logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Acil Durum Ve Afet Yönetimi Planları

Soru 1:

Önleme ve risk azaltma (zarar azaltma), hazırlık, afete müdahale ve iyileştirme planları altında afet öncesinde hazırlanması gereken planlama çalışmaları aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 2:

Tehlikenin ortaya çıkma olasılığı Tehlikenin olası şiddeti Tehlikeye maruz kalabileceklerin varlığı Tehlikeye maruz varlıkların zarar görebilir olması Tehlikeye maruz varlıkların sayısı Herhangi bir yer için riskten bahsedebilmemiz için yukarıdaki koşullarda hangileri söz konusu olmalıdır?

Soru 3:

Kullanılabilir, iyi bir afet planının hazırlanabilmesi için neye dikkat edilmesi gerekir?

Soru 4:

Ülke, bölge ve yerleşme birimi ölçeğinde olmak üzere çok geniş uygulama alanı gösteren ve yeni bir afet olana kadar devam eden evre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı II. Kızılay III. Dışişleri Bakanlığı IV. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı V. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yukarıdakilerden hangileri AFAD ana çözüm ortakları arasında yer alır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinde tehlike analizi yapılarak belirlenen bölge ve acil durumlara meyilli olduğu afet tipi yanlış verilmiştir?

Soru 7:

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa dayanılarak hazırlanan ve 28681 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik hangi yılda yürürlülüğe girmiştir?

Soru 8:

Potansiyel tehlikelerin neler olduğu, konumu, oluş sıklığı, büyüklüğü, süresi ve etkileyebileceği alanların belirlenmesi amacıyla yapılan analiz hangisidir?

Soru 9:

I. İl Afet Müdahale Planı II. Ulusal Düzey Hizmet Grup Planları III.Yerel Düzey Hizmet Grup Planları Yukarıdakilerden hangisi Afet ve acil durum müdahale planında  Sürecin sağlıklı yürütülebilmesi ve planlar arası entegrasyonda sıkıntılar yaşanmaması için AFAD tarafından TAMP uygulama genelgesi ile yayınlanan  plan şablonlarından biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum ve afet yönetimi planlamasının afet sırasındaki temel araçlarından biridir?

Soru 11:

Bir toplumun, bir yapının veya hizmetin, tehlike oluştuğunda görebileceği hasar veya zararın olası ölçüsünün belirlenmesi amacıyla yapılan analiz hangisidir?

Soru 12:

Ülke topraklarımızın yüzde kaçı birinci ve ikinci derece deprem tehlikesi altındadır?

Soru 13:

Fiziksel kayıp Sosyal kayıp Ekonomik kayıp Yukarıdakilerden hangileri zarar görebilirlik kavramı içerisinde yer alan kayıp veya zararlar arasındadır?

Soru 14:

Acil durum ve afet yönetimi planlaması süreci aşağıdaki gelişmelerden hangisiyile başlar?

Soru 15:

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında; aşağıdaki kurumlardan hangisine afetler öncesi her okulun “Afet ve Acil Durum Planlarını” yapmasını sağlamak görevi verilmiştir?

Soru 16:

Tehlike analizinde heyelan olma olasılığı olan bölgeler nereleridir?

Soru 17:

Yerel ölçekte tüm tehlikeleri dikkate alarak ayrı ayrı haritalanmış tehlike haritalarının üst üste getirilerek tek bir harita şeklinde gösterilmesiyle oluşturulan harita hangisidir?

Soru 18:

Afet yönetim döngüsünde aşağıdaki verilenlerden hangisi yer almaz?

Soru 19:

I. İl düzeyinde kurumlar arası görev paylaşımını belirlemek II. Hizmet grubu kapasite geliştirme çalışmalarını yapmak III. İhtiyaç halinde destek çözüm ortaklarını göreve çağırmak ve bilgilendirmek IV. Özel sektör ile çalışarak gerekli kaynakları sağlamak V. Afetlere hazırlık protokollerini yapmak Yukarıdakilerden hangileri TAMP’ta belirtildiği şekli ile ana çözüm ortaklarının görevleri arasında yer alır?

Soru 20:

Afet ve acil durum yönetimi planları ile ilgili kanun, yönetmelik ve literatürde kullanılan isimler vardır. Aşağıdakilerden hangisi kanun ve yönetmeliklerde kullanılan isimlerdendir?