Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Temel Afet Bilgisi

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Türkiye’de küresel iklim değişiminin ülkemizdeki su kaynaklarına olası kötü etkileri düşünüldüğünde, aşağıdakilerden hangisi bu etkilerden biri olamaz?

Soru 2

Orta Zorluk

Ekonomik kayıpları bakımından Türkiye’de yaşanan en büyük afet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3

Orta Zorluk

Aşağıdaki seçeneklerde deprem ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4

Orta Zorluk

Bir afetin etkisi veya tetiklemesi ile meydana gelen yangın, heyelan, baraj yıkılması, patlama, salgın hastalıklar ve endüstriyel kaza gibi yeni afetlere ne ad verilir?

Soru 5

Orta Zorluk

Teorik olarak P dalgalarının hızı 5-7 km/s ise S dalgalarının hızı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Orta Zorluk

I. YHT, metro, ve banliyö trenleri gibi toplu taşıma araçlarının durdurulması II. Asansörlerin En Yakın Katta Kapılarının Açılmasında III. Tehlikeli İşlerde Çalışanların Güvenliğinin Sağlanmasında IV. Insanlara Evde Saklanmaları İçin Olanak Tanınmasında V. Endüstriyel Tesislerin Hasar Durumlarının Tahmin Edilmesinde Yukarıdakilerden hangileri Deprem Erken Uyarı Sistemlerinin genel kullanım alanları içerisinde yer alır?

Soru 7

Orta Zorluk

Türkiye sınırları içinde en fazla can kaybına neden olan depremler hangi fay zonu üzerinde olmuştur?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi aşırı otlatma, ormansızlaştırma, yanlış tarım ve sulama uygulamaları ya da iklim değişikliği gibi nedenlerle kurak bölgelerde toprağın susuzlaşması ve çöl haline gelme sürecine verilen addır?

Soru 9

Orta Zorluk

Hidro-meteorolojik afetleri diğer afetlerden ayıran, farklı kılan tek ve en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi “yeryüzündeki kayaçların ve diğer malzemenin su ve rüzgâr gibi dış etmenlerle dayanımlarını kaybederek parçalanıp, yerinden koparılmaları veya çözünmeleri ile fiziksel ve kimyasal ayrışmaya uğraması, bulundukları yerden akarsu, yağmur, buz, rüzgâr veya dalgalar ile doğal yollardan taşınmasını içeren olaylar zinciri” olarak tanımlanır?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin diri fay haritası hazırlanırken kullanılan sınıflamalardan biri değildir ?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi deprem sırasında en hızlı yayılan ve dolayısıyla deprem kayıt aletlerine ilk olarak ulaşan dalgalardır?

Soru 13

Orta Zorluk

Hangi mühendislik dalı depremlerin özellikle oluş nedenleri, aktif fayların araştırılmasında, zemin özellikleri açısından deprem tehlikesinin belirlenmesinde ve zarar azaltma faaliyetlerinde etkin rol almaktadır?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi küresel iklim değişiminde afet risklerini yönetebilmek için iklim değişikliğine uyarlama ve afet risk yönetimi yaklaşımlarında alınabilecek önlemler içerisinde yer almaktadır?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi ekonomik kayıplar açısından Türkiye'de yaşanan en büyük on afet sıralamasında ilk sırada yer alır?

Soru 16

Orta Zorluk

Kaç milyar yıllık varoluş periyodunda dünyamızın iklim sisteminde, tüm zaman ölçeklerinde doğal etmenler ve süreçler ile birçok değişiklik olmuştur?

Soru 17

Orta Zorluk

Aşağıdaki rüzgâr fırtınası türlerinden hangisi Türkiye’de oluşmamaktadır?

Soru 18

Orta Zorluk

Aşağıdaki dalga türlerinden hangisi diğer dalgalara göre daha fazla yer hareketi yarattığı ve daha yavaş hareket ettiği için etkisi oldukça fazladır?

Soru 19

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi afet risk yönetiminin temel unsurları arasında değildir ?

Soru 20

Orta Zorluk

Depremde enerjinin açığa çıktığı noktanın yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin hangi terimini ifade etmektedir?

Derse Dön