logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Göç Ve Göç Sorunları

Soru 1:

Aşağıdaki durumlardan hangisi Suriyeli sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimde ve sağlık hizmetlerinin takip edilmesinde sorun yaşanmasına doğrudan sebep olmamaktadır ?

Soru 2:

Menşe ülkedeki koşullar nedeniyle meydana gelen uluslararası koruma ihtiyacının kitlesel olarak incelenmesini esas alan koruma statüsü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi marjinalleşme stratejisini açıklamaktadır?

Soru 4:

Emek arzı fazlası  yaşayan bir ekonomide emek arzının artması durumunda hangisi beklenir?

Soru 5:

Göç alan bölgeler bakımından ortaya çıkan olumlu sonuçlar bakımından hangisi doğru olmayabilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi göç edilen bölgede göçmenlere sunulan sağlık hizmetleri nedeniyle sağlık sistemleri üzerinde ortaya çıkan dolaylı yüklerden biridir?

Soru 7:

“Beşerî Sermaye” kavramı ilk kez kim tarafından kullanılmıştır?

Soru 8:

1923-1950 arası dönemde İkinci Dünya Savaşının sonuna kadar yaklaşık kaç kişinin Balkanlar’dan Türkiye’ye göç ettiğini belirtmektedir?

Soru 9:

Türkiye’nin Suriye’den kaçan herkese sınırlarını açması ...................... olarak tanılanmaktadır.

Soru 10:

Türkiye farklı dönemlerde farklı şekiller alan uluslararası göç ve sığınma hareketlerine sahne olmuştur. 2011 yılından itibaren nerede yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle yaklaşık 3.5 milyon kişi Türkiye’ye gelmiştir?

Soru 11:

Ülke sınırlarına giren Suriyeliler'in tıbbi tedaviye erişim için aşağıdakilerden hangisine  sahip olması şarttır?

Soru 12:

Bebekler ve çocuklar Gebeler ve lohusalar Yalnız kadınlar Engelliler Yaşlılar Kronik sağlık sorunu olan kişile İnsan kaçakçılığında olan kişiler, Dil sorunu olan kişiler Yukarıdakilerden hangisi / hangileri göçmen risk grupları arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Ülkeler dış politika ve siyaset anlayışları bakımından göçmenleri kabul etme ve hatta kitlesel akınlar karşısında “açık kapı” politikası izlenmesi konusunda farklı yaklaşımlara sahiptir. Buna göre gelinen yer ve göç edilen  ülke ile ilgili olarak karar vermede aşağıdaki  etmenlerden hangisi ya da hangileri  etkili olmaktadır? I.  Dilsel benzerlikler II.  Dinsel benzerlikler III.  Etnik benzerlikler IV.  Toplumsal benzerlikler

Soru 14:

Nüfus artış hızı, işgücü artış hızını belirleyen temel değişkendir. Nüfus artışında meydana gelen değişmeler işgücü artış hızını kaç yıllık gecikme ile etkilemektedir?

Soru 15:

Hangisi uyum ve kültürleşme arasındaki ilişki incelenirken göz önünde bulundurulmaz?

Soru 16:

Marx’ın feodal üretim tarzından kapitalist üretim tarzına geçişin kırdan kente göç olgusuna yol açtığını iddia ettiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Göç alan ülkelerde nüfus dengelerinde yaşanan değişime bağlı olarak emek piyasalarında da değişimler yaşanmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi veya hangileri göç alan ülkeler açısından emek göçünün olumsuz sonuçları arasında yer almaz? I. Yerli işçilerin ücretlerinin azalması II. Milli gelir artışı III. Sosyal tepkiler IV. Kamu harcamalarında artış

Soru 18:

I. Türkiye’de görülmeyen bazı hastalıkların ortaya çıkması II. Görülme sıklığı oldukça düşürülen hastalıklarda artışın görülmesi III. Hastanelerde tercüman bulunmadığı için yaşanan dil sorunu IV. Sağlık kuruluşlarının kapasitesinin yetersiz kalması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri göçün sağlık sistemine getirdiği yükler arasında yer almaktadır?

Soru 19:

Geçici koruma statüsü ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

I.Sağlık hizmetleri II.Genetik III.Bireyin davranışları IV.Sosyo-ekonomik ve fiziksel çevredir Yukardakilerden hangisi veya hangileri sağlığı etkileyen faktörlerdendir?