logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kamuda Afet ve Acil Durum Yönetimi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi "Olay Komuta Sistemi – Olay Yeri Yönetim Sistemi (OYS)" bileşenleri arasında yer almaz ?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Spirgi'nin ortaya koyduğu afet safhalarından biri değildir?

Soru 3:

Ani olarak ortaya çıkan güç durum, yardım veya kurtarmayı gerektiren acil durum, beklenmeyen, öngörülemeyen olaylar kombinasyonu hangisidir?

Soru 4:

Waugh, Jr.’nin belirttiği aşamalardan hangisi olayın meydana gelmesinden hemen sonraki devrede başlayıp, toplumsal yaşamın normale dönmesinden sonraki dönemde de devam eden destek faaliyetlerini kapsamaktadır?

Soru 5:

Bir sistemi fiziksel olarak etkileyen ve temel varsayımlarını, öznel benlik bilincini, varoluşsal özünü tehdit eden bir karmaşadır. Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Hangi afet türü toplumu tehdit etmektedir? Afet ile ilgili uyarı ne zaman yapılacaktır? Hangi özel koruyucu önlemler alınmalıdır? Yukarıdaki hangi sorulara cevap verebilmek erken uyarı sistemlerinin  etkililiği artıracaktır?

Soru 7:

Aşağıda sıralanan seçeneklerden hangisi nükleer santraller için ciddi riskler oluşturan faktörlerden birisi değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ulusal kuruluşların ve tüm aktörlerin katılımı sağlanarak, gerçekleşebilecek senaryolar üzerinden yürütülen nükleer tatbikat çalışmalarını kapsamaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi iyi bir acil durum yöneticisinin özellikleri arasında yer alır?

Soru 10:

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve OECD Nükleer Enerji Ajansının işbirliği ile geliştirilen ve 1989 yılında başlatılan Nükleer olayların oluşturdukları riske göre değerlendirmesi aşağıdakilerden hangisi ile yapılmaktadır?

Soru 11:

Schramm’a göre, afet anı ve sonrasında gerçekleştirilen çalışmaların en etkin düzeyde gerçekleşebilmesi için aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmalıdır?

Soru 12:

Acil durumlarda etkin müdahalenin yapılabilmesi için bazı araç-gereçlere ve yardım malzemelerine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu durum Acil Durum Yönetim Organizasyonunun hangi unsuru altında ele alınır?

Soru 13:

Aşağıda sıralanan seçeneklerden hangisi acil izleme sisteminin eylemlerinden birisi değildir?

Soru 14:

I. Zarar azaltma II. Önceden hazırlık III. Erken uyarı Yukarıdaki safhalardan hangisi veya hangileri afet öncesi durumun aşamaları arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Tiroid bezi vücudun radyasyondan zarar görmesi muhtemel en hassas organıdır. Tiroitte biriken radyasyonun birikmesini önlemek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?

Soru 16:

Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği Sistemi'nde boozukluk olayları hangi seviye ile belirtilir?

Soru 17:

Hangi afet türü için olursa olsun, ülke genelinde oluşturulacak erken uyarı sistemleri aşağıdaki sorulardan sadece 4 üne cevap verebildiği ölçüde etkili olacaktır. Gereksiz olan soru aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Eski Sovyet teknolojisi ile yapılmış nükleer enerji tesisi bulunmayan ülke, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I. Toplanan yardımların başka yerlere kaçırılmasına engel olmak II. Yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına çalışılmak III. Yardımların dağıtılması işini muhtarlara bırakmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri gerek parasal gerekse maddi yardımlarla ilgili olarak mutlaka dikkate alınması gerekir?

Soru 20:

Nükleer olaylar oluşturdukları riske göre aşağıdakilerden hangisi ile değerlendirilirler?