"Herhangi bir müdahale programını uygulamadan önce programın neleri kapsayacağı, süresi ve olası etkileri hakkında bilgi verilmesi” aşağıdaki etik ilkelerden hangisinin kapsamına girmektedir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Bilgilendirilmiş onam
Afet psikolojisi alanındaki bilimsel araştırmaların önemli bir odak noktası afetlerin yarattığı ....................... etkilerin değerlendirilmesidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri doğru şekilde tamamlayan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) psikososyal
Afetler sonrasında en sık rapor edilen psikolojik sorun aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Travma Sonrası Stres Bozukluğu
I- Afetlerin her zaman önceden tahmin edilebilir olmaması II- Bireylerin afetler karşısında kontrol algısının yüksek olması III- Afetlerin yaşam beklentimizi ve inançlarımızı desteklemesi Yukarıdakilerden hangileri afet deneyiminin kendine özgü ayırt edici özellikleri arasındadır?
Doğru Cevap: A) Yalnızca I
Aşağıdakilerden hangisi, acil müdahaleleri yönetmenin, otoriteye dayalı olmaktan ziyade kaynak temelli teorik modellerin uygulanmasını gerektirdiğini savunan araştırmacılardan birisi değildir?
Doğru Cevap: D) Stallings
Travma sonrası gelişim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: B) Afetten etkilenme düzeyi ile travma sonrası gelişim arasında ilişki vardır.
II. Dünya Savaşı sonrası yapılan araştırmalar Vietnam Savaşı sonrası dönen askerlerin psikolojik sorunlar yaşaması Amerika'nın Afganistan'da yürüttüğü operasyon Amerika'nın Irak'ı işgali Hint Okyanusu Depremi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Amerikan Psikiyatri Birliği ruhsal rahatsızlıkların sınıflandırılması sisteminin DSM III'te Travma Sonrası Stres Bozukluğu tanısına yer vermesini hazırlayan nedenlerdendir?
Doğru Cevap: D) I ve II
Aşağıdakilerden hangisi afet psikolojisinin çalışma alanlarından biri değildir?
Doğru Cevap: B) Arama kurtarma çalışmalarının organizasyonunu sağlamak
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ilk defa Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM)'ın kaçıncısında tanımlanmıştır?
Doğru Cevap: B) DSM-III
“Çocuğun kendisini olay anından kopuyor gibi hissetmesi, gerçeklikten uzaklaşması, olayın yaşandığını ya da ayrıntılarını hatırlayamaması ve olayı yaşayan kendisi değilmiş gibi hissetmesi” aşağıdaki psikolojik sorunlardan hangisinin belirtileridir?
Doğru Cevap: B) Disosiyasyon
Aşağıdakilerden durumlardan hangisi çocuğun afet yaşantısını etkileyen bireysel özelliklerden biri değildir ?
Doğru Cevap: E) Sosyal destek kaynakları
I. Tüm tehlikeler yaklaşımı esastır. II. Planlama ve hazırlık faaliyetleri, gerçekleştirilmesi gereken ve alınacak hedefler değil, sürekli süreçlerdir. III. Mitlere değil sosyal bilim alanının araştırma bilgisine dayalı olarak, program etkinliklerine, önceliklerine ve uygulama stratejilerine rehberlik edilmelidir. IV. Acil müdahaleleri yönetmek, otoriteye dayalı olmalıdır. Yukarıda verilen ifadelerden hangileri Drabek ve Hoetmer tarafından acil durum yöneticilerine hazırlanan öneriler arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: C) I. II. ve III.
Aşağıdakilerden hangisi travma sonrası gelişim düzeyini artıran faktörler arasında yer almamaktadır?
Doğru Cevap: C) Olaydan uzaklaşma zamanı
I- İtalya II- Amerika III- Japonya IV- İngiltere Yukarıdaki ülkelerden hangilerinde yapılan çalışmalarda afet karşısında görülen tepkilerin kültürel açıdan farklılaştığı saptanmıştır?
Doğru Cevap: B) I,III
Çocuğun ağır ve yoğun bir duyguyla ya da yeni durumla baş edemediğinde, içinde bulunduğu gelişimsel dönemden daha önceki bir döneme ait davranışlar sergilemeye başlamasına ne denir?
Doğru Cevap: E) Gerileme
Doğal afetlerin çocuklarda yarattığı olumsuz sonuçların etki mekanizmaları aşağıdaki seçeneklerin hangisinde en doğru ve kapsayıcı şekilde verilmektedir?
Doğru Cevap: A) Fiziksel bütünlükleri ve sağlıklarının bozulması - Psikolojik sağlıklarının olumsuz etkilenmesi - Toplumsal sistemlerin aksaması ve bozulması
Aşağıdakilerden hangisi travmatik olaylardan sonra planlanan toplum temelli psikososyal müdahaleler planlanırken ve uygulanırken dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir?
Doğru Cevap: E) Travmatik olaylar ve afetlerdenn sonra ilk psikososyal destek çocuk ve ergenlere yönelik olmalıdır.
Potansiyel tehlikeli durumlarda var olan belirsizliklerin en aza indirgenmesi ve kamu güvenliğinin en üst düzeye çıkartılması sürecine ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Acil durum yönetimi
I. Suriye II. Güney Sudan III. Kamerun IV. Nijerya V. Demokratik Kongo Cumhuriyeti UNICEF’e göre 2017 yılı, çatışma ve kuşatılmış bölgelerde yaşamak zorunda kalan çocuklar açısından en ağır olumsuz etkilerin yaşandığı yıllardan biri olmuştur. Yukarıdaki ülkelerden hangilerinde yaşananlar çocukların olumsuz etkilenmesine örnek gösterilebilir?
Doğru Cevap: B) I-II-III-IV-V
I. Yas II. Çökkünlük III. Yoğun kaygı IV. Karar vermede güçlük Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri afet sonrası yaşanan zorluklar neticesinde ortaya çıkan başlıca sorunlar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: D) I, II ve III