Halen yürürlükte olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hangi yıl çıkarılmıştır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) 2013
I: Plan Hazırlama Komisyonu II: Plana İlişkin Toplumun Bilgilendirilmesi III: Güncelleme Periyodu ve Yöntemi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri İl SAP da yer alan ve planın işleyişiyle ilgili maddelerdendir?
Doğru Cevap: A) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisi İL-SAP'ın sekizinci ana başlığıdır?
Doğru Cevap: D) Rehabilitasyon ve yeniden yapılanma aşaması
Dünyada yaşanan politik ve sosyal gelişmeler, teknolojideki ilerlemeler tüm dünyada afet yönetiminde bindokuzyüzlü yılların sonlarında bir dizi değişiklik yaşanmasına neden olmuştur. Aşağıdakilerden hangileri bu değişiklikler arasında sayılabilir? Kriz yönetiminden afet ve risk yönetimi anlayışına doğru yönelinmiştir. Müdahale çalışmalarının yanı sıra afet öncesi çalışmaların önemi artmış, bu konuda farkındalık oluşmuştur. Tek disiplinin hakim olduğu yönetim anlayışından multidisipliner bir çalışma tarzının daha etkin ve gerekli olduğu ortaya çıkmıştır. Toplumla birlikte planlama anlayışı yerini toplum için planlama yapma anlayışına bırakmıştır.
Doğru Cevap: C) I, II ve III
Aşağıdaki yargılardan hangisi veya hangileri acil durum plan rapor içeriğinde yer almaz? Alınan önleyici ve sınırlayıcı tedbirler Belirlenen acil durumlar Risk değerlendirme yöntemi
Doğru Cevap: B) Yalnız III
Aşağıdakilerden hangisi HAP'Ta yer verilmesi ve önceden belirlenmesi gereken bilgiler arasında yer almaz ?
Doğru Cevap: A) Hasta randevu bilgileri
Aşağıdakilerden hangisi, okulların yapısal tehlikelerinden biridir?
Doğru Cevap: E) Kiriş
Operasyonlar için gereken tüm tedarik, materyal yönetimi ve dağıtım faaliyetlerinin, talep edilen malzeme, tesisler ve hizmetlerin sağlanması, HAP çerçevesinde beş temel fonksiyonlardan, pozisyonlardan hangisiyle ilgilidir?
Doğru Cevap: E) Lojistik Şefiyle
İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’in 12. maddesinde birtakım unsurları içeren krokiler hazırlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu krokilerde yer alan unsurlardan biri değildir ?
Doğru Cevap: B) Görevlendirilen çalışanların yakınlarının iletişim bilgileri
Acil durum planı temel olarak hangi çalışma sonucunda oluşturulur?
Doğru Cevap: B) Risk değerlendirmesi
"Yapılan planın, planın hazırlandığı kurum veya ilin yaşayabileceği farklı olaylara uygulanabilecek ortak noktalar üzerine oturması" aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
Doğru Cevap: E) Tüm olayları içeren yaklaşım
Aşağıdakilerden hangisi afet sonrasında yapılması gerekenlerden biri değildir ?
Doğru Cevap: B) Afet kültürünün oluşturulması amacıyla uygulamalı afet eğitimlerininyürütülmesini sağlamak
Çok Sektörlü ve Kesişen Sektörleri Göz Önüne Alan Yaklaşım Tüm Olayları İçeren Yaklaşım Bütünsel Yaklaşım Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün sağlık afet ve acil durum planlarına ait temel yaklaşımlar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Finansal yönetim çalışmaları yapmak Mevcut haberleşme kaynaklarını belirlemek ve kurumlar arası entegrasyonu sağlamak Geçici iletişim tesisleri kurmak, koordine etmek ve işletmek İkaz ve alarm sistemlerini işler halde tutmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Haberleşme Hizmet Grubunun görev ve sorumluluk alanına girmektedir?
Doğru Cevap: D) II-III-IV
Aşağıdakilerden hangisi, iyileştirme çalışmalarının ilk aşamasıdır?
Doğru Cevap: D) Fiziksel ve yapısal iyileştirme
Hızlı, uygun ve etkili müdahale gerçekleştirmek Kritik hizmetleri kesintisiz sürdürmek Gerektiğinde kapasitenin artırılmasını sağlamak Afetlerde kullanılacak standart işleyiş kurallarını oluşturmak Yukarıdakilerden hangileri HAP kapsamında afete müdahale durumunda yerine getirilmesi gerekenlerdendir?
Doğru Cevap: A) I-II-III
Koordine ve hizmet birimlerini tanımlamaktadır. Görev, yetki ve sorumluluk karmaşasına yol açmaktadır. Özel sektör ve gönüllülerin görev almasına kapalıdır. Modüler ve dinamik yapısı ile her olay türü için kullanılabilir. Türkiye Afet Müdahale Sistemi'ne ilişkin yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) I-IV
Aşağıdakilerden hangisi okullarda afet ve acil durum yönetim planlamasının temel amaçlarında değildir?
Doğru Cevap: E) Afet sırasında okulun derslerinin aksamamasını sağlamak
HAP hazırlık sürecinde hastanede afet risk azaltma ve müdahaleye hazırlık amaçlı ön değerlendirmenin hızlı, kolayca ve masrafsızca yapılabilmesini sağlayan, iyileştirilmesi gereken yönlerin hızlıca belirlenmesine yardımcı olan araç aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Güvenli hastane kontrol listesi
Bakanlık tarafından Hastane Afet ve Acil Durum (HAP) Uygulama Yönetmeliği ne zaman hazırlanmış ve uygulamaya girmiştir?
Doğru Cevap: E) 2015'te