logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Senaryosu ve Tatbikatlar

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi afete hazırlık kapsamında değildir?

Soru 2:

Afet yönetimini, acil durum yönetiminden ayıran en önemli fark nedir?

Soru 3:

Aşağıdaki cümlelerden hangileri doğrudur? Tatbikatlar için kullanılan mekan bazen hayali bir yerleşim veya ülke veya şehir olabilirken; bazen gerçek yerleşimler de kullanılabilmektedir. Klasik modelde yöntem hayal ürünü bir lokasyon kullanılmamasıdır. Tasarlanmış tatbikata katılan kişilere senaryonun gerçekleşeceği yer hakkında bir bilgi verilmez. Gerçek yerler kullanıldığı durumlarda daha önce yaşanmış veya yaşanması muhtemel afet ve acil durumlar baz alınır. Gerçek yerleşim yeri seçileceği zaman o yer ile ilgili bilgiler mümkün olduğunca doğru seçilmelidir.

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi deprem anında açık alanda bulunan kişilerin yapması gerekenler arasındadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi tatbikatın genel amaçlarından biridir?

Soru 6:

Ulusal Afet Müdahale Organizasyonu'na göre defin hizmet grubu hangi kuruma bağlı olarak çalışır?

Soru 7:

Değerlendirmeciler ve gözlemciler ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

NATO ülkelerinin ve ortaklık ülkelerinin krizlerin, çatışmaların ve afetlerin sonuçlarının üstesinden gelebilmesi ve bu konuda yapılan hazırlıkların yardımlaşarak yürütülmesi için NATO kapsamında kurulan oluşum hangisidir?

Soru 9:

Deprem tehlikesi hangi yöntem ile belirlenebilmektedir?

Soru 10:

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisinde depremin şiddeti daha büyüktür?

Soru 11:

Türkiye’de tatbikatlar ile ilgili ilk mevzuat 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu ile kaç yılında yayınlanmıştır?

Soru 12:

İşletmelere; Yangın Güvenliği Ekiplerini oluşturularak; bunlara yangın eğitimi ve uygulamalı yangın tatbikatlarının senede en az 1 kez yapılmasını zorunlu kılan yönetmelik hangisidir?

Soru 13:

Değerlendirme ekibinde yer alacak olan kişiler için beklenen özellikler sıralandığında aşağıdakilerden hangisi dışta kalır?

Soru 14:

Deprem tehlikesini aşağıdakilerden hangisi belirler?

Soru 15:

Tatbikat planlama süreci düşünüldüğünde, tatbikat duyurusunun ve gerekli görevlendirmelerin yapıldığı aşamadan sonra hangisi gelmelidir?

Soru 16:

I.envanter oluşturma II. modelleme III.analiz IV. haritaların üretilmesi Bütünleşik afet tehlike haritalarının üretilmesinde yukarıdaki aşamalardan hangisi ya da hangileri olmalıdır?

Soru 17:

Tatbikat sırasında sergilenen işlerle ilgili çıktı, etki ve tepkilerin gözlemlenebildiği ve tatbikat süresi boyunca da sürekliliği olan sürece ne ad verilir.

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi TAMP'ın yerel düzeyde tatbikat uygulamalarıyla ulaşmaya çalıştığı hedeflerdendir? Yerel düzeyde hazırlık kapasitesini artırmak Yerel düzeyde müdahale kapasitesini artırmak Yerel yönetimlerin afet planlarını geliştirmek Yerinden müdahale kapasitesini geliştirmek

Soru 19:

Deprem tehlikesinin belirlenmesi için ilk yapılması gereken çalışma hangisidir?

Soru 20:

"Sivil savunma hizmet kollarında vazifelendirilmiş olan mükelleflerin bu vazifelerde yetiştirilmeleri maksadı ile hazarda tertiplenecek eğitim ve tatbikatlara davet vukuunda iştirakleri mecburidir. Bu eğitim ve tatbikatların müddeti yılda _____ saati geçemez." Tatbikatlarla ilgili yasal mevzuata göre boşluğa ne gelmelidir?