Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Afet Ekonomisi Ve Sigortacılığı

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Toplumun karşılaştığı birtakım temel risklere karşı güvence sağlanabilmesi amacıyla devlet desteği ile uygulamaya konulan sigorta türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi sigortanın kişi, kurum ve toplum açısından faydalarından birisi değildir?

Soru 3

Orta Zorluk

Doğal afetlerle ilgili hangisi doğru değildir?

Soru 4

Orta Zorluk

I.Piyasaya hazine bonosu ihraç etmek II.Piyasaya tahvil ihraç etmek III.Uluslararası piyasaya tahvil ihraç etmek IV.Uluslararası finans kuruluşlarıyla özel borçlanma anlaşmaları yapmak Yukarıdakilerden hangileri bir ülkenin iç borçlanmaya gittiğini göstermektedir?

Soru 5

Orta Zorluk

Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 6

Orta Zorluk

Kanunen zorunlu teminatların en fazla olduğu ülke aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi marmara ve düzce depreminde kullanılan kaynaklar ve kullanım alanları bakımından dış kaynaklardan birisidir?

Soru 8

Orta Zorluk

I.Cana veya mala kasteden riskler II.Söz konusu risklerden kaçınmak, korunmak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar III. Riskleri üstlenme karşılığında talep edilen ücret IV.Söz konusu riskleri üstlenen ve bu amaçla kurulmuş şirketler Yukarıdakilerden hangileri sigortacılığın barındırdığı unsurlar arasında yer almaktadır?

Soru 9

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi risk yönetim sürecinin aşamalarından biri değildir ?

Soru 10

Orta Zorluk

Aşağıda Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi/ hangileri tarım sigortası yaptırıp doğal afete maruz kalan üreticinin sağlayacağı yararlar arasında yer alır? I. Masraflarının ve emeğinin karşılığını alarak, yıllık geçimi için gerekli olan gelirini garanti altına alması ve üretimine devam edebilmesi mümkün olur. II. Gelir istikrarı dolayısıyla yapacağı tasarruf ile modern tarım için gerekli olan yatırımlara yönelerek üretiminde verimliliği ve böylece gelirini artırması sağlanır. III. Düzenli bir işi olması nedeniyle kente göç etmesine gerek kalmaz ve geliri ve yaşam standardı yükselir.

Soru 12

Orta Zorluk

Her afet sonrasında acele ve telaşla çıkarılan kanunlar, ek bütçeler ve ek vergiler AFAD’ın kurulması Denetimsiz yardım kampanyaları Zorunlu deprem sigortası uygulaması Türkiye'de yaşanan 1999 Marmara depremi göz önünde bulundurulduğunda yukarıdaki uygulamalardan hangilerinin, doğal afetlere karşı önceden, planlı hareket etme çabalarına örnek gösterilebilir?

Soru 13

Orta Zorluk

I.Cana veya mala kasteden riskler II.Bu risklerden kaçınmak, korunmak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar III.Bu riskleri üstlenen bu amaçla kurulmuş şirketler IV.Riskleri üstlenme karşılığında talep edilen ücret (prim) Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sigortacılığın barındırdığı unsurlardandır?

Soru 14

Orta Zorluk

Bir ülkedeki tüketim düzeyi ve mallara olan talep o ülkedeki birey ve hane halklarının gelir seviyelerine bağlıdır. Gelir seviyesi yükseldikçe harcama miktarı da artar. Bireyler ve hane halklarının gelirleri ise üretime bağlıdır. U¨retim olursa gelir, gelir olursa da harcama ortaya çıkar. Her harcama aslında bir başkasının gelirini oluşturur. Ekmeği satın aldığımızda fırıncının geliri ortaya çıkar. Fırıncı da bu geliri kasaba harcadığında kasabın gelir artar. Bu gelir ve harcama akımları ekonomik döngünün varlığı için şarttır. İşte bir doğal afet nedeniyle üretimin durması gelir meydana gelme mekanizmasını da bozar. U¨retim durunca üretim biriminin sahibinin geliri ........ ile birlikte çalıştırdığı işçilerin gelirleri ........., kiraladığı binanın sahibinin kira ..... geliri, kredi çektiği bankanın geliri ........ de azalır. Yukarıdaki cümlede boşluklara gelmesi gereken kavramlar hangi seçenekte doğru sıralanmıştır?

Soru 15

Orta Zorluk

Gelir kazanma özelliğinin kaybedilmesine bağlı olarak gelirin ya da mal varlığının azalma olasılığı ile ilgili risk türüne ne ad verilir?

Soru 16

Orta Zorluk

Boğulmaktan korkan birisinin vapura binmemesi aşağıdakileren hangisi ile açıklanabilir?

Soru 17

Orta Zorluk

Kaybın sıklığının düşük iken kaybın büyüklüğünün yüksek olduğu durumda uygun risk yönetim tekniği ne olmalıdır?

Soru 18

Orta Zorluk

I.Risk analizi II.Risk kontrolü III.Riski transfer etmek IV.Riski tutmak Yukarıdakilerden hangileri risk yönetim sürecinin aşamaları arasında yer almaktadır?

Soru 19

Orta Zorluk

Belirli malların, belirli sektörlerin ya da teknolojilerin desteklenmesi yoluyla üretim kalitesinin ve rekabet seviyesinin artırılmasına ne denmektedir?

Soru 20

Orta Zorluk

Tehditler/Tetikleyen Unsurlar - Doğal (özellikle taşkınlar/seller) ve daha az boyutta teknolojik Aşamalar/Fonksiyonel Alanlar - Temel olarak hazırlık ve müdahale Aktörler - Temel olarak kamu, özel ve kar, kar amaçlı olmayan sektörlerden iyileştirme sürecinde yer alan bireyler Değişkenler - Temel olarak fiziksel Disiplinler - Temel olarak sosyoloji ve kamu yönetimi Türkiye’de 2009 yılında çıkarılan 5902 Sayılı Kanunla kurulan AFAD’ın da kuruluş ve organizasyon felsefesini oluşturan “Bütüncül Acil Durum ve Afet Yönetimi” ile ilgili yukarıda verilmiş olan eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

Derse Dön