logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Ekonomisi Ve Sigortacılığı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kişiye yönelik risklerden değildir ?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi özel riskler arasında yer almaktadır?

Soru 3:

Sigorta genel şartları hangi kurum tarafından düzenlenmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi doğal afetlerin doğrudan ve dolaylı etkilerine bağlı tahribatı ifade eder?

Soru 5:

Bir sigorta anlaşmasında suistimal edilen kişiler, zamanla sigorta piyasasından geri çekildiği için sigorta primleri azalmaktadır. Doğal afetlere dönük önlemler almak isteyen hükümetler çok sayıda günlük ödeme yapmaları gerekirken ne zaman ortaya çıkacağı kesin olamayan bir afet için tasarruf yapmakta ve yapabiliyorlarsa da bunları halka açıklamakta zorlanır. İyi yönetilmeyen afet süreçleri ve afetler sonrası görülen olağanüstü zararlar siyasi iktidarlara oy kaybettirir. Doğal afetlerin zararları farklı şekillerde finanse edilmeye çalışılırken karşılaşılan engellere ilişkin yukarıda verilen ifadelerden hangilerinin doğru olduğu düşünülebilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi az gelişmiş ülkelere doğal afetler sonrasında yapılan ayni yardımlar arasında yer almaz?

Soru 7:

Bir otobüs şirketinin yolcularını yolculukları boyunca karşılaşabilecekleri kazalara karşı sigortalatması hangi sigorta türüne girer?

Soru 8:

Doğal afetlerle ilgili aşağıda yer alan bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yavaş gelişen doğal afetler arasında yer alır?

Soru 10:

Ekonomik kalkınma “niteliksel” bir süreçtir, ekonomik büyüme ise “niceliksel” bir süreçtir. Bir ülkenin kişi başına GSYH’si çok yüksek olabilir ama o ülkede gelir dağılımı bozuksa, o ülkede eğitim ve sağlık hizmetleri kalitesiz ise, demokrasisi işlemiyorsa, kişisel hak ve özgürlükler aksıyorsa, hukuk devletinin gerekleri yerine getirilmiyorsa o ülke kalkınmış sayılmaz. Tüm bu unsurlar gelişmiş bir ülke olmak için yapısal anlamda da değişmenin temel koşullarının yerine getirilmesi gerekliliğine işaret eder. Yapısal değişim ise bazen gözlenebilen veya hissedilebilen sosyo-ekonomik gelişmeleri ifade eder. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yapısal değişmenin göstergelerinden biri yanlış ifade  edilmiştir?

Soru 11:

Yangın, kaza, nakliyat, mühendislik ve tarım sigortaları gibi muhtelif alt branşlarda gruplandırılan sigorta türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Sigorta şirketinin vermiş olduğu teminata karşılık olarak, sigorta ettiren tarafından ödenen parasal değere ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi risk yönetim sürecinde yer alan basamaklardan biri değildir?

Soru 14:

I.Siyasi endişeler II.Ahlaki tehlike III.Zamansal tutarsızlık IV.Afetler için tasarruf etme çelişkisi Yukarıdakilerden hangileri doğal afetlerin zararları finanse edilmeye çalışılırken karşılaşılan engeller arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangileri doğal afetler tanımlaması içerisinde yer alır? I. Toprak kayması, II.Ev yangını, III. Deprem, IV. Kasırga, V. Tayfun

Soru 16:

"Uçağa binmekten korkan birisi uçağa binmeyebilir, parasını kaybetmek istemeyenler pay senedi gibi riskli yatırım araçlarına yatırım yapmayabilir, yeni girişimlerde bulunmak istemeyebilir, deprem sonucu ölmekten korkan bir kişi çadırda yaşamak istemeyebilir." Aşağıdaki risk yönetim tekniklerinden hangisi yukarıda verilenlere örnektir?

Soru 17:

Kaybın sıklığının düşük; ancak kaybın büyüklüğünün yüksek olduğu durumlar için uygun risk yönetim tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Bir varlığı temsil eden, üzerine inşa edildiği bu varlıktan türetilen finansal araçlara ne ad verilir?

Soru 19:

Sigorta için ödenmesi gereken prim tutarı için risk bölgeleri ve farklı yapı tarzına göre belirlenmiş .......... tarife fiyatı bulunur.

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalan bina türlerinden biridir?