logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Ekonomisi Ve Sigortacılığı

Soru 1:

I.Afetin fiziksel büyüklüğü II.Hızlı nüfus artışı III.Denetimsiz yerleşme IV.Çevrenin tahribi Yukarıdakilerden hangisi doğal afetlerin oluşmasına sebep olan insan kaynaklı faktörler arasında yer almaktadır?

Soru 2:

Belirlenmiş riskler hakkında aksiyon alınıp alınmayacağına ve alınacak ise fayda/ maliyet dengesi açısından en uygun olan aksiyonların seçilmesine yardımcı olan bir faaliyete ne ad verilir?

Soru 3:

Bu çerçevede hatırlatmak istediğimiz bir konu da doğal afetlerin uzun dönem etkileri belirlenirken “olay tahribatı” ve “sonuç tahribatı” ayırımına dikkat etmek gerekliliğidir. Miller ve Nigg (1993) tarafından yapılan bu ayırıma göre doğal afetlerin ekonomik etkileri ele alınmıştır. Aşağıdakileren hangisi bunlardan biridir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Zorunlu Deprem Sigortası'nın teminat kapsamı dışında yer almaktadır?

Soru 5:

I.Gelir dağılımının iyileştirilmesi II.İstihdam olanaklarının arttırılması III.Tarım dışı faaliyetlerden tarımsal faaliyetlere geri dönülmesi IV.Kentleşme sürecinin hızlanması Yukarıdakilerden hangileri yapısal değişimin göstergeleri arasında yer almaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Arıcılık Sigortası'nın kapsamı dahilinde değildir?

Soru 7:

Kapsamlı afet risk yönetim stratejisine göre rezerv mekanizması, risk transferi, sigorta, güvenliğe yönelik sigorta; bütçe ödenekleri, acil durum eylemleri gibi uygulamalar hangi başlık altındaki unsurlar olarak nitelenebilir?

Soru 8:

Bir öğrenci kasiyer olarak saati 10 TL'ye çalışmaktadır. Bu öğrenci mesai saatlerinde patronundan izin alarak iki saat süren bir tiyatroya gitmiştir ve bilet fiyatı da 10 TL'dir. Yukarıda bahsi geçen öğrencinin tiyatroya gitmesinin fırsat maliyeti nedir?

Soru 9:

Hane halkının yaşam şartlarının bozulması ne anlam ifade etmektedir?

Soru 10:

Doğal afetler, vergi kaynaklarına herhangi bir etkide bulunmaz. Afet bölgesinde, gereksinimden dolayı alışverişler azalmaz ve böylelikle satışlar üzerinden alınan KDV gibi tüketim vergilerinin tahsilat miktarları da etkilenmez. Afetlerde girişimcilerin ve çalışanların başka bölge/ülkelere göç etmesi nedeniyle bu kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergilerde (gelir vergisi, kurumlar vergisi vb. gibi) azalma olur. Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

1999 Marmara Depremi'nde kullanılan dış kredilerden en büyük miktarda olanı aşağıdakilerden hangisinden alınmıştır?

Soru 12:

"Yangın sigortası yaptıran sigortalının binası, imar müdürlüğü tarafından istimlak edilmesi sonucunda yıkılmaya karar verildiği için, sigorta sözleşmesi sona ermiştir." Yukarıdaki durumda sigorta sözleşmesinin bitmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi doğal afetlerin ekonomik etkilerinden biridir?

Soru 14:

Bir kişinin kendi hatasından kaynaklanan bir sebeple başkalarının zarar görmesi aşağıdaki hangi risk türü ile ilgilidir?

Soru 15:

Afet yönetiminde müdahale, iyileştirme, yeniden yapılanma gibi afet sonrası düzeltmeye dönük olarak yapılan çalışmalara ne ad verilmektedir?

Soru 16:

"Dolaylı etkiler, birbiri ile içiçe olan dört tip bozulmadan oluşmaktadır." I.Çevresel tahribat II.Aşırı yüklenme III.Evsiz kalma IV.Politizasyon V.Politikaların ve bekleyişlerin olumsuz etkilenmesi Yukarıdakilerden hangileri kamusal faaliyetlerin bozulması kategorisine girmektedir?

Soru 17:

Kişisel olaylardan dolayı ortaya çıkan ve genelde büyük kitleleri değil belirli kişileri etkileyen risklere ne ad verilir?

Soru 18:

Sigorta piyasasını sigortalı adına araştıran ve birçok sigorta şirketi ve sigorta türü arasında sigortalı için en uygun seçimi bulan ve sigortalısını yönlendiren sigorta aracısına ne ad verilmektedir?

Soru 19:

Doğal afetlerin etkileri dört ana başlıkta toplanabilir. Aşağıdakilerden hangileri bu etkiler arasında yer alır? I. Ekonomik etkiler II. Çevresel etkiler III. Siyasal etkiler IV. Çözümsel etkiler

Soru 20:

Üreticilerin sigorta yaptırabilmeleri ve devletin prim desteğinden yararlanabilmeleri amacıyla, bitkisel ürünleri için aşağıdaki sistemlerden hangisine kayıt yaptırması gerekmektedir?