logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Deprem ve Deprem Güvenliği

Soru 1:

Mete Bey, bir inşaat şirketinde mühendis olarak görev yapmaktadır. Yeni projenin zemin etüdü sonuçlarını inceleyen Mete Bey proje zeminin zayıf olduğu fark etmiştir. Buna göre Mete Bey farklı oturma riskinin önüne geçmek için projede hangi temel türünü kullanmalıdır?

Soru 2:

I. Altında aktif faylar bulunan alüvyal ovalar yapılaşmaya kapatılıp tarıma bırakılmalı. II. Yumuşak zeminler üzerine yüksekliği az olan yapılan inşa edilmeli. III. Deprem bölgeleri haritası ve deprem yönetmeliği kolay, anlaşılabilir ve uygulanabilir olmalı. Yukarıdakilerden hangileri depremlerde yaşanan kayıpları azaltmak için alınması gereken tedbirler arasında gösterilebilir?

Soru 3:

Çok zayıf zeminlerde sağlam zemine ulaşılıncaya kadar çakılan maliyeti apartman tipi binalar için  çok yüksek olan temel tipi hangisidir?

Soru 4:

Türkiye’de Cumhuriyetin kuruluşundan sonra deprem zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmaları kapsayan ilk yasa olan “Yer sarsıntılarından Evvel ve Sonra Alınacak Tedbirler Hakkında Kanun” kaç yılında yürürlüğe girmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yerleşim yeri seçim çalışmalarında afet riskini arttıran temel nedenlerden değildir?

Soru 6:

Alp-Himalaya Deprem Kuşağı, Dünya’daki iki sismik kuşaktan biridir. Aşağıdaki ülkelerden hangisi Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer alır?

Soru 7:

Marmara' da yaşanan Gölcük depreminin tarihi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

I. Büyüklüğü kendisinden sonra olan depremlerden daha büyüktür. II. Bir depremin öncü olup olmadığı kendisinden sonra deprem meydana geldikten sonra anlaşılır. III. Öncü bir depremin niteliği ana şoktan önce belirlenememektedir. Yukarıdakilerden hangileri öncü depremlerle ilgili doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi mikrobölgeleme çalışmaları kapsamında yürütülen projelerde tavsiye edilen IV. aşamadır?

Soru 10:

Aşağıda verilen yerin iç yapısı hakkındaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi afete müdahalede geçici iskan alanları/acil barınma alanları için olması gereken asgari standartlar arasında değildir?

Soru 12:

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

I. 1994 Northridge Depremi II. 2004 Sumatra Depremi III. 2008 Sichuan IV. 2010 Haiti Depremi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yüksek nüfus yoğunluğu olan yerleşim alanlarında yüksek sosyoekonomik kayıplara yol açmıştır?

Soru 14:

Toplanma alanları insanlara ilk kaç saatte kendilerini güvende hissedebilecekleri imkanı sağlar?

Soru 15:

Etriye sıklaştırmasıyla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi döşeme tiplerinden biri değildir?

Soru 17:

Ülkemizde “Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi” kapsamında önceden belirlenen plan ve kurallar çerçevesinde ihtiyaca uygun, doğru ve zamanında müdahale ile yapılan işlemlerin bütününe ne ad verilmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi güney doğu anadolu deprem bölgesini kontrol eden ana tektonik hattır?

Soru 19:

Yüzey faylanması tehlike kuşağının her iki tarafında, fayın belirlenmesi ve haritalanmasındaki hata payını azaltmak ve güvenli bir mesafe bırakarak, tahmini yüzey faylanması tehlike kuşağının mühendislik yapılarında oluşturacağı deformasyonun etkisini düşürebilmek için oluşturulan duruma ne ad verilmektedir?

Soru 20:

Perdeler, bina içinde elden geldiğince simetrik yerleştirilmeli binanın her iki yönünde en az ……………., toplamda en az ………….. perde bulunmalıdır. Yukarıda verilen cümledeki boşlukları doldurunuz.