Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Acil Durum Ve Afet Yönetimi Planları

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Koordinatörün belirlenmesi Tehlikenin belirlenmesi Riskin belirlenmesi Eğitim takviminin belirlenmesi Kayıpların belirlenmesi Zayıf yönlerin belirlenmesi Yukarıdakilerin hangileri zarar azaltma ve hazırlık planı sürecinin aşamalarıdır?

Soru 2

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi afet öncesinde yapılması gerekenlerdendir?

Soru 3

Orta Zorluk

Afetin oluşundan hemen sonra başlayıp afetin yol açtığı kayıp ve zararların büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 aylık süre içinde gerçekleştirilen tüm faaliyetlere verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4

Orta Zorluk

I. 5393 sayılı “Belediye Kanununa” göre ise belediyelere, yangın, sanayi kazaları, deprem ve diğer doğal afetlerden korunmak veya bunların zararlarını azaltmak amacıyla beldenin özelliklerini de dikkate alarak gerekli “Afet ve Acil Yardım Planlarını” yapma, ekip ve donanımları hazırlama görevi verilmiştir. II. 5216 sayılı “Büyükşehir Belediyesi Kanununa” göre Büyükşehir belediyelerine, il düzeyinde yapılan planlara uygun olarak “doğal afetlerle ilgili planlamaları” ve diğer hazırlıkları büyükşehir ölçeğinde yapma görevi verilmiştir. III. 5302 sayılı “İl Özel İdaresi Kanununa” göre İl Özel İdarelerine; yangın, sanayi kazaları, deprem ve diğer doğal afetlerden korunmak veya bunların zararlarını azaltmak amacıyla ilin özelliklerini de dikkate alarak gerekli “Afet ve Acil Durum Planlarını” yapma, ekip ve donanımı hazırlama görevi verilmiştir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 5

Orta Zorluk

İlk ulusal afet ve acil durum müdahale planı olan Türkiye Afet Müdahale Planı ne zaman yayınlanmıştır?

Soru 6

Orta Zorluk

Potansiyel olarak zarar verme olasılığı olan olay veya duruma ne denir?

Soru 7

Orta Zorluk

I. Ölçülmesi güç hatta imkansızdır. II. Sayısal hale getirilebilir. III. Yapı, alt yapı, çevre, tarım gibi fiziksel unsurların zarar görebilirlikleri ile insan topluluklarının fiziksel kapasitelerini kapsar. Fiziksel zarar görebilirlikle ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden ahngisi afet planlamasında dikkate alınması gereken ana özelliklerden biri değildir?

Soru 9

Orta Zorluk

Uluslararası standartlar Ekonomik unsurlar Temel planlama ilkeleri Afet yönetimi ilkeleri Paydaşlar Mevzuat Yukarıdakilerden hangileri iyi bir plan hazırlarken dikkate alınması gerekli unsurlardır?

Soru 10

Orta Zorluk

afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemeyi amaçlayan plan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11

Orta Zorluk

Belli bir amaca ulaşmak için türlü işler arasında bağlantı, ilişki, düzen ve uyum sağlama Afetten sonra başlayıp oluşan  zararların büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 aylık süre içinde gerçekleştirilen tüm faaliyetler Afetten sonraki  yasal, kurumsal, fiziksel, sosyal ve ekonomik faaliyetlerin tümünü kapsayan uzun süreç Koordinasyon İyileştirme Müdahale Plan Yukarıdaki kavramlar ve tanımlara ilişkin eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerin hangisinde tehlike ve risk analizindeki fark, doğru olarak verilmiştir?

Soru 13

Orta Zorluk

Acil durum ve afet yönetimi planları ne tür tehlike dikkate alınarak hazırlanmalıdır?

Soru 14

Orta Zorluk

Afet yönetimi döngüsüne uygun olması Afet yönetiminin her aşamasını içermesi Müdahaleye yönelik olarak hazırlanması Asıl hedefin zarar azaltmak olması Yukarıda verilenlerden hangileri kapsamlı bir şekilde hazırlanması gereken afet ve acil durum yönetimi planlarının özellikleri arasında yer alır?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi afet öncesinde yapılması gerekenlerden biri değildir ?

Soru 16

Orta Zorluk

Müdahale sistemi roller, birimler ve hizmet grupları arasındaki ilişkiler üzerinden tanımlanmaktadır. Müdahale Sistemindeki rollere göre koordinatör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17

Orta Zorluk

“Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik"e göre "İl kurtarma ve yardım komiteleri" kimin başkanlığında toplanır?

Soru 18

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de meydana gelebilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak bakanlık, kurum ve kuruluşlar, özel kuruluşlar, STK’ler ve gerçek kişileri kapsar?

Soru 19

Orta Zorluk

1988 yılında yayınlanmış olan “Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmasından sonra hangi yılda hangi yönetmelik hazırlanmıştır?

Soru 20

Orta Zorluk

I. Zarar azaltma II. İyileştirme III. Hazırlık IV. Kararlılık Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Afet Yönetimi Döngüsünü oluşturmaktadır?

Derse Dön