logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi

Soru 1:

Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Bölge Planı Çevre Düzeni Planı İmar Planı Ulaşım Ana Planı Keleş’e göre ülkemizde 3194 Sayılı İmar Kanunu’na göre plan türleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisinde Kentsel planlama ve tasarımın başlıca konuları yer almıştır? I. Kentsel yoksulluğun giderilmesi, II. Toplumsal ve mekânsal bölünmenin ortadan kaldırılması III. Toplumsal ve mekânsal bütünleşmenin sağlanması, IV. Ortak mekânsal düzenlerin yaratılması, V. Kentsel hizmetlere eşitsiz erişimi sorunlarının çözülmesi, VI. Kamusal ortak mekânların geliştirilmesi

Soru 3:

Deprem fay hatları Heyelan riskli alanlar Aktif yanardağlar Taşkın riskli alanlar Doğal afetlere ilişkin yukarıdaki alanlardan hangisi ya da hangileri mutlaka haritalandırılmalıdır?

Soru 4:

Plan kararlarıyla yönlendirilen, var olan ya da yeni yapılacak binalara ve bu binaların kendi arasındaki ilişkilere ilişkin olarak geliştirilen kararlar sonucunda ortaya çıkan bina yapım sürecine ne ad verilir?

Soru 5:

Verilere ait tüm değişken değerlerin aynı aralığa getirilmesi işlemine ne ad verilir?

Soru 6:

Her yaştan katılımcının olabileceği bir anket çalışmasında 10 yıllık dönemler halinde veri birleştirilerek 0-10, 11-20, 21-30, 31-40, 41-50, 51-60, 60 ve üzeri, şeklinde 7 gruba indirgenmesi işlemi verilerin analize hazır edilmesi yöntemlerinden hangisine örnek olarak verilebilir?

Soru 7:

Planlarda, yapıldıkları ölçekle de ilişkili olmak üzere arazi kullanımları belirtilir. Aşağıda üst ölçek ile ilgili yazılanlardan hangisi yanlıştır ?

Soru 8:

Plan gösterimlerindeki tüm ifadeler hangi bakanlık tarafından belirlenir?

Soru 9:

Atmosfere salınan karbondioksit gibi gazların, yer kabuğu ve denizlerin ortalama sıcaklıklarında artışa neden olması nasıl  tanımlanabilir?

Soru 10:

Fordist üretim sisteminin tamamlayıcı olarak insanların yoğun ve kalabalık kent merkezlerinde yaşamak yerine, kentin dışında devletten de destek alarak düşük maliyetlerle sahip olabilecekleri müstakil konutlarda yaşamayı tercih etmesi aşağıdaki yerleşim yerlerinden hangisini yaratmıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi alt ölçek planlama ile üst ölçek planlama arasındaki ilişkinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 12:

I. Planların hayata geçirilmesine yönelik hazırlanır. II. İdareler tarafından hazırlanır. III. İlgili diğer kurum ve kuruluşlarla beraber hazırlanır. Yukarıda özellikleri verilen plan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Endüstri devrimi hangi ülkede başlamıştır?

Soru 14:

Kentsel tasarım aşağıdakilerden hangisiyle ilgilenir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi şehir ve kent kelimelerinin özelliğini tanımlar?

Soru 16:

Mimarlık ve mühendislikte öngörülen tasarıları oluşturma sürecinin somut ürünleri nasıl “proje” olarak adlandırılıyorsa, şehir ve bölge planlamada planlamanın somut ürünlerine “_______” adı verilmektedir. Yukarıdaki boşluğu doğru kavram ile doldurunuz.

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi yüksek maliyetli risklerden değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi uzun vadede sonuçları bilinemediği ve değerlendirilemediği için çözüm üretilemeyen risklerden değildir?

Soru 19:

Hangisi planların hayata geçirilmesine yönelik olarak dönüşüm, uygulama, altyapı gibi birbiriyle bağlantılı iş ve eylemlerin kurum, kuruluş ve diğer paydaşların, bütçe, zaman, insan kaynağı ve kurumsal kapasitelerinin belirlendiği ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde gerektiğinde idarelerce hazırlanan planlara ne ad verilir?

Soru 20:

Genellikle konut alanı niteliğinde olan, şehir merkezinden uzakta veya sınırlarına yakın yerlerde bulunan şehir yöresi, banliyö, olarak tanımlanan yerlere ne ad verilir?