logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Senaryosu ve Tatbikatlar

Soru 1:

Nüfusu 80 milyona dayanan Türkiye’nin günün her hangi bir saatinde bir acil durum veya afet durumuyla karşılaşma olasılığı oldukça ........? Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Risk altındaki nüfus belirlenir. Risk altındaki alt yapılar belirlenir. Mevcut durum analizi yapılır. Tehlike ve risk analizi sonuçları belirli aralıklarla halka duyurulur. Yukarıdakilerden hangileri afet senaryoları hazırlanırken yapılması gereken çalışmalar arasında sayılabilir?

Soru 3:

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu TAMP kapsamında hangi olay türlerine yönelik ulusal düzeyde plan hazırlanacağına karar verir. İlgili kurumlar kararın tebliğinden itibaren .... ay içinde planlarını hazırlamak zorundadırlar. Bu planların belirlenen olay türlerine göre hazırlanacak olan afet senaryolarını dikkate alarak yapılması gerekmektedir. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken uygun ifade hangisidir?

Soru 4:

Amacı afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek olan yapı hangisidir?

Soru 5:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında imzalanan “Afet Önleme Azaltma Temel Planı” çalışma anlaşması, 2000/1885 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanıp .............. tarih ve 24295 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yukarıdaki boşluk kısmına yere gelebilecek ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ölçülmesi imkânsız zarar görebilir unsurlardan biridir?

Soru 7:

Afet ve risk arasındaki ilişki hangisinde en iyi tanımlanmıştır?

Soru 8:

Türkiye Afet Müdahale Planında yer alan lojistik bölge haritasına göre Türkiye kaç lojistik bölgeye ayrılmıştır?

Soru 9:

Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) Hazırlama Kılavuzu hangi kurum tarafından hazırlanmıştır?

Soru 10:

Afet tehlikesi ve riskinin belirlenmesi çalışmaları sonucunda elde edilen ve farklı büyüklük ve konumlardaki tehlikelerin gerçekleşmesi halinde meydana gelebilecek tüm zarar ve kayıpları tahmin etmeye yarayan bilimsel çalışmalara ne ad verilir?

Soru 11:

Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, Afet senaryosunun hazırlanma amaçlarının dışında kalır?

Soru 13:

Türkiye Afet Müdahale Planına göre afet senaryosu hazırlanması gereken olay türleri arasında yer almayan seçenek hangisidir?

Soru 14:

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hangi yıl Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir?

Soru 15:

I. Acil Durum için II. Afet Yönetimi için III. Eğitim için IV. Tatbikat için V. Sigorta için Yukarıdakilerden hangileri, acil durum ve afet senaryosu çeşitlerini oluşturmaktadır?

Soru 16:

Seçeneklerden hangisi acil durumlar arasında sayılamaz?

Soru 17:

"Verilerin karar alma sürecine destek verecek şekilde anlamlı bir biçime getirilmek üzere analiz edilerek işlenmesiyle ulaşılan sonuçlar" şeklinde ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Afet olayı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

Afetle ilgili planların yanı sıra, konu ile ilgili eğitim ve tatbikatlar da mutlaka .................... dayandırılmalıdır. Cümlede boşluk kısmına gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Lojistik bölge haritası incelendiğinde, aşağıdaki illerden hangisi diğerlerinin yer aldığı grupta yer almaz ?