logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinde özel gereksinimli bireylere ve afet durumlarına ilişkin yapılan araştırma sonuçları, dünyanın afet görülme sıklığı en fazla bölgelerinden birinde, önemli bir grup kendi afet ve acil durum planına sahip olmadığını ve böyle planların varlığını bilmediklerinden bahsetmektedirler?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi ek araç gerektiren Alternatif ve destekleyici iletişim sistem türleri arasındayer almaktadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin dikkat gösterdikleri birincil uyaranlar arasında yer alır?

Soru 4:

Aşağıdaki yetersizlik durumlardan  hangisi diğerlerine göre farklıdır?

Soru 5:

“Rol-oyun, model olma, geri bildirim, fiziksel ipucu, sözel ipuçları, olumlu pekiştirme” gibi davranışçı yaklaşım ve uygulamalı davranış analizine dayalı öğretim uygulamalarının birarada kullanıldığı uygulamaya hangi isim verilmektedir?

Soru 6:

Hangi bölgede afet ve acil durum planlaması açısından bakıldığında olası bir afet öncesinde yapılması gereken eylemlerin neler olduğu ve nasıl yapılacağı konusunda net açıklamalar ve teknik bilgiler, toplumların çoğunlukla hizmet aldığı kuruluşlara verildiği görülmektedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bireylerin özel gereksinimli olmasına yol açan doğum anında meydana gelen etkenler arasında değildir?

Soru 8:

Resimli kartlar aracılığıyla talep etme, sorulara cevap verme ve yorum yapma gibi iletişim becerilerinin kazandırılmasını sağlayan, bir iletişim klasörü ve pek çok resimli kart içeren iletişim sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Psikiyatrist, fizik tedavi uzmanı ve ortotist/prostetist gibi profesyonellerden oluşan bir rehabi litasyon ekibi tarafından sağlanana rehabilitasyon hizmetlerine ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi özel gereksinimli bireylerin ev ortamında gereksinim duyacağı güvenlik becerilerinden biri değildir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi okumada güçlüğü olan bireyi tanımlamaktadır?

Soru 12:

Uyuyanların veya işitme engellilerin bulunduğu yerlerde acil durumlarda aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur? I.Acil durumlarda harekete geçecek görülebilir alarmlar yerleştirilmelidir. II.İşitilebilir acil durum alarmları bağlanmalıdır. III. Titreşimli alarmlarla mekanik bir enerjinin vücuda iletilmesi sağlanmalıdır. IV.Yardımcı alarmlar, yürünen yüzeylerde, duvarlarda, kapı ve pencerelerde kullanılmalıdır. V.Farklı yüzeylerde malzeme değişikliği ve zıt renkler kullanılmalıdır.

Soru 13:

Özel gereksinimli bireyler için yerinde sığınma uygulamalarına ilişkin yapılacak planlamalarda acil durum planlamacılarının yanıtlaması gereken sorular arasında aşağıdakilerden hangileri bulunmaktadır? Özel gereksinimli bireyin yaşadığı yer, bina ve konum olarak yerinde sığınma için uygun mu? Afet ve acil durum hallerinde yerinde sığınma kararı verildikten sonra bina ve çevresi acil durum ekipleri tarafından nasıl kontrol edilecek? Acil durum hallerinde özel gereksinimli bireyin ailesinin/bakıcılarının bireyi bırakıp gitmeyeceği nasıl garanti edilebilir? Yerinde sığınma kararı verilen bina gereksinim duyulan malzemelerin temin ve korunması için uygun mu?

Soru 14:

Görme yetersizliği olan bireyin görme, işitme, dokunma ve koklama duyularını kullanarak pozisyonunu ve çevresindeki diğer önemli nesnelerle ilişkisini belirleme sürecine hangi isim verilmektedir?

Soru 15:

Seçeneklerden hangisi devletler tarafından alınan erişebilirlik tedbirleri için bir örnektir?

Soru 16:

Bireyi tedirgin edici davranışlarda bulunmayın. Derhal 112‘yi arayın. Sakince adını sorun. Sizi duymuyormuş gibi davranırsa birkaç defa tekrar etmeyi deneyin ve cevap verme konusunda ısrarcı olun. Acil durum anında acil durum ekibi ya da vatandaşlar, durumlarının diğer bireylerden farklı olduğunu düşündükleri kişilerle karşılaşılabilir. Yukarıdakilerden hangileri bu ve benzeri durumlarda yapılması gerekenler arasında sayılabilir?

Soru 17:

Afet ve acil durum anları düşünüldüğünde nüfus içerisindeki özel gereksinimli birey sayısı hakkında ne söyelenbilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi özel gereksinimli bireyleri desteklemek amacıyla kullanılan yüksek teknolojili cihazlardan biridir?

Soru 19:

"Görme yetersizliği olan birey gitmek istediği yöne doğru cihazı tutar ve düğmesine basar; cihaz, gidilecek yeri sözel olarak tarif eder ve bireyi yönlendirir. Bu cihazı arabalarda bulunan bir tür navigasyon cihazı olarak düşünebilirsiniz." Yukarıda özellikleri anlatılan görme engellilere yönelik yardımcı teknoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi işitme yetersizliğinin nedenleri arasında yer almaz?