logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Deprem ve Deprem Güvenliği

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi dünya üzerinde şimdiye kadar belirlenen büyük levhalar arasında yer almaz?

Soru 2:

Olayın “Sıfırıncı Saat” inden itibaren başlanarak Hizmet Grup Başkanlıkları tarafından akışın dakika dakika kayıt altına alındığı tutanak veya rapora ne ad verilir?

Soru 3:

........, insanların afetlere hazır olmalarını ve gerçekleştiği anda etkin bir  şekilde müdahale edebilme yeteneğini ifade eder. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 4:

Binanın zemine oturduğu alanı boydan boya kaplayan betonarme temellere ne ad verilmektedir?

Soru 5:

Deprem S¸iddetini tanımlamak için birçok ölçek geliştirilmiştir. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanı Değiştirilmiş Mercalli S¸iddet O¨lçeği’dir. Bu ölçek, Romen rakamları ile belirlenen .... düzeyden oluşur.

Soru 6:

I. 2.900 km kalınlığa sahiptir. II. Hacim olarak yeryuvarının %83'ünü oluşturur. III. Katmanın sıcaklığı çekirdeğe takın yerlerde 4,000 C derecedir. Yukarıdakilerden hangileri Manto ile ilgili doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi olayın “Sıfırıncı Saat” inden itibaren başlanarak Hizmet Grup Başkanlıkları tarafından akışın dakika dakika kayıt altına alındığı tutanak veya rapordur?

Soru 8:

Binanın düşey taşıyıcı elemanlarının altında, bu elemanların kesitlerinden daha büyük bir betonarme pabuç yapılarak oluşturulan temel tipidir. Deprem kuvvetini aktarması için pabuçlar, bağ kirişleri ile birbirine bağlanmaktadır. Bu temel tipi sağlam ve oturma tehlikesi olmayan zeminlerde inşa edilecek az katlı binalarda tercih edilmektedir. Bu temel çeşidi nedir?

Soru 9:

Ülkemizde ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1900 yılından bu yana en büyük deprem şiddeti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlarda etkin müdahale için TAMP'da  görev alacak kişi ya da kurumlardan biri değildir?

Soru 11:

Türkiye Afet Müdahale Planı hangi yıl yürürlüğe girmiştir?

Soru 12:

Asismik bölgelerde hemen hiç deprem olmamaktadır. Buralar; Dünya’nın en yaşlı, tektonik bakımdan gelişimini tamamlamış masifleri olup, levha sınırlarından uzaktaki iç bölgelerinde bulunan yerlerdir. Aşağıdakilerden hangisi asismik bölgelerden biri değildir?

Soru 13:

Uzaklıklarına göre deprem sınıflamasında, üst merkezi kayıt istasyonuna 100 km ile 1.000 km arasında olan depremler hangi sınıfta kabul edilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetiminin hedeflerinden biri değildir?

Soru 15:

Normal bir fayın kısımlarını gösterir blok diyagramda yer alan "Milonit" aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 16:

Aşağıda yerkabuğu ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

..........., afet safhalarında yapılması gereken faaliyetlerin koordine edilmesi, yönetilmesi şeklinde tanımlanabilir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 18:

Türkiye’de Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Deprem zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmaları kapsayan ilk yasanın yürürlüğe girdiği tarih aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

İlk kez olasılık yöntemleri ve yer ivmeleri esas alınarak hazırlanmış olan  Türkiye deprem bölgeleri haritası hangisidir?

Soru 20:

Modern afet yönetimi anlayışının en önemli evresi nedir?