logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kamuda Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

I. 17 Ağustos 1999 depremi, ülkemizde afet ve acil durum yönetimi konusunda bir dönüm noktası olmuştur. II. Deprem sonucunda büyük mal ve can kaybı yaşanmıştır. III. Depremle birlikte kurumlar arası koordinasyon eksikliği olmadığı kanaatine varılmıştır. Yukarıda 1999 Marmara Depremine ilişkin verilen bilgilerden hangileri yanlıştır?

Soru 2:

Depremin gece yarısı oluşu, Ekonomik bakımdan etkin bölgelerde oluşu, Yerleşim yerlerinin alüvyal malzeme üzerinde oluşu, Yukarıdakilerden hangileri 1999 Marmara depreminin etkilerini artırmıştır?

Soru 3:

Ortaya çıkan radyasyonun etkili iklimsel olaylar dahilinde olayın meydana geldiği noktadan çok uzak bölgelere ulaşabilen, insanlar üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler öngörülemeyecek şekillderde ortaya çıkan afet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum planlarının sahip olması gereken özelliklerle ilgili doğru bir bilgi değildir?

Soru 5:

Türkiye'de doğa sporlarında, doğal afetlerde ve sairarama-kurtarma gerektiren tüm olaylardaveya kazalarda gönüllü olarak çalışmak, bukonuda alınan ihbar ile arama-kurtarma operasyonunu başlatacak haberleşme zincirinioluşturmak hangi STK'nın tüzüğünde yer almaktadır?

Soru 6:

Aşağıdaki afetlerden hangisi kaynağı göz önünde bulundurulduğunda diğerlerinden farklıdır?

Soru 7:

Afetzedelerin geçici barınma, ulaşım, kanalizasyon ve eğitim gibi yaşamsal aktivitelerinin minimum düzeyde karşılanması için çalışmaların gerçekleştirildiği aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İtfaiye teşkilatları­nın yangın dışındaki afet ve acil durumlara karşı da eğitilmesi ve teknik anlamda hazırlanmasını sağlamak hangi kurumun gö­revleri arasındadır?

Soru 9:

2010 Meksika Körfezi Petrol Sızıntısı Felaketi hangi petrol şirketinin ihmal sebebiyle 18.7 milyar Dolar tazminat ödemesine yol açmıştır?

Soru 10:

Afet ve acil durum halinde Bakanlıklar arası iş bölümü 6085 sayılı, Aralık 2013 tarihli Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre yapılmaktadır. Bu yönetmeliğe göre aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Ulusal Olay Yönetimi Sistemi hangi afette başarısızlığa uğradığı ve bu durumun acil durum yönetimi liderliğinin merkezileştirilmesi konusunda tartışmalara yol açtığı afet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Afet hizmetlerinin tek elden yürütülmesi amacıyla kurulan ve temel anlayışı, kuruluş kanununda davurgulandığı üzere, bugüne kadar merkezde toplanan afet öncesi, sırası ve sonrası hizmetlerin, görev ve sorumlulukların yerel yönetimlerce üstlenilmesini sağlamak ve ilgili işlemleri denetlemek ve koordine etmek olan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Kuruluş işlevine göre oluşan bir doğal afet sonrası yönetimi verilen sivil toplum kuruluşudur?

Soru 14:

13.03.1992 tarihinde meydana gelen Erzincan depremi Richter ölçeğine göre kaç şiddetinde olmuştur?

Soru 15:

I. Küresel can kaybı sayısını 2030 yılına kadar önemli ölçüde azaltmak. II. Gayri safi yurtiçi hasıla açısından afetlerin neden olduğu doğrudan ekonomik kayıpları azaltmak. III. Altyapının zarar görmesini ve temel hizmetlerin aksamasını 2030 yılına kadar önemli ölçüde azaltmak. Yukarıdakilerden hangileri Sendai Çerçevesinin hedeflerindendir?

Soru 16:

BM Türkiye Ofisi'ne göre 1999 Marmara depreminin ortalama maliyeti ne kadar olmuştur?

Soru 17:

Aşağıda sıralanan seçeneklerden hangisi önemli nükleer risklerden sayılmaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi tamamen insan kaynaklı afet ve acil durum vakalarındandır?

Soru 19:

1923 yılında kurulan ve yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin düzenleme gibi sorumlulukların kendisine bırakıldığı bakanlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki safhalardan hangisi hem afet öncesi hem de afet sonrası kapsamında yer alır?