Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Bir topluluk, sistem ya da varlıkların bir tehlikenin zarar verici etkilerine hassas hale getiren vasıflar ve içinde bulunduğu koşullara ne ad verilir?

Soru 2

Orta Zorluk

HÇEP’teki öncelikli eylem alanlarını temel alarak hazırlanmış olan iş kalemlerinin listesine göre bir yerleşmenin afete hazır hale gelerek dirençli olabilmesi için gereken temel özellikler hangisi afet sonrası yapılması beklenen eylemdir?

Soru 3

Orta Zorluk

Afet öncesinde korunmayı ve afet sonrasında geri kazanmayı dikkate alan ve birbirini takip eden aşamalarından biri değildir?

Soru 4

Orta Zorluk

"Sınırlı kaynakları koruma ve riskleri azaltma hedeflerini gözeten ve afetin gerçekleşmesini beklemeden uygulama bulan bir planlama türüdür." tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 5

Orta Zorluk

Kent ve afet ilişkisi düşünüldüğünde aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 6

Orta Zorluk

Mekansal planlarda tehlikeye maruz alanların dikkate alınarak standart olarak bir ifade bulması yönündeki ilk adım hangi yasal düzenlemeyle olmuştur?

Soru 7

Orta Zorluk

Bir toplum veya topluluğun mevcut toplumsal, ekonomik, politik, kültürel, teknik ve çevresel koşullarda başa çıkabileceği potansiyel kayıpların seviyesine ne ad verilir?

Soru 8

Orta Zorluk

Japon afet risk yönetim sisteminin, Japon toplumunda içselleştirildiği görülmektedir. Kendi kendine yardım, topluluk tabanlı paydaşların karşılıklı hazırlıklılık ve risk azaltma çabaları ve ulusal/merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin risk azaltma ve hazırlıklılık bakımından tekil ve birlikte olan çabalarından oluşan bu sisten hangi afet planlaması türüne girmektedir?

Soru 9

Orta Zorluk

Mevcut yerleşim yerlerinin değerlendirilmesi kapsamında, kentsel dönüşüm ve yapı güçlendirme girişimleri hangi başlık altında yer alır?

Soru 10

Orta Zorluk

Kriz koşullarında uygulanmak üzere önceden hazırlanan, ivedilik taşıyan eylem ve sorumlulukların belirlenerek, her olası ve olağan dışı koşulu öngören önlemlerin alınmasını hedefleyen plan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdaki kriterlerden hangisi deprem riskini belirlemede etkili değildir?

Soru 12

Orta Zorluk

Çıkmaz sokakların kaldırılması Binaların taş malzemeden yapılması Kent meydanlarının yapılması Yukarıda verilenlerden hangisi 17. yüzyılda afet hasarlarını en aza indirgemek için yapılan yeni planlama ve güvenlik önlemleri çalışmaları arasında yer alır?

Soru 13

Orta Zorluk

I.Hazırlıklı olma II.Olası zararları hafifletme III.Korunma Yukarıda verilen afet öncesinde izlenmesi gereken adımlar hangi şıkta doğru sıralamayla verilmiştir?

Soru 14

Orta Zorluk

1509 yılında meydana gelen ve Küçük Kıyamet olarak adlandırılan deprem hangi ilimizde meydana gelmiştir?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi yavaş gelişen ve etkileri uzun vadede görülebilen afet türlerinden birisidir?

Soru 16

Orta Zorluk

Günümüz Türkiye kentlerinin tehlike profili hakkında aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?

Soru 17

Orta Zorluk

Konuya ilişkin yazılacak kapsamlı bir raporun tek bir görselde, bilişsel olarak algıyı destekleyecek şekilde görsel ağırlıklı, metinlerin mümkün olduğunca kısa tutulduğu, öz olarak iletilmesi şeklindeki harita görselleştirme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18

Orta Zorluk

Sürdürülebilirlik, sınırlı kaynakları koruma ve riskleri azaltma hedeflerini gözeten ve  afetin gerçekleşmesini beklemeden uygulama bulan bir planlama türüdür. Açıklaması verilen planlama türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19

Orta Zorluk

Toplumun afet politikaları karşısındaki eğitim ve bilinç düzeyi ile afet risklerini algılama biçimi yönündeki önemli sorun ne ile ilişkilidir?

Soru 20

Orta Zorluk

Müdahale aşamasında acil ve kısa dönem ihtiyaçlara yapılan işleme ne ad verilir?

Derse Dön