logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Deprem ve Deprem Güvenliği

Soru 1:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Deprem tehlike analizlerinin yapılabilmesi için oluşturulacak CBS veri tabanı aşağıdaki bilgilerden hangisini içermez?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi depremi yaratan ve birikmiş enerjinin büyük bir kısmının boşaldığı ve genellikle kırılmanın oluştuğu ilk anda gerçekleşen depremdir?

Soru 4:

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Soru 5:

I. Dünyanın yarıçapı 6380km'dir. II. Dünyanın iç çekirdek yapısı katı haldedir. III. İç ve dış çekirdeğin hemen üzerindeki yapı mantodur. Yukarıdakilerden hangileri yeryuvarının iç yapısı ile ilgili doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Deprem sonrası yollarda oluşacak hasar durumu öngörülerek halka ve görevlilere renklendirilmiş basit krokiler dağıtılacak olursa yolun hasar durumu ve renklendirilmesi aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 7:

Hangisi düşeyde düzensizlik durumlarından biridir?

Soru 8:

Ulaşım sisteminin afete hazırlanması aşamasında, aşağıdaki araçlardan hangisinin bölgeye girişi gece saatleri ile sınırlandırılmıştır?

Soru 9:

Türkiye’de 1900'den bugüne kaydedilen en büyük depremin şiddeti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Acil birime başvuran bireylerde, hastalık ya da yaralanmanın şiddetini tanımlamak ve yaşam riski en fazla olanların belirlenmesini sağlamak için kullanılan dinamik ve sürekli bir süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Manto İç çekirdek Alt manto Astonosfer Dış çekirdek Litosfer Yukarıda verilen yer kürenin katmanları içten dışa doğru aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?

Soru 12:

...................; özel bir kolon türüdür, bir kenarı diğer kenarının yedi katından büyük veya eşit olan düşey taşıyıcı elemanlardır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 13:

I. Normal fay basamakları biçiminde yükselmiş bloklara denir. II. Genellikle jeolojik olarak paralel faylar ile çevrili çöken blokların yanlarında bulunurlar. Yukarıda açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Deprem sonrasında  bölgede görev yapan  ekip sorumlusu yaralıyı sağlık ekiplerine teslim ederken;sevk formuna  aşağıdaki bilgilerden hangisini yazma durumunda değildir?

Soru 15:

Deprem sonrası bölgeden uzaklaşmak isteyen kişilerin bilinçsizce trafiği işgal etmelerini önlemek hem de acil durumda kullanılan araçlar için ayrılmış yolların diğer araçlar tarafından işgal edilmesini önüne geçmek için krokiler ile yollar kullanım durumlarına göre renklendirilirken; Yol açık, ancak sadece acil durum araçlarının geçişine izin veriliyor anlamında hangi renk kullanılmaktadır?

Soru 16:

"Bir topluluğun ve sistemin sosyolojik, psikolojik ve fiziksel kapasitesi ile, afetlerin ve acil durumların üstesinden gelebilme, en az zararla atlatabilme ve denge durumuna tekrar ulaşabilme yeteneği" ne anlama gelmektedir?

Soru 17:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi deprem sonrasında trafiği doğrudan etkileyen sebepler arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Ülkemiz, depremlerde insan kaybı açısından dünyada kaçıncı sıradadır?

Soru 19:

Deprem sonrasında olası yangınları önlemek için çadır kümeleri arasındaki boşluk kaç metre olmalıdır?

Soru 20:

Mikrobölgeleme çalışmalarında arazide toplanan verilerin, coğrafi konumları ve öznitelik bilgileriyle ilişkilendirilmesinde ve ölçüm noktalarının birbirleri arasındaki ilişkilerinin analizinde kolaylık sağlayan sistem aşağıdakilerden hangisidir?