logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kbrn Savunma Ve Güvenlik

Soru 1:

Nükleer güç tesislerindeki ciddi kazalar sonucunda açığa çıkan radyoaktif iyot  tiroit bezlerinde birikir ve yüksek dozlarda, özellikle çocuklarda kansere neden olur. Radyoaktif iyodun etkisini azaltmak için vücudu ne ile takviye etmek gerekir?

Soru 2:

Nükleer madde, malzeme ve teknolojilere ilişkin ihracatın kontrol altına alınması maksadıyla, nükleer silaha sahip olan ve olmayan 15 devlet tarafından kurulan komite hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangileri kimyasal, biyolojik, radyolojik maddeleri içlerinde barındıran ve kırıldıkları zaman etrafa yayan; elektrik ampulü, balon, termos, plastik torbalar ve laboratuvar petri kapları gibi eşyalardan yapılı mekanik silah düzenekleridir?

Soru 4:

Nükleer Silahların O¨nlenmesine Dair Antlaşma (NSO¨A) Biyolojik Silahlar Sözleşmesi Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Yukarıdaki verilenlerden hangileri KİS'in yayılmasını önlemeye yönelik uluslararası antlaşmalardır?

Soru 5:

Kimyasal ve biyolojik silahların yapımı nis- peten diğerlerine göre daha ucuz ve kolaydır. Kimyasal silahların yapımında kullanılan birçok kimyasal madde ve diğer materyal, ticari amaçla piyasada meşru olarak satılmaktadır. Bu maddelerin fark edilmesi oldukça zordur. O¨lümlere yol açmak için, saf olmaları gerekmemektedir. Yukarıdakilerden hangileri KİS'lerin tercih edilme sebepleri arasında yer alır?

Soru 6:

Sinir ajanları ile sadece yüzeysel temasta bulunulduğunda aşağıdaki tepkilerden hangisi görülür?

Soru 7:

"Radyasyonun insan dokusu gibi herhangi bir maddenin birim kütlesine aktardığı enerji miktarına soğurulmuş doz adı verilir. Birimi ..........'dir." Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 8:

Gerek radyasyon hastalığı, gerekse radyoaktif zehirlenmesi seyri ve sonucu itibariyle hastalık belirtileri başka başka olmadığından hissedildiği ya da başkaları tarafından fark edildiği andan itibaren bu belirtiler; I.   Halsizlik, isteksizlik, bitkinlik, II.  Mide bulantısı, baş dönmesi, III. Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, IV.  Kusma, şiddetli baş ağrısı, V.   Kusma, ateş yükselmesi, kanlı ishal, VI.  Kusma ve kanlı ishalin devam etmesi, ölüm şeklinde sıralanabilir.

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi BSA'ların hastalık oluşturmasına etki eden faktörlerden birisi değildir?

Soru 10:

Tarihte bilinen en eskli BSA kullanımında Hititler tarafından hangi hastalık ile salgın oluşturmak amaçlanmıştır?

Soru 11:

Tüm ajanlar için kullanılabilen temizleme kimyasalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi "A Grubu BSA'lar" arasında yer alır?

Soru 13:

"Bir otomobilin benzin deposunu delip benzinin veya başka yanıcı maddelerin içine gömülüp onların tutuşmasına ya da patlamanın merkezinden uzakta yangın çıkmasına sebep olabilir." Yukarıda verilen örnekte Kitle İmha Silahlarının hangi etkisinden bahsedilmektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi virüslerin özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıda verilen kimyasal ajanlardan hangisinin kullanılmasıyla birlikte kimyasal ajanlara karşı korunma ihtiyacı ortaya çıkmıştır?

Soru 16:

Kokusu balık veya küf kokusuna benzeyen yakıcı ajan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Geiger - Müller tüpü Fotoğraf filmi Galyum diyotlar Fotolüminesans malzemeler Sintilasyon sayacı Yukarıdakilerden hangileri iyonlaştırıcı radyasyonu tespitinde kullanılabilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sıvı halde bulunan, şeftali kokusuna sahip bir kimyasal savaş ajanıdır?

Soru 19:

Liserjik asit dietilamid(LSD) hangi çeşit kimyasal ajan olarak tanımlanabilir?

Soru 20:

Uygun bir çözücüde çözdürülmüş etken madde ile itici gazdan oluşan ve aletle çevreye püskürtüldüğü zaman küçük tanecikler halinde yayılan karışıma ne ad verilir?