logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi

Soru 1:

Eylemleri programlama Gelecege yönelik amaç belirleme Tutarlı araç ve yollara karar verme Amaca yönelik hedeflere karar verme Aşağıdakilerden hangisi bir planlamada doğru sıralamadır?

Soru 2:

Bir veya birden fazla bağımsız değişkenin bir bağımlı değişkene etkisi ve bu ilişkinin büyüklüğü ve yönünün modellenmesinde aşağıdaki yöntemlerden hangisi kullanılır?

Soru 3:

"Plan kararlarıyla yönlendirilen, var olan ya da yeni yapılacak binalara ve bu binaların kendi arasındaki ilişkilere ilişkin olarak geliştirilen kararlar sonucunda ortaya çıkan bina yapım sürecine ........... adı verilmektedir." Yukarıda verilen tanımdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi dışsal risklerden değildir?

Soru 5:

Avcı-toplayıcı toplulukların yerleşik toplumlara dönüşmesi sırasında “Dağınık Geçici Kamplar” hangi aşamada gerçekleşmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kent planlama ile ilişkilidir?

Soru 7:

Belirli bir süre içerisindeki demografik, ekonomik ve sosyo-kültürel değişmeyi ifade eden kavrama ne ad verilir?

Soru 8:

Üst ölçekteki bölge düzeyi planları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 9:

Anadolu’da büyük ölçekli kentlerin kuruluşu aşağıdaki uygarlıklardan hangisi ile bağlantılıdır?

Soru 10:

Aşağıdakilerin hangisi kentsel yayılmanın sonuçlarından biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi yerleşilebilirlik analizinde bütüncül bir biçimde ele alınan konulardan biridir?

Soru 12:

Grafiklerden farklı olarak eylemlerin, kişilerin ya da olguların belli bir sıra ya da döngü içinde sistematik biçimde aktarıldığı görsellere ne ad verilir?

Soru 13:

Altshuler’e (1965, 1) göre kent planları doğrudan kentlerin ................. yapısına yönelik olsalar da esas olarak kentsel yaşamın ................. ilişkindir

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi veri elde etmenin yollarından biri değildir ?

Soru 15:

Şehir ve bölge planlarının kentteki tüm yapıları, yer ve mekanları yönlendirmeye ilişkin kararlarının bütününe ne ad verilmektedir?

Soru 16:

Plan yapmak ya da yaptırmak kavramı düşünüldüğünde akla gelen en önemli aşama hangisidir ?

Soru 17:

"Plan müdahalelerinin dış hatlarını belirleyen hatlara verilen addır." Verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 18:

“..........., kavramı en genel anlamıyla bir kentte yaşayan kentlilerin o kentle olan etkileşimi anlamına gelmektedir." Yukarıda verilen tanımdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Yeni Plan Uygulama Araçlarından değildir?

Soru 20:

I. Bölgelerin sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini değerlendirir. II. Yerleşmelerin potansiyellerini harekete geçirir. III. Sosyal ve iktisadi sektörlerle gelişme hedeflerini belirler. Yukarıda özellikleri verilen plan aşağıdakilerden hangisidir?