logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Göç Ve Göç Sorunları

Soru 1:

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun (YUKK) yürürlüğe girmesiyle aşağıdakilerden hangisi yürürlükten kaldırılmıştır?

Soru 2:

I.    Bebekler ve çocuklar II.   Yalnız Kadınlar III.  Yaşlılar IV.  Dil sorunu olan kişiler Yukarıdakilerden hangisi göç olgusuyla karşılaşan ve diğerlerine oranla daha fazla dezavantajlı olan gruplar arasında sayılabilir?

Soru 3:

Göç politikasında en önemli dönüşüm olan, göç yönetiminin Emniyet Genel Müdürlüğü’ nden alınarak sivil bir yapıya kavuşması aşağıda verilen hangi kurumun kurulması sonucu gerçekleşmiştir?

Soru 4:

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (United Nations Migh Commissioner for Refugees) hangi yılda kurulmuştur?

Soru 5:

I. Mültecilerin Uluslararası Statüsüne İlişkin Antlaşma II. Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konusunda Antlaşma III. Cenevre Sözleşmesi IV. Çocuk Haklarına İlişkin Antlaşma Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri mültecilerin haklarını koruma altına alan uluslararası sözleşmeler arasında yer almaktadır?

Soru 6:

Türk Dil Kurumu’na göre “farklı kökenlerden gelen azınlıkları ya da etnik grupları, bunların kültür birikimlerini, kimliklerini baskın doku ve yapı içinde eriterek yok etmek” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Suriye'den Türkiye'ye gelen göçmenlerin sayısı aşağıdakilerden hangisinde yaklaşık olarak verilmiştir?

Soru 8:

Yabancılarla ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi görevini Emniyet Genel Müdürlüğü'nden sonra hangi kurum devralmıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 1980 sonrası dönemde Türkiye’nin göç aldığı ülkelerden biri değildir?

Soru 10:

Göçmenin ev sahibi ülkede o ülke vatandaşlarının sahip olduğu yasal haklara sahip olması aşağıdaki kavramlardan hangisiyle en çok ilişkilidir?

Soru 11:

I. Türkiye'nin Cenevre Sözleşmesi'ni imzalaması II. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kurulması  III. Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşme'nin yürürlüğe girmesi II. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan mülteci sorununa dönük atılan bu adımların kronolojik sıralaması hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bir ülkede emek arzını belirleyen ekonomik faktörler arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Kitlesel göç ile ilgili potansiyel risklerin tespit edilerek risklerin tanımlanması Risk senaryolarının hazırlanması Risk analizlerinin yapılması Riskleri azaltacak yasal, yapısal, yönetsel ve sektörel düzenlemelerin yapılması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Türkiye'de kitlesel göç risklerinin azaltılmasına ilişkin faaliyetlerdendir?

Soru 14:

Yasal yollarla ülkeye giriş yapan, çalışma veya ikamet iznine sahip olan kişiler  hangi göçmen kategorisinde yer almaktadır?

Soru 15:

Göçmen işçilerin istihdam edildikleri işlerin tanımlandığı  “3D” aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde "iletişim zorluğuna yol açması" nedeniyle göçmen sağlığı sorunlarına zemin hazırlayan faktörlerden biri verilmiştir?

Soru 17:

Statüyü alan kişinin üçüncü ülkeye yerleştirilinceye kadar Türkiye’de kalmasına izin verildği statü türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Cumhuriyet tarihinde gerçekleşen ilk göç hareketi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi  göç alan bölgeler bakımından emek göçünün ortaya çıkardığı olumlu sonuçlardan biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi 1950-1980 döneminde Türkiye’ye gelen göçmenlerin ülkelerindendir?