logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Göç Ve Göç Sorunları

Soru 1:

"Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratandoğal, teknolojik veya insan kaynaklı olaylar olmak üzere üçe ayrılmaktadır " Yukarıda tanımı verilen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Okul çağındaki Suriyeli çocuklara ve gençlere yönelik oluşturulan, hem kamplarda hem de kamp dışında faaliyet gösteren, uyarlanmış Arapça müfredatı ile eğitim veren, ilköğretim ve ortaöğretimi kapsayan eğitim merkezleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 3:

“L.A. Sjaastad, G. J. Borjas ve M. Todaro, M. Todaro-J.R. Harris tarafından yapılan çalışmalarla geliş­tirilen “……………………. Teorisi” ne göre göçte belirleyici olan rasyonel bireydir. Birey hedef ülkede elde edeceği kazançları ve göç maliyetlerini karşılaştırarak göç kararı vermektedir. Lewis modelinden farklı olarak göç etme kararında ücretlerin yanı sıra işsizliğin de dikka­te alındığı bir modeldir. Yaş, deneyim, öğrenim, medeni durum, uzaklık gibi bireysel faktörler ka­rar verme sürecinde dikkate alınmaktadır. Kişiler sahip oldukları özelliklerine göre daha yüksek ka­zanç elde edecekleri bölge/ülkelere doğru göç et­meye karar verirler.” Yukarıdaki boş yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

Soru 4:

“Vatandaş olmayan çok sayıda kişinin bir ülkeye aniden ulaşması” olarak tanımlanabilecek olay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Afet Yönetimi aşamalarından biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi göç hukukunun ulusal kaynaklarından biri değildir?

Soru 7:

Ülkemizde kitlesel göç ile ilgili faaliyetler aşağıdakilerden hangisi tarafından yürütülmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Suriyeli çocuklara sunulan eğitim hizmetlerinden biri değildir?

Soru 9:

Türkiye’de bir taraftan kitlesel göç ile gelen kişilerin beslenme, barınma, sağlık vb. temel ihtiyaçları acil durum anlayışı çerçevesinde ele alınmakta  bir taraftan da  sığınmacılara yönelik iş ve işlemlerde Türkiye’de kalış sürelerine göre uluslararası koruma prosedürleri çerçevesinde göç yönetimi yaklaşımı ile hareket edilmektedir. Bu faaliyetler İçişleri Bakanlığına bağlı hangi kurum tarafından yürütülmektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi eğitimin işlevlerinden biri değildir ?

Soru 11:

Yurt içinde beş ve daha yukarı yaşlardaki nüfusun iki genel nüfus sayımı arasındaki dönemde ikametgâhının farklı olması durumunda ortaya çıkan göç aşağıdaki göç türlerinden hangisidir?

Soru 12:

Türkiye’de toplu göç hareketi; afet ile ilgili mevzuat ve terminolojiye göre nasıl ifade edilmektedir?

Soru 13:

Göçlerin dünya genelinde olduğu kadar Türkiye için de son derece öncelikli bir konu olmasının nedeni nedir?

Soru 14:

1979 tarihli Kadına Karşı HerTürlü Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşme 1933 tarihli Mültecilerin Uluslararası Statüsüne İlişkin Antlaşma 1989 tarihli Çocuk Haklarına İlişkin Antlaşma. 1965 tarihli Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme Yukarıdakilerden hangileri uluslararası göç hukukuna ilişkin temel uluslararası belgelerdendir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 1966 yılında itme-çekme teorisini ortaya koyan E.S. Lee’nin göç olayındaki dört temel faktöründen birisi değildir?

Soru 16:

Hedef yerine göre göçler kaç başlık altında toplanmaktadır?

Soru 17:

Göç kavramını toplumbilimciler, hangi yönünü incelemek  için  ele alırlar?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi nüfus hareketliliğinin belirleyici unsurları ve sonuçları ile ilgilenir?

Soru 19:

Eğitimin bir hak olarak ilk kez yer aldığı ve eğitim hakkı ile ilgili ilk düzenlemelerin yapıldığı belge aşağıdakilerden hangisinde doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 20:

Neo-klasik Ekonominin Makro Teorisine göre aşağıdaki varsayımlardan hangisi yanlıştır?