logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kamuda Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

1945 yılında “Yer Sarsıntıları Bölgelerini Gösterir Harita” adı altında ilk “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası” yayınlandı. Bu haritada Türkiye deprem bakımından kaç bölgeye ayrılmıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi özel bir işletmede meydana gelmiş ise başta işletme sahipleri ve yöneticilerinin birinci dereceden sorumlu tutulduğu, devlet kurumlarının ise yeterli denetim faaliyeti yürütememekle suçlandığı ve ikinci dereceden sorumlu tutulduğu olaylardır?

Soru 3:

"Madenler iş kazası istatistikleri açısından değerlendirildiğinde ___________ sektörü ile beraber en sık kaza yaşanan, en fazla riske sahip işletmeler arasında görünmektedir." ifadesindeki boşluğa aşağıda verilen sektörlerden hangisi gelirse verilen bilgi doğru olur?

Soru 4:

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kaç yılında kurulmuştur?

Soru 5:

I. İlin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek, afet ve acil durum hazırlıklarını yapmak. II. İl afet ve acil durum yönetim merkezini yönetmek, kesintisiz ve güvenli haberleşmeyi sağlamak. III. Yurtiçinde ve yurtdışında meydana gelen afet ve acil durumlarla ilgili bilgiler toplamak, değerlendirmek ve bu bilgileri gerektiğinde ilgili makamlara iletmek. Yukarıdakilerden hangileri İl afet ve acil durum müdürlüklerinin görevleri arasındandır?

Soru 6:

Devlet örgütü dışında, birtakım siyasal, kültürel, ekonomik ve sosyal faaliyetleri yürüten gönüllü kuruluşlara ne ad verilir?

Soru 7:

INES in açılımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Tarihi gelişimin ele alındığı bütün çalışmalarda ilk yazılı örnek olarak kabul edilen Büyük İstanbul Depremi (Kıyamet-i Suğra - Küçük Kıyamet) kaç yılında meydana gelmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Dinar depremi sonrası gözlemlenen bir özelliktir?

Soru 10:

Çevre kirliliği Gıda kirliliği Sosyal kriz Sağlık krizi Yukarıdakilerden hangileri Çernobil kazasının zararları arasında gösterilebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi 1509 yılında meydana gelen İstanbul depremi sonrası 2. Beyazıt’ın çıkardığı bir fermanla aldırdığı önlemlerden biri değildir ?

Soru 12:

Tarihi gelişimin ele alındığı bütün çalışmalarda ilk yazılı örneğin 1509’da meydana gelen deprem nerede ve hangi isimle anılmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sivil vatandaşın STK ile işbirliği yapıyor olmasına bir örnektir?

Soru 14:

Birleşmiş milletler çatısı altında kurulan ve arama kurtarma faaliyetleri konusunda küresel çerçeveyi çizen ve bu konudaki ortak inisiyatifi temsil eden örgütlenme modellinin adı nedir?

Soru 15:

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılmış ve AFAD’ın bağlı olduğu bakanlık değiştirilmiştir. Buna göre son olarak hangi bakanlığa bağlanmıştır?

Soru 16:

Afet Biriminin olaylara aktif müdahalede bulunan birimidir. Olay yerine en kısa zamanda ulaşarak kazazede ve afetzedelere ge­rekli tıbbi müdahalede bulunmak Mağdurların hastaneye sevkine yardımcı olmak Afetlerde ara­ma kurtarma çalışmalarına destek sağlamak Diğer sağlık ekiplerinin üyelerine ihtiyaç halinde destek vermek Yukarıdakilerden hangileri Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin temel görevleri arasında yer alır?

Soru 17:

TÜRKÖK Projesi hangi STK tarafından yürütülmektedir?

Soru 18:

I.Fırtına II.Kapalı alanda çıkan yangın III.Açık alandaki kimyasal madde sızıntısı IV.Binada meydana gelen patlama Yukarıda verilen acil durumlardan hangilerinde içe tahliye uygulanmaktadır?

Soru 19:

Sadece Türk deprem literatüründe değil dünya deprem kataloglarında da çok şiddetli ve hasarlı bir deprem olarak yer almış bulunan Erzincan depreminin Richter Ölçeğine göre şiddeti kaçtır?

Soru 20:

Yoğun yağmur yağışını izleyen Ali birden babasına su bakını olabileceğini söyler. Ali’nin babası neyi yaparsa yanlış olur?