logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kamuda Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

Nükleer krizlerde halkın kriz yönetiminin yönlendirmelerine doğru yanıtı verebilmesi için topluma yapılacak eğitimlerde aşağıdaki konulardan hangisi ele alınmalıdır?

Soru 2:

Haberleşme merkezi Bilgisayar ağı Kaydedici Lojistik Yukarıdakilerden hangileri acil durum yönetiminde gerekli olabilecek haberleşme teçhizatlarına örnek olarak gösterilebilir?

Soru 3:

"Güçlendirilmiş betonarme yapılar yıkılır" şeklinde potansiyel hasarı verilen çığ afetinin çarpma kuvveti hangisidir?

Soru 4:

I. Mevcut olağan kapasitenin acil durumlara uyarlanması II. Acil yardım kuruluşları arası koordinasyon III. Komut birliği Yukarıdakilerden hangileri OYS’nin temel ilkeleri arasındadır?

Soru 5:

INES kaç basamaktan oluşan bir ölçek kullanır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinde tatbikat türleri tam ve doğru olarak sıralanmıştır?

Soru 7:

Nükleer tesisin bulunduğu bölgede, radyasyon doz değerinin on dakikanın üzerinde, aşağıdaki oranlardan hangisinden  daha yüksek olması durumunda acil durum ve afet yönetimi bilgilendirilmelidir?

Soru 8:

"Ani olarak ortaya çıkan güç durum, yardım veya kurtarmayı gerektiren acil durum, beklenmeyen, öngörülemeyen olaylar kombinasyonu” Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır.

Soru 9:

Acil durum kavramını “toplumun tamamının veya belli kesimlerinin normal hayat ve faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan ve acil müdahaleyi gerektiren olayları ve bu olayların oluşturduğu kriz hali” olarak tanımlayan Kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Nükleer bir tesiste kritik bir olayı kontrol altına almaya çalışan personelin, radyasyondan etkilenerek hayatını kaybetmesi Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği Sistemi'nde hangi seviye ile ifade edilebilir?

Soru 11:

1)Müdahale planlarını yapmak ve eylemlerinin çeşidine karar vermek, 2) Sivil halkı riskten korumak için eylemler geliştirmek, 3) Ek destek ve yardım talepleri için kaynak sağlamak, 4) Birlikte görev yapan müdahale ekiplerinin koordinasyonunu sağlamak, 5) Müdahale kurumları arası iletişim faaliyetleri sağlamak, 6)Halkı bilgilendirmek olarak sıralanabilir, verilen maddeler hangi kuruma ait sorumluluklardır?

Soru 12:

I. Hazırlık çalışmaları, bir ülkenin ya da bölgenin karşı karşıya olduğu tüm acil durum risklerini kapsamalıdır. II. Müdahale ekiplerinin acil durumlara karşı, sürekli hazır tutulmalıdır. III. Çalışmalar, organizasyon içerisinde yer alacak tüm müdahale ekipler arası koordinasyonu sağlamalıdır. IV.  Hazırlık çalışmaları sadece tahmin edilen senaryoları kapsamalıdır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri acil durum hazırlık çalışmalarında belirlenmesi gereken hedeflerdendir?

Soru 13:

Afet faktörünü bünyesine entegre etmiş bir fizi­ki planlama, hangi hedefleri planlama amaçları olarak kabul eder?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Schramm’a göre, afet anı ve sonrasında gerçekleştirilen çalışmaların en etkin düzeyde gerçekleşebilmesi için dikkate alınması gereken hususlar arasında yer almaz?

Soru 15:

Nateghi-A.’ya göre zarar azaltma stratejileri ana hatları ile ilki hazırlık ikincisi de önleme olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi önleme başlığı altında yer alır?

Soru 16:

Paydaşların tanımı, acil durum yönetim ekibi ve müdahale sırasında destek sağlayacak kuruluşlar arasındaki ilk temasın kurulması anlamına gelir. Aşağıdakilerden hangisi paydaşlardan biridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum yönetiminde müdahale aşamasının faaliyetlerinden biri değildir?

Soru 18:

Nükleer tesislerin eylem planları aşağıdakilerden hangisini kapsamaktadır?

Soru 19:

Hangi seçenekte doğal afet türleri doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

Bir kentte afetlere dayanıklı yapı inşasında sorumluluk kime aittir?