Yetkileri tanımlamak Kurumlar arası Mevcut kaynakları etkili kullanmak Kapasiteyi geliştirmek Yukarıdakilerden hangileri planlama sürecinin hedefleri arasında sıralanabilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) I, II ve IV
I. Varlıkların zarar görebilirlikleri ne kadar fazlaysa risk o oranda artacaktır. II. Bir yörede varlık yoksa risk büyük olup tehlike sıfır olacaktır. III. Bir bölgede tehlikeye maruz değerler fazlaysa tehlike veya etkilenme oranı aynı olan bir diğer bölgeye göre risk daha büyüktür. Risk ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?
Doğru Cevap: D) I-III
“Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği” kaç yılında yürürlüğe girmiştir?
Doğru Cevap: C) 2013
Belirli bir zaman veya coğrafyada ortaya çıkarak yaşamı tehdit eden, toplumun sosyoekonomik düzen ve etkinliklerine, doğal çevreye, doğal, tarihi ve kültürel kaynaklara zarar verme potansiyeli olan doğa, teknoloji ya da insandan kaynaklanan fiziki olay ve olguya verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Tehlike
Aşağıdakilerden hangisi Lojistik ve Bakım servisi bünyesinde yer almaktadır?
Doğru Cevap: D) Teknik Destek ve İkmal Hizmet Grubu
Müdahale sistemindeki koordinatör rolü kime aittir?
Doğru Cevap: E) AFAD
Afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması amacıyla bir afet olayının öncesinde sırasında ve sonrasında yapılması gereken çalışmaların planlanması, yönlendirilmesi, koordine edilmesi, desteklenmesi ve uygulanabilmesi için toplumun tüm kurum ve kuruluşlarıyla kaynaklarının bu ortak hedefler doğrultusunda yönetilmesi şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Afet ve acil durum yönetimi
Okul afet ve acil durum planına göre "zarar azaltma" çalışmalarından sonra hangi aşama planlanır?
Doğru Cevap: B) Hazırlık
Tehlike belirleme çalışmalarının ilk adımı hangisidir?
Doğru Cevap: D) Geçmişte meydana gelen afetler hakkında veri ve bilginin toplanması
Aşağıdakilerden hangisi afet veya acil durumların neden olduğu fiziksel, eğitsel, yönetsel, psikolojik, sosyal ve çevresel kayıp ve zararların hangi imkân ve kaynaklar kullanılarak nasıl giderilebileceğine ilişkin yapılan planlamadır?
Doğru Cevap: E) İyileştirme planlaması
Afet öncesinde sırasında ve sonrasında alınması gereken yapısal veya yapısal olmayan önlem ve faaliyetlerin tümü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Zarar azaltma
Aşağıda verilen tarihlerin hangisinde 4623 sayılı “Yersarsıntısından Evvel ve Sonra Alınacak Tedbirler Hakkında Kanun” yürürlüğe girmiştir?
Doğru Cevap: E) 18 Aralık 2013
Tehlikenin etkisi ne ile doğru orantılıdır?
Doğru Cevap: C) Büyüklükle
Aşağıdakilerden hangisi potansiyel bir tehlikenin belirlenebilmesi için yapılması gereken çalışmalardan biri değildir?
Doğru Cevap: C) Simülasyon oluşturulması
Büyükşehir belediyelerine, il düzeyinde yapılan planlara uygun olarak doğal afetlerle ilgili planlamaları ve diğer hazırlıkları büyükşehir ölçeğinde yapma görevi hangi kanunla verilmiştir?
Doğru Cevap: C) 5216 sayılı “Büyükşehir Belediyesi Kanunu”
Bir olayın belirli koşul ve ortamlarda doğurabileceği can, mal, ekonomik ve çevresel gibi değerlerin/varlıkların kaybının gerçekleşme olasılığını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Risk
Tehlike analizi ile aşağıdakilerden hangisi belirlenmektedir?
Doğru Cevap: B) Tehlikenin, büyüklük ve oluş sıklığı
Aşağıda verilen planlama süreci içerisindeki çalışmalardan hangisi diğerlerinden sonra gelmektedir?
Doğru Cevap: C) Planın eğitim ve tatbikatlarla denenmesi ve geliştirilmesi
Aşağıdakilerden hangisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AFAD) bünyesinde bulunan Acil Durum Hizmet Grupları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: B) Hasar Tespit Hizmet Grubu
Doğal, teknolojik ve insan kaynaklı tehlikelerle çevresel bozulmaların afet sonucunu doğurmasını önlemek veya etkilerini azaltmak amacıyla, afet öncesinde sırasında ve sonrasında alınması gereken yapısal veya yapısal olmayan önlem ve faaliyetlerin tümü ne olarak tanımlanır?
Doğru Cevap: D) Zarar azaltma