logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kamuda Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

Radyasyon izleme sistemlerinden anormal doz verileri elde edildikten sonra, nükleer krize müdahalede yer alacak kurumların, bölgedeki halkın, merkezi yönetimin ve tehdidin sınırları aşma ihtimali durumunda, uluslararası kuruluşların anormal doz ile ilgili uyarılmasını kapsayan sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

“ İnsanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen doğal, teknolojik veya insan yapısı kökenli olaylara ” ne denilir?

Soru 3:

Aşağıdaki verilenlerden hangisi Nükleer kriz yönetimi planlamaları ile ilgili olarak  doğru bir bilgidir?

Soru 4:

Türkiye'de meydana sığ depremler hangi kilometreler arası derinliklerde meydana gelmektedir?

Soru 5:

Zarar verme potansiyeli olan her şey hangi kavramla ifade edilmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum yönetiminde müdahale aşamasının faaliyetleri arasındadır?

Soru 7:

OYS'de organizasyon yapısıyla ilgili olarak bilgi vermek isteyen bir araştırmacının aşağıdaki ifadelerden hangisini kullanması uygun olmaz?

Soru 8:

Nükleer kazalarda temizleme çalışmalarının aşamalarında aşağıdakilerden hangisinin en öncelikli olarak yapılması gerekir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Acil durum müdahale organizasyonunun hedefleri arasında yoktur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi acil durum eylem planlarının temel yapıları arasında yer almaktadır?

Soru 11:

Aşağıdaki gruplardan hangisinin başlıca sorumlulukları arasında olay yerinin güvenliğinin sağlanması, girişe yasak olan bölgelerin izolasyonunun sağlanması, trafik kontrolü ve adli nitelik taşıyabilecek delillerin toplanması yer almaktadır?

Soru 12:

Nükleer tesislerde radyasyonun kontrol dışına çıkması ya da atıklardaki radyoaktivitenin kontrol dışına çıkarak tesis çalışanlarına, halka ve çevreye zarar verecek oranda yayılması olayına ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, nükleer kazalar sonrası halkın rehabilitasyonunu hızlandırmak için yapılması gereken çalışmalardan değildir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi, önemli nükleer risklerden değildir ?

Soru 15:

"1930’lu yıllarda ABD’de deprem sırasında açığa çıkan enerjinin ölçülebilmesi için kendi adıyla anılan bir ölçek geliştirmiştir. Bu ölçekte depremlerin aletsel ölçüsü olan ve medyada sürekli adı geçen “magnitüd” ölçüsü kullanılmaktadır." Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu ölçeği bulan bilim adamıdır?

Soru 16:

Afetzedelerin başka bölgelerde geçici iskânı ve afet bölgesi içinde toplu barınma imkanı yerine kendileri için hazırlanan geçici barınaklarda kalmalarının hem afetzedeler hem de konutların işlevi ve kullanımı açısından daha işlevli olduğunu savunan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

“Gelecekteki mümkün olan ancak kesin bir şekilde öngörülemeyen olay ve durum” neyin tanımıdır?

Soru 18:

Büyük olaylarda sevk hastanelerine aşırı yüklenmenin önüne geçebilmek için aşağıdaki gruplardan hangisi oluşturulmalıdır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi acil durumlara müdahale ekibi olarak sayılamaz?

Soru 20:

Aşağıdaki tatbikat aşamalarının hangisinde acil duruma müdahalede görev yapacak bir birimin ya da organizasyonun işlerliği değerlendirilir?