logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Acil Durum ve Afetlerde Ulaştırma Yönetimi ve Uygulamaları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi afet ve acil durumlarda ulusal düzeyde hazırlık yapmak üzere görevlendirilen bakanlıklardan biri değildir ?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi bir kaza sonrası araştırmasında yapılması gereken işlemlerden biri değildir ?

Soru 3:

I. Tarayıcı bağımsızdır. II. Sözel/coğrafi sorgu oluşturulabilir ve çalıştırılabilir. III. Sorgularda elde edilen alanlar ile web tabanlı linkler oluşturulabilir. Hangisi ya da hangileri NETIGMA'nın kullanıcıya sağladığı kolaylıklardandır?

Soru 4:

Karasal iletişim sistemlerinin de kullanılarak denizde ortaya çıkan tehlikelerde kurtarma birimlerini otomatik olarak uyaran uluslararası  sisteme ne ad verilmektedir?

Soru 5:

I. Kazanın yeri ve zamanı II. Kazaya karışan kişi ve şeyler III. İş başındaki kişiler ve diğer şahitler Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri kaza raporlarında bulunması gereken temel bilgiler arasında yer almaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi " trafik sıkışıklığını azaltarak hizmet kalitesini artırmak, verimliliği sağlamak ve kazaları önlemek " amacıyla kullanılan sistemdir?

Soru 7:

Türkiye’de siber güvenlik alanındaki ilk düzenleme  ne zaman yapılmıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Sivil Hava- Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği’nde belirlenen dört hasar derecesinden biri değildir?

Soru 9:

Olası afet ve acil durumlarda kullanılabilecek kaynakların belirlenmesi kaynak yönetiminin hangi aşamasında yapılmaktadır?

Soru 10:

Taşımacılık türlerinden ekonomik verimliliğe göre en dezavantajlısı hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi dolaylı siber suçlar kapsamında ele alınan sosyal suçlardan biridir ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kaynak yönetimi unsurlarından değildir ?

Soru 13:

2016 yılında İstanbul’da toplu taşıma araçlarıyla taşınan günlük yolcu sayısı göz önüne alındığında hangi ulaşım yolunun daha çok tercih edildiği söylenebilir?

Soru 14:

Olması muhtemel acil durumlar gerçekleşmeden önce, olay sırasında uygulanacak hareket tarzının davranışlarımıza yansıtılmasını sağlamaya yönelik pratik kazanmak amacıyla yapılan faaliyete ......... denir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 15:

"Bir gerçeği ortaya çıkarabilmek ya da bir olayı aydınlatmak için gerekli olan ve bir karara varmamızı sağlayan ya da üzerinde inceleme yapılabilecek materyaldir." Verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir.

Soru 16:

Sivil Hava – Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği'ne göre, uçuş harekâtı esnasında bir veya daha fazla hava - aracının hafif hasara uğraması ile sonuçlanan hasarlara ne ad verilir?

Soru 17:

I. Senaryonun gerçekçi olması. II. Uygun görsellerin kullanılması. III. Karşılaştırma gerektiren durumlar için uygun örneklere yer verilmesi. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri senaryo yazımında dikkat edilmesi gereken noktalara arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Demir yolu araçlarının en az bir tekerinin raydan ayrılmasına ne ad verilir?

Soru 19:

I. Afet bölgesine ulaşımın sağlanacağı en kısa ve uygun güzergâhın belirlenmesi ve haritalanması II. Taşıma modlarından ve araç kapasitesinden en uygun olanın seçilmesi III. Nakliye Araçlarının güzergâh seçimi Hangisi ya da hangileri afet lojistiğinin hazırlık aşaması hedeflerindendir?

Soru 20:

Kaynakların belirlenmesi İhtiyaçların saptanması Tahsislerin yapılması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri kaynak planlamanın unsurlarındandır?