logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kbrn Savunma Ve Güvenlik

Soru 1:

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bünyesinde nükleer teknolojide kullanılan maddelerin ve çift kullanımlı malzemelerin ihracatını belirli ilkelere bağlamak amacıyla faaliyet gösteren yapıya ne ad verilir?

Soru 2:

Sarımsak kokulu ve koyu kahve renge sahip, ciltte yanmaya sebep olan kimyasal savaş ajanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi biyolojik bir tehlikedir?

Soru 4:

İyonize olmuş gazlardaki parçacıkları tespit etmek ve ölçmek amacıyla radyolojik koruma ve radyasyon dozimetresi gibi uygulamalarda yaygın olarak kullanılan bir parçacık dedektörüne ne ad verilir?

Soru 5:

Kimyasal savaş ajanlarını kullanmak için gerekli cihaz ve mühimmatlar ile bunların kullanımına yönelik özel olarak tasarlanmış her türlü teçhizatı kimyasal silah olarak tanımlayan Kimyasal Silahlar Konvansiyonu hangi tarihte imzalanmıştır?

Soru 6:

I. Tespit II.Teşhis III.İzleme Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri KBRN ajanlarının tanımlanmasında izlenen yollardandır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi floresans LIDAR’ı (LIF-LIDAR)  Infrared LIDAR’dan ayırt eden en belirgin özelliktir?

Soru 8:

Hava kirliliğine ve asit yağmurlarına sebep olan; renksiz, keskin kokulu reaktif olan gaz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Çin Japonya Sovyetler Birliği Amerika İngiltere Fransa Yukarıdaki ülkelerden hangisi Cenevre Sözleşmesinin “Protokole taraf olmayan devletlere karşı, meşru müdafaa amaçlı kimyasal silah kullanma hakkının varlığı” konularını çekince göstererek imzalamışlardır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi KBRN ölçüm sisteminin tespit kabiliyeti parametrelerinden biridir?

Soru 11:

I.Herhangi bir mikroorganizma veya biyolojik toksin, BSA olarak kullanılabilir. II. BSA’lar; insanlar, hayvanlar ve bitkilerde hastalık ve ölüm, malzemelerde ise hasar oluşturabilmektedir. III.BSA olarak kullanılan mikroorganizmalar ve toksinler sadece zararlı alanlarda kullanılabilmektedir. IV. BSA’ların etkileri genel olarak solunum ve sindirim sistemine verdikleri zarar şeklinde görülmektedir. Yukarıda biyolojik savaş ajanları (BSA) ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi KBRN ajanlarının tanımlanmasını doğru sırayla ifade eder?

Soru 13:

Radyasyona bağlı yaralanmalarda ne kadar süre sonra yapılacak lenfosit sayımı durumun ciddiyeti hakkında en iyi bilgiyi verir?

Soru 14:

Bir savaş veya olası bir saldırıya uğrama riski oldu­ğunda basın-yayın organları tarafından ve belediyelerin altyapıları vasıtasıyla yapılan ikaz çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisinin kurucu üyeleri arasında Türkiye yer almaktadır?

Soru 16:

"Boğucu, Zehirli ve Diğer Gazlarla Bakteriyolojik Metotların Savaşta Kullanılmasının Yasaklanmasına İlişkin Protokol" olan Cenevre Protokolü hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Soru 17:

Kimyasal Silahlar Sözleşmesini imzalamasına rağmen hala onaylamayan ülke hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerin hangisinde madde üzerine madde moleküllerinin soğuramayacağı bir frekansta yani geçirgen olduğu bölgede monokromatik ışından oluşan güçlü bir lazer ışını gönderilerek oluşan inelastik saçılım incelenir?

Soru 19:

Uygun bir çözücüde çözdürülmüş etken madde ile itici gazdan oluşan ve aletle çevreye püskürtüldüğü zaman küçük tanecikler halinde yayılan karışıma “.............” denilmektedir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi maddenin içinde bulunduğu kabı parçalamak ve çevreye saçmak için el yapısı bomba ile birlikte kullanılan. Genellikle, KBRN maddelerini diğer uçtan fırlatılacak şekilde tüpün bir ucuna yerleştirilen veya bulundukları tüp infilak maddesi ile kuşatılan KIS yayma düzeneklerine verilen isimdir?