Acil durum yönetiminde, bir yönetim modeli olarak ön plana çıkan ve ABD Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) tarafından 1970’li yıllardan beri kullanılan ve sürekli geliştirilen sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Olay Komuta Sistemi – Olay Yeri Yönetim Sistemi
Aşağıdakilerden hangisi doğal olmayan afetler kapsamında yer almaktadır?
Doğru Cevap: E) Savaşlar
Aşağıdakilerden hangileri Schramm’a göre afetlerde önceden hazırlık stratejisinin geliştirilebilmesi için gerekli olan ögeler arasında yer almaktadır? I. Etkilenebilirlik düzeyi II. Yeniden inşa III. Planlama IV. İletişim sistemleri V. Barınak kurma
Doğru Cevap: B) I, III ve IV
Nükleer olayların oluşturdukları riske göre değerlendirildiği sistem, aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) INES
Yanardağ patlamaları doğal afetler arasında sıralanmaktadır. Buna göre aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilen yanardağ etkin değildir?
Doğru Cevap: D) Girekol
Afet sonrası safhanın aşamaları ahngi seçenekte doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: B) iyileştirme-yeniden inşa
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi dünyada büyük çapta ölüm ve yaralanmalara yol açan belli başlı endüstriyel afetlerden birisi değildir?
Doğru Cevap: D) Tarihin bilinen en büyük yanardağ afeti M.S. 79 yılındaki Vezüv yanardağı patlamasıdır. Vezüv yanardağı İtalya, Napoli şehrinin doğusunda bulunan 1281 metre yüksekliğindeki hala aktif olan bir yanardağdır.
“İlk olarak Çin’de ortaya çıkan Ağır Akut Solunum Yetmezliği hastalığı" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu bulaşıcı hastalığın adıdır?
Doğru Cevap: E) Sars
Aşağıdakilerden hangisi olay yeri yöneticisi birimlerinden biridir?
Doğru Cevap: D) Lojistik Birimi
Aşağıdakilerden hangisi büyük çaplı afetin yol açtığı ekonomik kayıplar arasında gösterilemez?
Doğru Cevap: B) Ekonomik kriz sebebi ile işyeri ve üretim tesislerinin geçici veya sürekli kapanması nedeniyle uğranılan hizmet kayıpları
Derin depremler hangi derinlikteki mesafede meydana gelirler?
Doğru Cevap: D) 300-700 km
Olayın ne olduğu, Olay yerinde kaç kazazede olduğu, Devam eden tehlike potansiyeli, Yaralanmaların şiddeti ve çeşidi, Yukarıdakilerden hangileri bir olayın büyüklüğünü tanımlarken sorulması gereken sorular arasındadır?
Doğru Cevap: E) II ve IV
I. Tahliye alanında asgari yaşam koşullarının ve güvenliğin sağlanmış olması. II. Bir acil çağrı durumunda riskli nüfusun tahliye edilebilmesi için kurulmuş bir plan ve politikanın oluşturulması. III. Operasyonun uluslararası boyutunun olması yani müdahaleye farklı ülke ekiplerinin katılıyor olması. IV. Zamanında ve doğru haberleşmeyi sağlayacak bir uyarı sisteminin oluşturulması. Yukarıdakilerden hangileri güvenli ve sağlıklı tahliye için yapılması gerekenler arasındadır?
Doğru Cevap: B) I. II. ve IV.
Seçenekteki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: B) Artık, geçen yüzyılın “doğal çevreyi boyunduruk altında tutma, ondan istediği gibi yararlanma” paradigması geçerliliğini yitirmiştir.
Ani ortaya çıkması Öngörülemez oluşu Büyük zarara yol açması Beklenmedik oluşu Yukarıdaki noktalardan hangileri sadece acil durum kavramının tanımı içerisinde yer almaktadır?
Doğru Cevap: D) I,II,IV
Nükleer teknolojilerin kullanılmaya başlandığı yıl, aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) 1950'lerin başı
Aşağıdakilerden hangisi olay yeri yöneticisinin sorumlulukları arasındadır?
Doğru Cevap: D) Personel durumunu ve donanım kaynaklarını kontrol edilmesi ve sürekli değerlendirilmesi,
Radyasyon izleme sistemlerinde, radyasyon doz değerinin kaç μSv/saat üzerine çıkması durumunda, durum kriz yönetim merkezine bildirilmelidir?
Doğru Cevap: E) 5 μSv/saat
"Olası can ve mal kayıplarına karşı korunma ve afetin olumsuz etkilerini en az zararla atlatma amacıyla çeşitli önlemlerin alınması." Yukarıdaki ifade afet safhalarından hangisiyle ilgilidir?
Doğru Cevap: B) Afet öncesi
Aşağıdakilerden hangisi afet yönetiminin safhaları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: C) Mutenalaştırma