logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Göç Ve Göç Sorunları

Soru 1:

Eğitim hakkı ilk kez Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen 1948 tarihli hangi belgede yer almıştır?

Soru 2:

İskân Kanunu’na göre göçmen kabul edilenlerden,Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup, Türkiye’ye yerleşmek amacıyla bir aile olarak gelenler hangi göçmen grubuna girmektedirler?

Soru 3:

“Irkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti ya da siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği korkusu taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen, dönmek istemeyen kişilerin bir başka devlete sığınması” tanımlaması aşağıdaki terimlerden hangisine aittir?

Soru 4:

Göç türlerini kaç ANA gurupta toplayabiliriz?

Soru 5:

"Göç olgusunu matematiksel bir yaklaşımla açıklamaya çalışan teoriye göre; belli bir mesafeye göç edecek kişilerin sayısı, bu mesafedeki iş imkânlarının çokluğu ile doğru orantılıdır. Göçün en önemli nedeni fırsatlardır." Bu teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi eğitimde fırsat eşitliğini engelleyen etmenlerden biri olan işlevsel eşitsizlik bağlamında değerlendirilebilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Cenevre Sözleşmesi’nde mültecilik statüsünün sona erme hâllerinden biri değildir?

Soru 8:

Göçün en temel nedeni ekonomik anlamda daha iyi olmayı arzulama ve göçün sürekli olarak artarak devam eden bir süreç olduğunu savunan erken dönem göç teorisyeni kimdir?

Soru 9:

Birtakım sebeplerle yaşadığı ülkeden ayrılan ve başka bir ülkeye göç eden Ali, göç ettiği ülkede birçok sıkıntı yaşamıştır. Herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığında başvurabileceği bir yer ya da iş ararken ona yardımcı olabilecek bir kurum olmaması gibi sebepler Ali'yi ülkesine geri dönme konusunda düşündürmüştür. Ancak zamanla, Ali'nin ülkesinden bazı bireylerin de Ali'nin olduğu ülkeye göç etmeleriyle oluşan akrabalık ve arkadaşlık ilişkileri, kurum ve kuruluşlar Ali'yi kendi ülkesine geri dönme kararından vazgeçirmiştir. Yukarıda verilen durum, göçün sürekliliğini sağlayan nedenleri açıklamaya yönelik göç teorilerinden hangisine bir örnektir?

Soru 10:

1965 tarihli Uluslararası sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Göç olgusunu ele alan disiplinler göz önüne alındığında, aşağıdaki disiplin alanlarında hangisi dışarıda kalır?

Soru 12:

Eğitimle ilgili araştırmalar yapan dünyaca ünlü kurumun adı nedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi afet sonrasında çocuklara verilecek eğitimin ilkelerinden biri değildir?

Soru 14:

Türkiye'nin coğrafi bir çekince koyarak onayladığı Cenevre Sözleşmesi'ne kapsamında, aşağıdaki ülkelerin hangisinden ülkemize yapılacak bir sığınma talebi doğrultusunda sığınmacıya mülteci statüsü tanınacaktır?

Soru 15:

I. İşgücü piyasasına uyum II. Gıda piyasasına uyum III. Eğitim sistemine uyum IV. Toplumsal uyum Yukarıdakilerden hangileri uyum politikaları kapsamında yer alır?

Soru 16:

Aşağıdaki ders konularından hangisi geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilere doğrudan sağlananlar arasında yer almamaktadır?

Soru 17:

Aşağıda göç ile ilgili verilen örneklerden hangisi zorunlu (irade dışı) göçe örnektir?

Soru 18:

Belirli yaş grubundaki ve aynı seviyedeki bireylere, amaca göre hazırlanmış programlarla verilen eğitim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi göç süreci analiz basamaklarından biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye'den Almanya'ya yasal yollarla giden bir işçinin dahil olduğu göç sınıflamasıdır?