logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Risk Azaltma Politikaları

Soru 1:

Hangisi yavaş gelişen afetlerdendir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi herhangi bir kuruluşun işletilmesi esnasında, kontrolsüz gelişmelerden kaynaklanan ve kuruluş içinde veya dışında çevre ve insan sağlığı için anında veya daha sonra ciddi tehlikeye yol açabilen bir veya birden fazla tehlikeli maddenin sebep olduğu büyük bir emisyon, yangın veya patlama olayıdır?

Soru 3:

17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen Büyük Marmara Depreminin merkez üssü neresidir?

Soru 4:

Yeterli koruyucu önlemler alındığı takdirde bazı hastalıklar önlenebilmektedir. aşağıdakilerden hangisi kızamık, menenjit ve difteri hastalıkları için alınması gereken önlemdir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi AFAD'ın kuruluşundan sonra meydana gelen en büyük afettir?

Soru 6:

AFAD’a göre afet, “Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan, etkilenen toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı ____, ______ veya _____ kaynaklı olay. Afet bir olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçtur”. Buna göre cümlede verilen boşluklar aşağıdaki seçeneklerden hangisiyle doldurulmalıdır?

Soru 7:

Tehlikeli Malların İç Suyoluyla Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması hangi yıl yürürlüğe girmiştir?

Soru 8:

Genellikle şiddetli yağışlar veya kar erimelerine bağlı olarak, suların bulunduğu yerde yükselerek veya başka bir yerden gelerek, genellikle kuru olan yüzeyleri kaplaması olayı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi paleosismolojinin kapsadığı çalışma alanlarından değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi 1999 Büyük Marmara Depremlerinde Afet Uygulamaları, Sorunlar ve Alınan Derslerden biridir

Soru 11:

Normal fay olarak da adlandırılan fay türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I.Bakanlar Kurulu II.Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı III.Vali ve kaymakamlar 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu’na göre olağanüstü yetki kullanabilen kamu otorite ve mercileri yukardakilerden hangisi veya hangileridir?

Soru 13:

I. Kayıplar ve müdahale edenlere danışma, seçme ve tedavi sağlanmalı II. Mevcut durum uygunluğuna göre mevcut tıbbi tedavi tesislerini arttırmalı III. Olay sırasında tıbbi yönetim ve idareye yardım etmeli IV. Stres yönetimi planlanmalı V. Tıbbi malzemelerin dağıtımı yapılmalı Yukarıdakilerden hangileri KBRN ajanları ile etkilenme durumunda yapılacaklar arasında yer almaktadır?

Soru 14:

Hangisi iklim elemanlarını etkileyen faktörlerdendir?

Soru 15:

I. Arama kurtarma alanında görev yapacak yeterli profesyonel birlik ve ekiplerin olmaması II. Kurumların afet planları ve icra planlarının olmaması III. Afet yönetimi alanında profesyonel bir yaklaşım içinde olmaması IV. Kurumların planlama ve zarar azaltma yaklaşımından uzak olmaları Yukarıda verilen sorunların hangileri Marmara depremlerinde koordinasyon ve kurumsal alanda karşı karşıya kalınan sorunlardandır?

Soru 16:

Van merkezde ve Erciş'de kaç adet çadır kent kurulmuştur?

Soru 17:

I. Psikososyal destek vermek II. Haberleşme alanında destek vermek III. Gönüllü kişilerin eğitimini gerçekleştirmek Yukarıda verilen faaliyetlerden hangileri sivil toplum kuruluşlarının afet faaliyetleri arasında yer alır?

Soru 18:

Meteorolojik afetlerin etkileri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılabilir ?

Soru 19:

UNICEF iş birliği ile ‘’Psiko-Sosyal Eğitim’’ programı öğretmen ve öğrencilere hangi üniversiteler tarafından verilmiştir?

Soru 20:

Kaya, toprak veya arazi parçalarının, yer çekimi veya depremler, aşırı yağışlar gibi dış etkenlerin etkisi ile fark edilebilir düzeyde eğim aşağı doğru kayması veya hareket etmesi durumuna ne denir?