logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Ekonomisi Ve Sigortacılığı

Soru 1:

Kaybın sıklığı ve büyüklüğü yüksek ise, en uygun risk yönetim tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Afetin oluşumundan hemen sonra en kısa süre içerisinde mümkün olabilecek çok sayıda insan hayatının kurtarılması, afet yönetiminin hangi aşaması ile ilgilidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yapısal değişmenin göstergelerinden değildir?

Soru 4:

Dolaylı etkiler üretimdeki düşüşe ve hizmetlerin karşılanmasındaki aksamalara bağlı olarak oluşan dolaylı etkiler ziksel yapılar ile insanlar arasındaki etkileşimi bozan etkilerdir. Dolaylı etkiler, afetlerden hemen sonra başlar, birkaç aydan birkaç yıla kadar sürer. Doğrudan etkilerin statik karakterde olmasına karşılık, dinamik karakterde olan dolaylı etkiler, Albala- Bertrand (2000)’e göre birbiri ile iç içe olan dört tip bozulmadan oluşmaktadır

Soru 5:

I.Afetler, firmaların geliri ve karı üzerinden alınan vergilerde düşüşlere neden olmaktadır. II.Afet sonrasında bütçe gelirleri artarken, bütçe giderleri azalmaktadır. III.Afet sonrasında, satış üzerinden alınan vergiler düşmektedir. IV.Afetlerin olumsuz etkilerini azaltmak için afet bölgesinde çeşitli kamu harcamaları yapılması gerekmektedir. Yukarıda afetlerin kamu bütçe dengesi üzerine olan etkileri ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Gerçekleşmesi halinde bir kayba yol açan ancak gerçekleşmemesi durumunda kazançla sonuçlanan risklere ne ad verilir?

Soru 7:

Türkiye’de 2009 yılında çıkarılan 5902 Sayılı Kanunla kurulan AFAD’ın kuruluş ve organizasyon felsefesini oluşturan afet yönetimi yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Sigorta genel şartlarını düzenleyen kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Toplumun büyük bir kısmını ve hatta kimi zaman tamamını etkileyen risklere ne ad verilir?

Soru 10:

Kamu harcamalarının miktarını veya yönünü değiştirmek suretiyle ekonomiyi etkileme politikasına ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalan bina türlerinden biri değildir?

Soru 12:

İstanbul'da yaşanan bir deprem sonucunda, yalnızca Marmara bölgesinde yaşayan insanların ödediği afet sigortaları afetzedelerin kaybını karşılamak için kullanılabilir; her bölgenin ödediği sigorta, o bölgede yer alan bir ilin dışında kalan diğer bölge illerine aktarılmaz. Meydana gelen her türden felaket sonucu yaşanan kayıplar sigorta şirketlerince karşılanır; devlet, yalnızca sigorta şirketlerini gözetim ve denetim altında tutma görevini üstlenir. Sigorta sisteminde henüz afet gerçekleşmeden afetin ne kadar hasar verebileceği ve bu hasarın/zararın ne kadarının karşılanabileceği hesaplanır ve afet sigortası sözleşmesine (poliçesine) dâhil edilir. Afet sigortasına ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Aşağıda afetlerin zorunlu göçler üzerindeki etkileri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 14:

Afetler eskimiş ve yıpranmış sermayenin yenilenmesine vesile olur ve afet sonrasında verimli teknolojilerin kullanıldığı makine, teçhizat ve fabrikalar ......... artırır. Bu süreci bazı araştırmacıların “yaratıcı yıkım” olarak adlandırmaları bu nedenledir.

Soru 15:

İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklığın artması, aşırı yağışlar ve siklonların gıda ve su kaynakları üzerindeki etkisi, yoksul ülkelerdeki bebek ölümlerinin %..... ’ının suyla bulaşan hastalıklardan kaynaklanıyor olduğu düşünüldüğünde olumsuz etkiler meydana getirmektedir.

Soru 16:

Kamu borçlanmasını artırmak ya da azaltmak suretiyle ekonomiyi etkilemeyi amaçlayan politika - teşvik politikası Kamu harcamalarının miktarını veya yönünü değiştirmek suretiyle ekonomiyi etkileme politikası - harcamalar politikası Belirli malların, belirli sektörlerin ya da teknolojilerin desteklenmesi yoluyla üretim kalitesinin ve rekabet seviyesinin artırılması - dış ticaret politikası Yukarıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

"Afet yönetim sistemi, risk yönetimi ve kriz yönetimi şeklinde ikiye ayrılmaktadır." I.Tahmin ve erken uyarı II.Yeniden yapılanma III.Afetler ve etki analizi IV.Müdahale Yukarıdakilerden hangileri açıklamada verilen kriz yönetimi başlığı altında yapılan çalışmalardandır?

Soru 18:

Dünyada afet risklerini en aza indirgemeye yönelik bir yol haritası niteliği taşıyan plan 3 stratejik hedef, 5 öncelikli eylem ile bunların alt eylemlerinden oluşmaktadır." Yukarıda geçen planın adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Belirli malların, belirli sektörlerin ya da teknolojilerin desteklenmesi yoluyla üretim kalitesinin ve rekabet seviyesinin artırılmasına ne ad verilmektedir?