logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yangın ve Yangın Güvenliği

Soru 1:

Kullanıcı yükü­nün 200 kişiyi aştığı binalarda, acil durum aydınlatma sisteminin normal ay­dınlatma sistemi kesildikten sonra en az kaç dakika süreyle devrede olması zorunludur?

Soru 2:

Havai fişek fabrikaları hangi bina tehlike sınıfında yer alır?

Soru 3:

BYKHY’e göre aşağıdaki hangi binalarda otomatik yağmurlama sistemi kurulması zorunludur ? I- Yapı yüksekliği 30.50 m’den fazla olan konut haricindeki bütün binalar II- Yapı yüksekliği 51.50 m’yi geçen konutlar III- Alanlarının toplamı 600 m2’den büyük olan kapalı otoparklar ve 10’dan fazla aracın asansörle alındığı kapalı otoparklar IV- Birden fazla katlı bir bina içerisindeki yatılan oda sayısı 100’ü veya yatak sayısı 200’ü geçen oteller, yurtlar, pansiyonlar, misafirhaneler ve yapı yüksekliği 21.50 m’den fazla olan bütün yataklı tesisler V- Toplam alanı 2000 m2’nin üzerinde olan katlı mağazalar, alışveriş, ticaret ve eğlence yerleri

Soru 4:

Yağmurlama sistemlerinin tasarımında izlenmesi gereken adımlar aşağıdakilerden hangileridir? I- Korunacak alanın tehlike sınıfının belirlenmesi II- Tek bir yağmurlama zonu olarak korunabilecek en fazla kat alanının belirlenmesi III- Bir yağmurlama başlığı tarafından korunacak en fazla alanın belirlenmesi IV- Sistem tipinin seçilmesi V- Su ihtiyacının belirlenmesi

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürücülerden biri değildir ?

Soru 6:

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında uyarı butonları için aşağıda belirtilenlerden hangileri doğrudur? I. Yangın uyarı butonları, yerden en az 110 cm ve en fazla 130 cm yüksekliğe yerleştirilir. II. El ile yangın uyarısı, yangın uyarı butonları ile yapılır. III. Yangın uyarı butonları yangın kaçış yolları dışındaki yollarda tesis edilir. IV. Tüm yangın uyarı butonlarının görülebilir ve kolayca erişilebilir olması gerekir. V. Bir kattaki herhangi bir noktadan yatay erişim uzaklığı en fazla 60 m olacak şekilde monte edilmelidir.

Soru 7:

Kaplama malzemesi olarak kullanılan alüminyum kaç °C erimektedir?

Soru 8:

Tutuşma sıcaklıkları Alevlenme süreleri Isıl genleşme özellikleri Sıcaklık iletme özellikleri Yukarıda verilenlerden hangileri malzemelerin yangın karşısındaki davranışlarını etkileyen faktörlerdendir?

Soru 9:

TS 9935’e göre yangın dayanımları açısından yapılar dört gruba ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yapı malzemeleri yönetmeliğine göre yangın durumunda emniyet için gerekenlerden biridir?

Soru 11:

Risk alanları ve olasılıkları değerlendirilirken "İşlevsel risk analizi yapılarak işleve bağlı olası risklerin saptanması" nın kaçıncı adımda yapılması gerekmektedir?

Soru 12:

Yangın korunumlu olması gereken merdiven yuvalarının yangına en az kaç dakika dayanım gösteren duvarlarla çevrili olması gerekmektedir?

Soru 13:

Yanıcılık sınıfını gösteren sınıflandırma düzeylerinin açık ifadeleri aşağıdakilerden hangisinde doğru eşleştirilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi inorganik yalıtım malzemesidir?

Soru 15:

Aşağıda özellikleri verilen alanlardan hangisine basınçlandırma sistemi kurulması zorunludur?

Soru 16:

Kütlesel yalıtım Çerçeveyi sarma ile yalıtım Kutuya alma Çelik bileşenlerde su dolaştırılarak soğutulması ile korunum Yukarıdakilerden hangisi çelik elemanların yetkin yöntemlerle yalıtılarak yangından korunmasını sağlayan önlemlerdir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi EPS asmolen dolgu malzemesi kullanılan döşemelerin yangına dayanım sınıflarının BYKHY: Ek – 5/B verilerine göre eşleştirilmesi doğru verilmiştir?

Soru 18:

Acil durum aydınlatmasının zorunlu olduğu yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Duman engeli olarak kullanılacak olan duvar, taban ve tavanlardaki çatlaklar yangına en az ..... dakika dayanıklı malzeme ile kapatılmalıdır. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi bina kullanım sınıfı açısından diğerlerinden farklıdır?