logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Deprem ve Deprem Güvenliği

Soru 1:

Mercalli şiddet ölçeği kaç düzeyden oluşur?

Soru 2:

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hangi yıl  yürürlüğe girmiştir?

Soru 3:

"Asismik Bölgelerde hemen hiç deprem olmamaktadır" Bu bilgiye dayanarak aşağıdaki bölgelerin hangisi asismik bir bölgedir?

Soru 4:

Bazı cephe kolonlarının konsol kirişlere ya da guselere oturtulması, bazı kolonların aşağı katlarda kaldırılarak kirişlere oturtulması, perdenin alt kat kolonlarına oturtulması ve perdenin alt kat kiriş açıklığına oturtulması durumlarında binalarda aşağıdaki problemlerden hangisi oluşmaktadır?

Soru 5:

Deprem Yönetmeliği 2007’ye göre minimum kolon boyutu kaç cm olmalıdır?

Soru 6:

Jeolojik olarak paralel faylar ile çevrili çöken bloklara ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi depremde olay yeri yönetiminde ikincil tehlikelerin önlenmesi amacıyla yapılan bir eylemdir?

Soru 8:

I. Coğrafi bilgi sistemleri üzerine inşa edilmiştir II. Afet anında ulusal kaynakları etkin bir şekilde yönetebilen karar destek mekanizmalarına sahiptir III. Afetlerin planlama, müdahale ve iyileştirme süreçlerinin tümünü kapsayacak şekilde çalışır AYDES ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

Tehlike analizleri aşağıdaki çalışmalardan hangisini kapsamaz?

Soru 10:

Kuzey Anadolu Fay Hattı'na bağlı olup son bin yılda 20 kez yıkıcı deprem görülmüş olan ilimiz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Deprem dalgasının tepesinden çukuruna kadar olan düşey uzaklığın yarısına ne ad verilir?

Soru 12:

Yaklaşık 1500 km uzunluğundaki diri fay hattıyla Türkiye'nin en tehlikeli deprem bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ağır çıkmalı binalar için söylenemez?

Soru 14:

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına ne denir?

Soru 15:

Aşağıdaki yapılardan hangisine yönelik iyileştirmeler yapılması afetlere dirençli kentler oluşturmak amacıyla hayati altyapı bileşenlerine yatırım yapmak anlamına gelmemektedir?

Soru 16:

Kabuğu meydana getiren levhaların hareketleri değişik birtakım nedenlere bağlanmaktadır. Bunlardan en etkili ve karmaşık olanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi temel sistemleri arasında yer almaz?

Soru 18:

"Alanlarının fiziksel, jeolojik ve coğrafi olarak afet riski taşımaması , elektrik kesintisinden etkilenmeyen ,  ilkyardım kiti, sedye, el feneri, n, telefon hattı, battaniye, su  ve tuvalet gibi temel ihtiyaçları sağlayacak donanıma sahip olması  gerekmektedir."Deprem zedeler için belirlenen bu alan özellikleri aşağıdakilerden hangisi ile ilişkilidir?

Soru 19:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi deprem sonrasında trafik akışını devam ettirebilmek için uyulması gereken temel ilkelerden birisi değildir?

Soru 20:

İstatistiksel değerlendirmelere göre, Türkiye’de, her beş yılda bir IX şiddetinde deprem olma olasılığı yüzde kaçtır?