logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

Bazı ülkelerin Özel Gereksinimli Bireylerin İnsan Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne uymasını zorlaştıran sebepler arasında şunlardan hangileri sayılabilir? Kısıtlı ekonomik koşullar Kısıtlı sosyal koşullar Hasarlı altyapı Komşu ülkelerle siyasi ve ekonomik ilişkiler

Soru 2:

Acil durum ve afet hallerine hazırlık sürecinde bireysel destek ağının oluşturulmasında sıkça zaman geçirelen her mekandan en az kaç kişi önerilmektedir?

Soru 3:

Sıralananlardan hangileri alternatif ve destekleyici iletişim sürecinde kullanılabilir? I. Yüz ifadeleri II. Çizimler III. Fotoğraflar IV. Alfabedeki harfler

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi hem konuşma hem de görme yetersizliği olan bireylerle iletişim kurmak için yararlanılabilecek bir iletişim yöntemdir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bir kelime ya da cümleciği temsil eden pek çok sembol  içeren ve dijitalleştirilmiş  ya da yapay sesli mesajlar sunabilen elektronik cihazlardan oluşan alternatif ve destekleyici iletişim sistemlerindendir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi, 'özel gereksinimli bireylerin toplumda bağımsız birer birey olarak yaşayabilmesi, güvenli bir yaşam sürdürebilmesi, bir işte çalışabilmesi ve toplumsal ortamlara katılabilmesi için gerekli olan beceriler' olarak tanımlanabilen kavramdır?

Soru 7:

Resim Değiş-Tokuşuna Dayalı İletişim Sistemi (PECS) kim tarafından geliştirilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi BM'ye bağlı olarak engelli bireylere hizmet veren uluslararası STK'lardan biridir?

Soru 9:

Zihinsel Yetersizliği Olan/Otizmli Bireylere Güvenlik Becerilerinin Öğretiminde Kullanılan Etkili Uygulamalar arasında sayılan yöntemlerden hangisinde rol-oyun, model olma, geri bildirim, fiziksel ipucu, sözel ipuçları, olumlu pekiştirme gibi öğretim uygulamaları yer almaktadır?

Soru 10:

Travma ve yaralanmaların ardından bireylerin fiziksel ve işlevsel kapasite ve becerilerinin geri kazandırılmasına odaklı olarak sunulan tedavi ve bakım hizmetlerini kapsayan hizmet türü nedir?

Soru 11:

Özel gereksinimli bireylerinde dahil olduğu afet öncesi planı kaç stratejiden oluşmaktadır?

Soru 12:

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre dünyada yalnızca bir yetersizliğe sahip birey sayısı nedir?

Soru 13:

Özel Gereksinimli Bireylerin İnsan Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin KAÇINCI maddesi ile afet ve acil durum hallerine müdahalede; akut aşamadan başlanarak doktor ve psikiyatrist gibi sağlık hizmetleri personelinin arasına, özel gereksinimli bireylerin rehabilitasyonu konusunda eğitilmiş uzmanların da dâhil edilerek disiplinler arası bir ekip oluşturulmasının önemi üzerine odaklanılmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde faaliyet gösteren STK’ların var olan güçsüzlüklerinden biri değildir?

Soru 15:

Özel gereksinimli bireylere yardımcı teknoloji araçlarının seçimi, edinilmesi veya kullanımı için sunulan hizmetlerin bütününü aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

Soru 16:

Acil durum ve afet hallerine hazırlık sürecinde gerekli kaynakları tespit ve tedarik etmesinde özel gereksinimli bireye destek olabilecek ve her hangi bir acil durum ve afet hali yaşandığında ise bireyin yardıma ihtiyacı olup olmadığını kontrol edebilecek kişilerden oluşan gruptur. Yukarıda verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum ve afet hallerini takip eden ilk 4 ayın sonrasından itibaren başlayan yeniden yapılandırma aşamasındaki müdaheleler kapsamında değildir ?

Soru 18:

I. Evde herhangi bir aile üyesi yoksa kapıyı yabancı kişiye kapalı tutması. II. Kapı zili çalındıktan sonra çocuğun kapıyı kapalı tutması, III. Aile üyelerinden birine kapıda yabancı bir kişinin olduğunu bildirmesi IV. Ev içerisinde aile üyelerinden birinin bulunduğu ortama gitmesi Kapıyı çalan yabancı kişilerden korunma için verilen ifadeleri beceri basamaklarına göre nasıl sıralanmaktadır?

Soru 19:

İşaret dilini en yaygın kullanan yetersizlik grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

I. İş yerinin daha güvenli hale getirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması. II. Çalışanların olası iş kazalarında ne şekilde zarar görebileceklerinin belirlenmesi. III. Değişikliklerin izlenmesi. IV. Çalışanlara zarar verebilecek olası tehlikelerin belirlenmesi. İş yerlerinde olası tehlikelerin değerlendirilmesi ve iş güvenliğinin sağlanması için izlenmesi gereken temel adımlar yukarıda karışık sırayla verilmiştir. Bu adımlar aşağıdaki şıkların hangisinde doğru şekilde sıralanmıştır?