Türkiye’de deprem tehlikesi ve riskinin belirlenmesi ve deprem zararlarının azaltılması konusunda, merkezi ve yerel düzeylerde yapılanmanın nasıl olması gerektiğini, yerleşme ve yapılaşmaların nasıl denetleneceğini belirleyen ilk yasal düzenleme hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Yersarsıntısından Evvel ve Sonra Alınacak Tedbirler Hakkında Kanun
Doğa, insan ve teknoloji kaynaklı tehlikelerin muhtemel yaygınlık ve şiddet derecelerini ortaya koymak için belirli kriterlere göre hazırlanmış haritalara ne denir?
Doğru Cevap: E) Tehlike haritası
İyileştirme faaliyetleri hangi çalışmalardan sonra başlar?
Doğru Cevap: B) arama kurtarma
Aşağıdakilerden hangisi Tehlike analizinin yapılma amaçlarından birisi değildir ?
Doğru Cevap: E) Potansiyel tehlikelerin bir toplumun, bir yapının veya hizmetin görebileceği hasar veya zararın olası ölçüsünün belirlemenmesi
19808 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik” kaç yılında yayınlanmıştır?
Doğru Cevap: C) 1988
.......................... bir plan elde etmek için bir kez yapılan bir çalışma olmayıp gerçek olaylardan elde edilen dersler, eğitim ve tatbikatlar sırasında görülen eksiklikler dikkate alınarak; sürekli güncelleştirilmesi ve geliştirilmesi gereken belgelerdir. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?
Doğru Cevap: E) Afet planlaması
Afet veya acil durumların neden olduğu fiziksel, eğitsel, yönetsel, psikolojik, sosyal ve çevresel kayıp ve zararların hangi imkân ve kaynaklar kullanılarak nasıl giderilebileceği ile afetin fırsata dönüştürülerek afetten etkilenen bölgenin ve çevresinin nasıl daha güvenli ve emniyetli bir hâle getirilebileceği ve afetlere eskisinden daha dirençli hâle nasıl getirileceğini düzenleyen planlama türüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) İyileştirme planlaması
I-Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) II-Ulusal Düzey Hizmet Grubu Planları III-Ulusal Düzey Olay Türü Planları IV-İl Afet Müdahale Planı Yukarıda yer alanlardan hangisi/hangileri yasal olarak hazırlanmak zorunda olan planlar arasında yer alır?
Doğru Cevap: E) I-II-III ve IV
Aşağıdakilerden hangisi afet planlarında dikkate alınması gereken ana özellikler arasında yer almaz ?
Doğru Cevap: A) planlar her zaman ideale yakın olmalı
Tehlikeye Maruz Değerlerin saptanması için yapılan çalışmalar aşağıdakilerin hangisinde gösterilmemiştir?
Doğru Cevap: E) Yapıların denetlenmesi
Aşağıdakilerden hangisi afet planının sahip olması gereken özellikler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) Plan bilimsel bir dille yazılmış olmalıdır.
İyi bir afet planının sadece işe yarayacak bilgilerden oluşması ve gereksiz ve ansiklopedik bilgileri içermemesi planın hangi özelliği ile ilgilidir?
Doğru Cevap: A) Pratiklik
“Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği”nin yayınlanmasıyla yürürlükten kaldırılan yönetmelik hangisidir?
Doğru Cevap: D) Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik
Aşağıdakilerden hangisi afet yönetimi döngüsünde yer almaz?
Doğru Cevap: B) Acil Durum Planı
Afet planlaması afetin hangi aşamalarını kapsamaktadır?
Doğru Cevap: E) Hepsini
I. Acil durum ve afet yönetimi planları ile ilgili yapılan çalışmalar çok disiplinli ve çok aktörlü çalışmalardır II. Afet ve acil durumlarla mücadelenin ilk aşaması hazırlık evresinin en önemli basamağı olan planlama aşamasıdır III. Afetten hemen sonra başlayıp afetin yol açtığı zararlara bağlı olarak 1-2 ay içinde gerçekleştirilen tüm faaliyetler iyileştirme faaliyetleridir IV. Afet yönetiminde, afete müdahaleden sonra gelen dönem iyileştirme dönemidir ve hayatın bir an önce normale döndürülmesini kapsar Acil durum ve afet yönetimi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) I, II ve IV
Acil Durum ve Afet Yönetimi Planları hazırlanırken neler dikkate alınmalıdır?
Doğru Cevap: E) Hepsi
Türkiye'de deprem haritaları hazırlama görevini resmi olarak hangi kurum üstlenmektedir?
Doğru Cevap: C) İç İşleri Bakanlığı
Aşağıdakilerden hangisi tehlike haritalarının temin edileceği kurumlar arasında yer almamaktadır?
Doğru Cevap: D) Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı
Ülkemiz her ölçekte afet yönetiminin mevcut durum analizinin yapılarak, sorunların belirleneceği ve bu sorunların çözülebilmesi için genel politika ve stratejilerin üretildiği metin aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi