logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kamuda Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

Kurumsal, yerel ve bölgesel düzeyde hazırlanacak afet planlarıyla ilgili aşağıdaki özelliklerin hangisi doğru değildir?

Soru 2:

Afetlerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisinin veya hangilerinin doğru olduğu söylenemez? I. Afetler olağan dışı olayların en ciddi olanıdır II. Afetlerin etkileri acil duruma göre daha fazla insan tarafından hissedilir III. Her acil durum veya beklenmedik olay aynı zamanda bir insan kaynaklı afettir

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetimi sürecinin ikinci safhası olan “Afet anı ve hemen sonrası” safhasında alınan önlemlerdendir?

Soru 4:

“Türk Kızılayı Genel Müdürü, deprem bölgesine yardımların yerinde kontrol ve tasnif edilerek gönderilmesini istedi. "Tasnif edilmemiş malzemeleri halka ulaştıramıyoruz. Bunların burada tasnif edilmesi çok uzun sürecek" diyerek, özellikle giyilmiş ve eski malzemelere ihtiyaç olmadığını bildirdi.” Spirgi’ye göre, bu durum acil müdahale safhasının hangi devresini örnekler?

Soru 5:

I. Müdahale planlarını dağıtmak, II. Sivil halkı riskten korumak için eylemler geliştirmek, III. Ek destek ve yardım talepleri için kaynak sağlamak, IV. Birlikte görev yapan müdahale ekiplerinin koordinasyonunu sağlamak, V. Eylem çeşitlerini merkeze anlatmak, Kriz yönetim merkezi tüm müdahale eylemlerinin yönetildiği komuta merkezidir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bu merkezin sorumluluklarındandır?

Soru 6:

Acil bir durumda olay yeri yöneticisi olan kişinin olay yeri yönetim sistemindeki öncelikli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Spirgi'ye göre dışarıdan bir yardım selinin olduğu fakat bu ayrdımcların büyük kısmının iyi niyetli olmakla beraber faydasız olduğu aşamaya ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi önemli nükleer risklerden biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdaki aşamalardan hangisi afet yönetimi tanımında yer almaz?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisinde olay yeri yönetim sisteminde operasyon birimi altında görev yapan hizmetler doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

OYS'de olay yeri yöneticisinin koordinasyonunda; acil çağrı merkezi, bölgede bulunan sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kuruluşları ve Kızılay başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde çalışan birim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Spirgi'nin afet safhasında dışarıdan bir yardım selinin olduğu, ancak bu yardımların büyük kısmının iyi niyetli olmakla beraber faydasız olduğunu aşağıdaki ifadelerden hangisiyle tanımlar?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum yönetiminde lojistik ve tedarikle ilgili planlamayı kapsamaktadır?

Soru 14:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi afet öncesi safhasına dair yapılması gereken bir faaliyettir?

Soru 15:

Nükleer tesislerin eylem planları aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?

Soru 16:

Nükleer kazalar sonrası ortama yayılan radyasyonun, doğrudan etki gösterebileceği bir alan oluşur. Bu doğrudan maruz kalma alanı radyasyon açısından en riskli bölge olarak tanımlanır ve genellikle insanlarda en ciddi hasarı oluşturur. Riskli alanın belirlenmesinde aşağıdakilerden hangisi önemli rol oynamaktadır?

Soru 17:

Afet anı ve hemen sonrasında etkin bir kurtarma ve ilk yardım faaliyetinin gerçekleştirilebilmesi için aşağıdaki hususlardan hangisine dikkat edilmesi gerekmez ?

Soru 18:

1) Araç ve ekipmanların arıza yapması , 2)Teknik nedenler, 3)Organizasyondan kaynaklanan nedenler ,4) İnsan kaynaklı nedenler, sıralanan maddelerden hangileri nükleer kaza nedenlerindendir?

Soru 19:

Acil müdahale ekibinde görev yapacak personel için aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Acil yardım, ikinci bir tehlike olasılığını azaltma ve koruma faaliyetlerinde meydana gelebilecek problemleri minimize etme faaliyetlerini kapsayan afet safhası aşağıdakilerden hangisidir?