logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

"Sosyal grupların varlığının başkasının desteğine ve yardımına bağlı olmadan devlet yönlendirmelerinden uzak kalabilmesi olarak tanımlanabilir. Bir başka ifadeyle özerklik, STK’ların iktidar karşısında bağımsız olmasıdır." Yukarıda yer alan açıklama STK'ların taşıması gereken özelliklerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 2:

İşitme yetersizliği olan bireylerle konuşurken aşağıdakilerden hangisinin yapılması uygun olmaz ?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi özel gereksinimli bireylerin acil durum anlarında tahliye edilmesini kolaylaştırmak için önerilebilecekler arasında sayılamaz ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi konuşma becerisini sonradan yitirenler kapsamında değerlendirilmez?

Soru 5:

Ülkemizde, okul çağındaki özel gereksinimli çocuklara sunulan eğitim olanakları aşağıdakilerden hangisi/hangilerinde doğru sıralanmıştır?I.Çocuklar genel eğitim sınıflarında normal gelişim gösteren akranlarıyla birlikte eğitim alabilir. II.Özel gereksinimli öğrenciler genel eğitim okulları bünyesinde özel eğitim sınıflarında eğitim alabilir. III.Özel gereksinimli öğrenciler özel eğitim okullarında eğitim alabilir. IV.En az sınırlandırılmış eğitim ortamı; bireyin özelliklerine göre değişkenlik gösterir.

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi işitme engelli bireylerle kullanılan orta düzeyli yardımcı teknolojiler arasındadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ek araç kullanımı gerektirmeyen bir alternatif ve destekleyici iletişim sistemidir?

Soru 8:

Sözlü iletişim becerilerinde geriliği olan bireylerin mevcut iletişim becerilerinin yerine geçmeyi ya da bu becerileri desteklemeyi amaçlayan iletişim sistemlerine ne ad verilir?

Soru 9:

Acil yardım birimine başvuran bireylerin, hastalık veya yaralanmalarının şiddetinin tanımlanması ve yaşam risklerinin düzeyine göre sınıflanması işlemine ne ad verilir?

Soru 10:

Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Ek İhtiyari Protokolü (EHİS)'in kuruluş amacı nedir?

Soru 11:

Düşünme, hissetme, dil ve başkalarıyla ilişki kurmada sorunlara yol açan karmaşık bir nörogelişimsel bozukluk aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Bir bireyin otizm spektrum bozukluğu tanısı alabilmesi için sıralanan durumlardan hangisinin ya da hangilerinin bireyde gözlenmesi gerekir? I. Sosyal etkileşim sorunları II. Sınırlı/yinelenen ilgi ve davranışlar III. İşitme kaybı

Soru 13:

Afet ve acil durum planlamalarında arama ağacı oluşturma stratejisi hangi yetersizlik türündeki bireyler için oluşturulmuştur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda otizmin görülme sıklığıdır?

Soru 15:

"Türkiye’de Erişilebilirliğin Sağlanmasına Yönelik Standartlar"'a göre aşağıdakilerden hangisi  “Görme Özürlü veya Az Görenler İçin Yardımcı Mamuller- Hissedilebilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri” standart kodudur?

Soru 16:

Bireye yapmış olduğu davranışın doğruluğuna ilişkin bilgi verme süreci davranışsal öğretim paketinde yer alan uygulamalardan hangisidir?

Soru 17:

Acil durum ve afet hallerinde özel gereksinimli bireylerin rehabilitasyonu ile ilgili yaşanan zorlukların ilki ve belki de en temeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İş ortamında gürültü seviyelerine maruz kalmayı azaltmak için kulaklık verilmesi, iyi havalandırılan bir ofis alanı sağlanması ve ofisine yastıklar ve battaniyeler getirilmesi kimlere iş güvenliğinin sağlanması için yardımcı olan teknolojilerdir?

Soru 19:

I.Kelimelerin karşılığı olan işaretleri yapabilmek için ellerini ve kollarını kullanabilecek düzeyde motor becerilere sahip olma, II.İşaretleri öğrenme, öğrendikleri işaretleri akılda tutma ve işaretleri kullanmaları gerektiğinde hatırlama becerilerine sahip olma III.Etkili bir iletişim kurabilmek için işaret dili bilen bir çevreye sahip olma, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işaret dilini kullanmak isteyen bireylerin sahip olması gereken özellik(ler)dir?

Soru 20:

İşaret diliyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?