logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisinde Kamusal Mekânların Yaratılmasında izlenecek doğru yaklaşım değildir?

Soru 2:

Çok sayıda değişkeni birbirleriyle kıyaslayan bir araştırmacının bunu hangi grafik çeşidiyle göstermesi en uygundur?

Soru 3:

Yeni buluşlarla birlikte buhar gücünün yerini makineleşmiş endüstrinin alması sonucunda ortaya çıkan gelişmelerle birlikte sermaye birikiminin artışını ifade eden kavrama ne ad verilir?

Soru 4:

Bir toplumsal birliğin, yaşamak için gerekli kaynakları elde edebilmek üzere düzenli aralıklarla yer değiştirme geleneğinde veya alışkanlığına ne ad verilir?

Soru 5:

I.Demir kullanımının başlaması ile artan tarımsal üretimII.Değiş-tokuş ekonomisinden para ekonomisine geçişIII.Tarım ekonomisindeki kazanımlara paralel bir savaş ekonomisi Yukarıdakilerden hangileri Antik Dönem uygarlıklarının ortak özelliklerindendir?

Soru 6:

Kamu Yatırım Maliyetlerine Katkı Alma ve Menkul Değer Çıkarma Yetkisi nasıl açıklanabilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi deniş aşırı ticaretin gelişmesini sağlayarak yeni besin ve hammadde kaynaklarına erişimi mümkün hale getirmiştir?

Soru 8:

Bilişsel olarak algıyı destekleyecek şekilde görsel ağırlıklı, metinlerin mümkün olduğunca kısa tutulduğu sunumlara ne ad verilir?

Soru 9:

"Bu düzenin en tepesinde yer alan Kral tek üretim kaynağı olan toprağın kullanım hakkını büyük oranda elinde bulundurmuş ve kimi zaman bu hakkını piskopos, rahip gibi dini otoritelere ya da dük, kont, baron, şövalye gibi yarı askeri idarecilere kira karşılığı bırakmıştır."

Soru 10:

İki değişken arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin kuvvetini göstermede aşağıdaki istatistiki analizl veya testlerden hangisi kullanılır?

Soru 11:

"Toplumun ve kentlilerin ortak hafızasında yer alan, fiziksel niteliklerinin yanı sıra sosyal ve kültürel açıdan da anlam taşıyan coğrafi unsurlardır." Verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Fordist üretim biçimine geçilmesinin ardından ortaya çıkmıştır?

Soru 13:

I. Eylem planı II. Ulaşım ana planı III. Mekansal plan IV. İmar planı V. Nazım imar planı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, Mekânsal Planlar Yönetmeliği kapsamında yer alır?

Soru 14:

Hangisi milli parklar, tabiat parkları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar gibi korunan alanın sahip olduğu özellik ve nitelikleri göz önünde tutarak kaynak değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve uzun dönemde sürdürülebilirliğinin sağlanması için teknik, sosyal, ekonomik, eylem ve yönetim modellerinin belirlendiği planlardır?

Soru 15:

Planlamayı geleceğe yönelik ve ussal kararlar bütünü olarak gören aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Bir arazinin bir harita mühendisi tarafından haritasının yapılması o arazi için nasıl bir anlam ifade eder?

Soru 17:

Afet riski taşıyan alanların, risk derecelerine göre haritalanması, özellikle hangi analizlerde kullanılması amacıyla yapılan plan çalışmalarında büyük önem taşır.

Soru 18:

I. Mekansal bilgiyi soyutlama düzeyine aktarır. II. İlişkiselliğe ve bağlantılara vurgu yapar. Yukarıda özellikleri verilen mekansal veri görselleştirme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Kentlerin değişiminde önemli bir kırılma noktası olan endüstri devrimi hangi yüzyılda gerçekleşmiştir?

Soru 20:

Seçilmiş bir belediye başkanının kendi vizyonu doğrultusunda yönettiği kentte yaptığı planlama, imar ve bayındırlık çalışmaları hangi kavramı ifade eder?