logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi

Soru 1:

Planlama sürecinin planlanması ve yürütülmesi olarak adlandırılabilecek  sürecin aşamalarından biri değildir ?

Soru 2:

Gordon Childe’in bir yerleşmenin kent olabilmesi için aşağıda sıraladığı özelliklerden hangisi uygarlıkların da gelişmesinde etkili olmuştur?

Soru 3:

Plan Uygulaması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi İmar Kanununun en temel ve yaygın imar uygulama aracı İmar Kanununun 18. Maddesinin belediyeler açısından faydaları arasında gösterilemez?

Soru 5:

Hangisi kentsel sistem içinde kamusal malların ve kaynakların üretimi ve dağıtımına yönelik uzun erimli mekânsal düzenlemelerle ilgilidir?

Soru 6:

Eylemlerin, kişilerin ya da olguların belli bir sıra ya da döngü içinde sistematik biçimde aktarıldığı görsellere ne ad verilir?

Soru 7:

Yerel yönetimler kent planlaması yaparken hangi kanunlara uymak zorundadır?

Soru 8:

Yönetimi elinde bulunduran aristokrat sınıfın otoritesi bozulması sonucu kurulan Yunan şehir devletlerinin adı nedir?

Soru 9:

I. Takibi ve kavramayı kolaylaştırır. II. Özet bilgiyi tek seferde aktarır. III. Rapor ve sunumlarda sıklıkla kullanılır. Yukarıda özellikleri verilen görsel sunum yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Toplumsal ihtiyaçların doğru ve tam olarak belirlenmesi İhtiyaçlara yönelik kaynakların doğru kullanımı Kaynakların doğru kullanılmasını sağlayacak amaçların tespit edilmesi Şehir ve bölge planlamasında araştırmanın çok önemli olmasında yukarıdaki maddelerden hangisine ya da hangilerine olan gereksinimin etkisi vardır?

Soru 11:

Şüyulandırma yetkisi nedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bir yerleşimin kent olarak nitelendirilmesi için göz önünde bulundurulması gereken ölçütlerden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Orta Çağ kentlerinin yeniden canlanmasını sağlayan özelliklerden biri değildir?

Soru 14:

Üst ölçekli Çevre Düzeni Planlarında (1/100.000, 1/25.000), afet tehlikesi taşıyan alanlar nasıl ifade edilir?

Soru 15:

"..........., ihtiyaç duyulan kamusal alanların devlet tarafından bedeli ödenerek kamuya geçirilmesidir." Yukarıda verilen tanımdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 16:

Yeterli kaynaklara sahip olmayan yerel yönetimler adına merkezi hükümet kuruluşların yetki devri yoluyla plan yaptırmaları ne tür bir plan elde etme yöntemidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi üst ölçekli planların özelliklerinden biri değildir?

Soru 18:

Herhangi bir kentte kent bütünü imar planlarına uygun olarak yapılan, ana ulaşım ve arazi kullanım kararlarını gösteren, yapı adası ölçeğine kadar karar getiren 1/5000 ölçekli planlar olarak adlandırılan planlar hangisidir?

Soru 19:

I.Kitlesel üretim sonucunda pazarın belirli bir doygunluğa ulaşmış olması II.Seri üretim için fabrikaların kurulmasının yüksek maliyetli olması III.Petrol krizleri nedeniyle hammadde fiyatlarının artmış olması Yukarıdakilerden hangileri Fordist üretim sisteminde problemler yaşanmasına neden olmuştur?

Soru 20:

I. Mühendislik II. Planlama III. Tasarım Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri mekanlarda rol alan uğraş alanları arasında yer almaktadır?