logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kbrn Savunma Ve Güvenlik

Soru 1:

KBRN savunmaya yönelik yatırım yapmak isteyen bir ülke, aşağıdaki kalemlerden hangisine kaynağının büyük bir bölümünü ayırmaz ?

Soru 2:

Radyasyon cihazları, radyoaktif maddeler, özel bölünebilir maddeler ve benzeri iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları kullanarak yapılan çalışmalarda iyonlaştırıcı radyasyonların zararlarına karşı korunmayı sağlayıcı ilkeleri ve önlemleri ve hukuki sorumluluk sınırlarını saptamak aşağıdaki kanunlardan hangisinin amaçlarındandır?

Soru 3:

“ KBRN Tehlike ortamında veriler ışığında kullanılacak olan koruyucu elbisenin düzeyi belir­lenmelidir. Ayrıca üç tip korunma düzeyi vardır. ” Yukarıdaki bilgilerden hareketle korunma düzeyleri hangi harf, numara ya da renklerle gösterilir?

Soru 4:

Boğucu, Zehirli ve Diğer Gazlarla Bakteriyolojik Metotların Savaşta Kullanılmasının Yasaklanmasına İlişkin Protokol” olan Cenevre Protokolü hangi tarihte imzalanmıştır?

Soru 5:

Renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup hava kirliliğine ve asit yağmurlarına sebep olan tehdidin adı nedir?

Soru 6:

Ultraviyole (UV) ışınları gibi yüksek enerjili fotonlar kullanılarak, molekülleri pozitif yüklü iyonlara dönüştüren ve ortamdaki gazın elektriksel olarak yüklü hale gelmesiyle iyonların elektrik akımı üreterek dedektörde sinyale dönüşmesiyle KBRN ajanını tespit eden yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi İyonlaştırıcı radyasyonun  türlerinden biri değildir?

Soru 8:

I   Çöp II  Toz,toprak III Kesim IV Su Yukardakilerden hangileri hayvansal kontaminasyon kaynaklarıdır?

Soru 9:

KBRN olayından şüphelenilen veya tespit, teşhis sistemleri ile ajan kullanıldığı belirlenen durumların bilgisinin özel cihazlarla yayan sis­temlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi agroterörizmin  hayvansal hedeflerinden biri değildir ?

Soru 11:

Beyaz Rusya ve Ukrayna bölgesindeki çocuklarda, özellikle iyot bulaşmış sütün içilmesiyle iyot-131’in vücuda alınmasından kaynaklanan tiroit kanser vakalarının artması hangi olay sonucu olmuştur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi gıda güvenliğini etkileyen kimyasal tehlikelerden biridir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi böceklerin kullanıldığı tarımsal terörün neden olabileceği başlıca sorunlardan biri değildir?

Soru 14:

Hijyenik gıdalara, bakteri içeren etmenlerden bakteri bulaşmasına ne denir?

Soru 15:

"Elektriksel gürültü ölçüm sistemindeki tepkilerde rastgele dalgalanmalara verilen isimdir ve genellikle elektronik çıktıdaki küçük farklılıklar ile ilişkilendirilir." Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

Soru 16:

Günümüzde üretilen biyolojik silahlar, bu silahlara maruz kalan bütün insanları etkilemektedir. Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisi ile bu durum sadece belirli insan kitleleri öldürmek için yapılabilecek biyolojik silahlarının üretim yolunu açmıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, en yüksek solunum düzeyi koruması gerektiren buna karşın daha düşük seviyede cilt korumasına ihtiyaç duyulan durumlarda tercih edilen. Genellikle dekontaminasyon (temizleme) bölgelerinde görevli personel tarafından kullanılan koruma kıyafeti tipidir?

Soru 18:

Bir ölçüm sisteminde elektriksel gürültü üzerinde tekrarlanabilir bir tepki yaratabilen olası en küçük ajan miktarına ne ad verilmektedir?

Soru 19:

I.Tıbbi KBRN savunmasının; hastane öncesi, hastane ve hastane sonrası olmak üzere üç farklı aşaması bulunmaktadır. II.Tıbbi KBRN savunmasında hastane öncesi aşaması, sivil savunma birlikleri, itfaiye, emniyet, sağlık ekipleri tarafından gerçekleştirilmektedir. III.Tıbbi KBRN savunmasında hastane aşaması, tıbbi KBRN savunması konusunda eğitim almış, donanımlı sağlık personeli tarafından gerçekleştirilmektedir. IV.Bir KBRN olayında sağlık personelinin temel görevleri arasında, kullanılan ajanı tespit ve teşhis etmek de bulunmaktadır. Yukarıda tıbbi KBRN savunması ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

II. Dünya Savaşı nasıl son bulmuştur?