logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Acil Durum Ve Afet Yönetimi Planları

Soru 1:

Afet planları uygulamada çok sık görüldüğü gibi ………………………… belgeler olmamalıdır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 2:

Tehlikenin etkisi ne ile doğru orantılıdır?

Soru 3:

İl afet müdahale planlarının hazırlanmasından ve uygulanmasından aşağıdakilerden hangileri sorumludur?

Soru 4:

Resmi olarak sel tehlike haritalarını hazırlama görevi hangi kuruma verilmiştir?

Soru 5:

Ülkemizde sayıları hızla artan Suriyeli sığınmacılar zarar görebilirliğe etki eden faktörlerden hangisine örnek oluşturmaktadır?

Soru 6:

I. Mevzuat II. Afet yönetim ilkeleri III. Uluslararası standartlar Yukarıdakilerden hangisi/ hangileri afet yönetim planlarının hazırlanmasında temel alınan unsurlar arasında yer alır?

Soru 7:

Afad Afet ve Acil Durumlara İlişkin Temel Mevzuat  Kitabında yer alan Tabii Afet Nedeniyle Meydana gelen Hasar ve Tahribata İlişkin Hizmetlerin Yürütülmesine Dair kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Her üniversitenin ve bağlı birimlerinin “Afet ve Acil Durum Planlarını” yapmasını sağlamak görevi aşağıdaki kurumlardan hangisine verilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi ülke, bölge, il ve yerleşme düzeyindeki stratejik planlamayla ele alınarak afet zararları azaltılmış, baş edebilme kapasitesi ve yaşam kalitesi artırılmış bir toplum oluşturma yönünde dinamik ve katılımcı bir planlama süreci şeklinde tanımlanmaktadır?

Soru 10:

Afetin oluşundan hemen sonra başlayıp afetin yol açtığı kayıp ve zararların büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 aylık süre içinde gerçekleştirilen faaliyetlere ne ad verilmektedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği gereği ülkemizin ilk ulusal afet ve acil durum müdahale planı olarak hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planı içerisindeki tanımlamalar arasında yer alır? I. Müdahale alanında planlama prensipleri II. Müdahale alanında plan türleri III. Müdahale alanında oryantasyon IV. Müdahalede görev alacak kurum ve kuruluşların sorumlulukları

Soru 12:

I.  TASİP iyileştirme faaliyetleri konusunda TAYSB’ın ürettiği politika ve stratejilere uygun olarak afet yönetiminde çalışan tüm kurum ve kuruluşların görevlerinin belirleneceği bir belgedir.  II. TAMP, merkez teşkilat için görev paylaşımını belirlemektedir. III.  İl Afet Müdahale Planları il düzeyinde kurumlar arası görev paylaşımını belirlemektedir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

I. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) II. Ulusal Düzey Hizmet Grup Planları (UDHGP) III. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) IV. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) V. İl Afet Müdahale Planları (İAMP) Yukarıdaki "Acil Durum ve Afet Yönetimi Planlarından" hangileri taktik seviyede planlar arasında yer alır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi afet sırasında gerçekleşmesi gereken Afet ve acil durum yönetimi planlarının temel amaçlarından birisidir?

Soru 15:

AFAD’a göre “zarar ve ka­yıplara yol açabilecek bir tehlike veya tehdidin mey­dana gelmesini önlemek veya azaltmak için yapılan çalışma ve tedbirler” şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum ve afet yönetimi planlamasının afet sonrasının temel araçlarından biridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi insan kaynaklı bir olaydır?

Soru 18:

Zarar azaltma ve hazırlık planı sürecinde ilk yapılması gereken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması amacıyla bir afet olayının öncesinde sırasında ve sonrasında yapılması gereken çalışmaların planlanması, yönlendirilmesi ve koordine edilmesi olayıdır?

Soru 20:

Ülke, bölge, il ve yerleşme düzeyindeki stratejik planlamayla ele alınarak gelişme hedefleri ile zarar azaltma amaçlarını birleştiren, afet zararları azaltılmış, baş edebilme kapasitesi ve yaşam kalitesi artırılmış bir toplum oluşturma yönünde dinamik ve katılımcı bir planlama sürecine ne ad verilir?