logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Senaryosu ve Tatbikatlar

Soru 1:

Afet ve acil durumlarla karşılaşınca olaya zamanında, hızlı ve etkili olarak müdahale etme ve olayı en az zarar ve kayıplarla atlatmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Yerel Afet Müdahale Organizasyonu'na göre aşağıdakilerden hangisi Acil Durum Hizmet Grupları'ndan biri değildir ?

Soru 3:

Tehlikenin kaynağı, büyüklüğü, oluş sıklığı, süresi ve olası etkileri ile ilgili bilgilerin toplanması ve belirlenmesine yönelik çalışmalara ne ad verilir?

Soru 4:

Büyük, fakat genellikle yerel imkânlarla baş edilebilen çapta, ivedilik gerektiren tüm durum ve hâllere ne ad verilir?

Soru 5:

Enkaz yönetimi aşağıda verilmiş olan afet yönetim sistemi aşamalarından hangisine dahildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi CBS'nin avantajlarından biri değildir ?

Soru 7:

Zarar görebilirlik hangisinde tam olarak verilmiştir?

Soru 8:

Afet yönetiminin bir döngü şeklinde gösterilmesinin en temel nedeni nedir?

Soru 9:

Yapmak istediğiniz şeyin nasıl, nereden, kiminle, hangi yol ve yöntemlerle, hangi imkân ve kaynakları kullanarak yapacaklarınızın saptanmasına ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdaklerden hangisi 2005 yılında Japonya’da Afetlerin Azaltılması Dünya Konferansı’nda hazırlanan Hyogo Çerçeve Eylem Planı (HÇEP)'nın stratejik hedefleri arasındadır?

Soru 11:

Belirli bir alan veya bölgede tehlikelerin büyüklük, tekrarlanma, olma olasılığı, belirsizlikler gibi özellikleri ile ortaya çıkarılmasına ilişkin değerlendirme çalışmaları nasıl adlandırılır?

Soru 12:

Afet senaryolarında bir çok soruya kolaylıkla yanıt verebilmek için şunlardan hangileri yapılmalıdır? İnceleme bölgesinde meydana gelen afet ve acil durumlarla ilgili bilgileri en detaylı şekilde toplamak İnceleme bölgesinde meydana gelen afet ve acil durumların meydana getirdikleri zararları en detaylı şekilde toplamak Zamana bağlı olarak yapılmış olan eylemler ile ilgili bilgileri en detaylı şekilde toplamak

Soru 13:

İş yerlerinde Acil Durumlar Hakkında yönetmeliğe göre iş yerlerinde meydana gelebilecek acil durumlar belirlenirken dikkate alınan hususlar arasında yer almayan seçenek hangisidir?

Soru 14:

Afet yönetim sistemi aşamalarından hangisi kronolojik olarak son sırada yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi afet senaryoları için gerekli olabilecek sosyal duruma ilişkin verilerden biri değildir ?

Soru 16:

Afet bölgelerinde ve riskli üretim alanlarında yer alan insanların, yapıların ve sistemlerin, potansiyel kayıp tehdidi altında bulunması nasıl adlandırılır?

Soru 17:

Afet senaryoları için risk analizi ne açıdan önemlidir?

Soru 18:

Afet tehlike ve riskinin belirlenmesi çalışmaları sonucunda elde edilen ve farklı büyüklük ve konumlardaki tehlikelerin gerçekleşmesi halinde meydana gelebilecek tüm zarar ve kayıpları tahmin etmeye yarayan bilimsel çalışmalara ne ad verilir?

Soru 19:

Acil durum için yapılan acil durum tehlike ve riskinin belirlenmesi çalışmaları sonucunda elde edilen ve farklı büyüklük ve konumdaki tehlikelerin gerçekleşmesi halinde meydana gelebilecek tüm zarar ve kayıpları tahmin etmeye yarayan bilimsel çalışmalara ne ad verilmektedir?

Soru 20:

Zarar görebilirlik derecesini ölçerken 0 ila 1 arasında değişen bir sayı ile ölçülebilir hale getirmek mümkündür. Burada “0” hiç zarar görmeme halini, “1” ise tamamen zarar görme halini ifade edebiliriz. Belirtilen durum hangi kavrama ilişkindir?