logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Deprem ve Deprem Güvenliği

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetiminde kriz yönetimi kapsamında incelenebilir?

Soru 2:

Hangi deprem bölgemiz; doğu-batı yönünde uzanan normal faylardan oluşan horst-graben sistemlerinin egemen olduğu fay sistemleri tarafından kontrol edilir?

Soru 3:

Mikrobölgeleme çalışmalarında tavsiye edilen  proje aşamalarının beşincisi  aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin Deprem Bölgelerinden biri değildir?

Soru 5:

100 km’lik kalınlığa sahip, genellikle ergimiş kayaçlardan oluşan plastik özelliği nedeniyle yavaş akıcı kıvamda olan katman hangisidir?

Soru 6:

Deprem sonrası yollarda oluşacak hasar durumu öngörülerek krokiler ile yollar kullanım durumlarına göre renklendirilirken, yolun ne durumda olduğu henüz bilinmiyor ise hangi renk kullanılmaktadır?

Soru 7:

2007 yılında yayımlanan Deprem Yönetmeliği'ne göre binalarda yer alması gereken minimum kolon boyutu ne kadar olmalıdır?

Soru 8:

Afet sonrası acil birime başvuran bireylerde, hastalık ya da yaralanmanın şiddetini tanımlamak ve yaşam riski en fazla olanların belirlenmesini sağlamak için kullanılan sürece ne denir?

Soru 9:

"Mekânsal planlama çalışmaları yapılırken; yerleşime açılması düşünülen boş alanlardaki tüm afet tehlikelerini, yapılaşmış alanlarda ise tüm afet risklerini, büyük ölçekli haritalar üzerinde belirleyerek, güvenli arazi kullanımı ve bölgeleme kararlarının alınmasına, kentsel dönüşüm ve zarar azaltma planlaması çalışmaları için ise; stratejik amaçlar, hedefler ve öncelikler belirlenmesine girdi sağlayan çok disiplinli çalışmalar" aşağıdakilerden hangisi anlamına gelmektedir?

Soru 10:

İkiden fazla düşey taşıyıcı elemanın yüklerini bir bütün olarak zemine aktarabilen temellere ne ad verilmektedir?

Soru 11:

Ekip sorumlusu yaralıyı sağlık ekiplerine teslim ederken sevk formuna aşağıdaki bilgilerden hangisini yazmaz?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetiminin süreçlerinden değildir?

Soru 13:

Faylarda kayma hareketinin meydana geldiği, kırık hattının her iki yanında kalan blokların aşağı-yukarı ve/veya sağa-sola yer değiştirdiği düzleme ne ad verilir?

Soru 14:

Depremlerin ulaşım yapılarına verdiği hasarlar kapsamında aşağıdakilerden hangisi zeminden kaynaklı etkilerden değildir?

Soru 15:

Faylarda kayma hareketinin meydana geldiği, kırık hattının her iki yanında kalan blokların aşağı-yukarı ve/veya sağa-sola yer değiştirdiği düzleme ne ad verilir?

Soru 16:

Bir topluluğun ve sistemin sosyolojik, psikolojik ve fiziksel kapasitesi ile, afetlerin ve acil durumların üstesinden gelebilme, en az zararla atlatabilme ve denge durumuna tekrar ulaşabilme yeteneğine ne ad verilir?

Soru 17:

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına ne ad verilir?

Soru 18:

Arama ve Kurtarma Hizmet Grubu Operasyon Ekiplerinin çalıştığı sahadaki imkan ve kabiliyet bilgilerini içeren formuna ne ad verilmektedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin yer aldığı deprem kuşağıdır?

Soru 20:

I. Bu aşama modern afet yönetimi anlayışının en önemli evresidir. II. Olası bir afet durumunda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının mümkün oranda hafifletilmesi veya tamamen önlenmesine yönelik faaliyetleri kapsar. Yukarıda açıklanan aşama afet yönetimi döngüsünün hangi temel evresidir?