logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kentler, Planlama ve Afet Risk Yönetimi

Soru 1:

Bir bütünü değerleri ölçeklendirerek iki değişkene göre konum ve kümelenme göstermek için kullanılabilecek en iyi grafik türü hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Şehir ve Bölge Planlarının onaylanmasıyla ilgili olarak söylenebilir?

Soru 3:

Şehir ve bölge planlama sürecinde en zorlu aşama aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 4:

"Kesinlikle katılıyorum", "katılıyorum", "kısmen katılıyorum", "katılmıyorum", "kesinlikle katılmıyorum" gibi yanıtlarla yapılan ölçümlerde elde edilen veri çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İmar planlarının uygulanmasında kullanılan yasal ve teknik yöntem, model ve yaklaşımlara ne ad verilmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Planlama tanımı içinde yer almaz?

Soru 7:

I.Su kaynağı II.Tarıma elverişli topraklar III.Volkanik cam Avcı-toplayıcı yaşam şeklinden yerleşik düzene geçilirken yukarıdaki unsurlardan hangileri rol oynamıştır?

Soru 8:

İki değişken arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin kuvvetini göstermede kullanılan analiz türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 21.yy kentlerinde risk yaratan problemlerden biri değildir?

Soru 10:

Ormanlar ve su kaynakları üzerinde baskı oluşturmuştur Kentsel altyapı maliyetleri yükselmiştir Sosyal hayat artmıştır Ulaşımda daha fazla enerji tüketimi ortaya çıkmıştır Yukarıdakilerden hangileri kentsel yayılmanın olumsuz özelliklerindendir?

Soru 11:

I. Bölgelemeye dayalıdır. II. Ekosistem yaklaşımlıdır. III. Sahip olunan kaynak değerlerin sürdürülmesini amaçlar. Yukarıda özellikleri verilen plan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

"..........., ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir. Temelde ekonomik bir süreç olmakla beraber siyasal, teknolojik ve kültürel boyutları da bulunmaktadır." Yukarıdaki paragrafta boşluğa gelecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Mutlak sıfır noktasını barındıran ve orantı hesaplarının anlamlı olduğu veri türü hangisidir?

Soru 14:

Veri, tek bir kaynaktan değil, pek çok farklı kaynaktan elde ediliyorsa ya da farklı zaman dilimlerini kapsıyorsa, veri tutarsızlıklarının önüne geçilmesi için yapılması gereken işleme ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerin hangisi Orta Çağ’da kralların,bazı din adamların veya askerleri idarenin toprağın üretim hakkını elinde bulundurduğu sistemdir?

Soru 16:

Zamanla ilgili bir araştırma yapılıyor ve depremlerin şiddetlendiği zaman dilimi ortaya çıkarılmak isteniyorsa, aşağıdaki grafiklerden hangisinden faydalanabilinir?

Soru 17:

I. Dagınık Geçici Kamplar II.Magaralar, Kayalıklar III.Daire tabanlı geçici barınaklar IV.Köy Devletleri Yukarıdaki Avcı-toplayıcı toplulukların yerleşik toplumlara dönüşme sırası aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 18:

Kent planlama kararları verilirken birbirlerini desteklemesi ve birbirleriyle karşılıklı besleme ilişkisi içinde olması gereken ölçütlerle ilgili hangisi yanlıştır?

Soru 19:

Çernobil Nükleer felaketi, İngiltere’deki deli dana hastalığı, II. Dünya savaşı sırasında Japonya’ya atılan atom bombası gibi olaylar hangi risk grubundadır?

Soru 20:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Endüstri Devrimi’nin nezaman ve nerede başladığı doğru verilmiştir?