logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Afet Senaryosu ve Tatbikatlar

Soru 1:

Afet anının genel durumunu afet olmadan önce öngörebilmek Hasar ve kayıp tahmini yapmak Afet anında oluşabilecek her türlü ihtiyacı önceden öngörebilmek Afet anında oluşabilecek her türlü olumsuzluğu önceden öngörebilmek Yukarıdakilerden hangileri afet senaryosunun hazırlanma amaçları arasında sayılabilir?

Soru 2:

1. derece deprem tehlikesi altında olan bölgelerin yer ivmesi ne olmalıdır?

Soru 3:

"Afet senaryosu, acil durum ve afet yönetimi ile ilgili hazırlanmak zorunda olan planlar için önemli bir başvuru belgesidir." Aşağıdakilerden hangisi bunu sağlayan sebeplerden biri değildir ?

Soru 4:

.................... birçok bilinmeyeni olan, önemli ölçüde tecrübi ve teorik bilgi ve yöntemlerin kullanılmasını gerektiren, yorum ve deneyime ihtiyaç duyan ve farklı meslek disiplinlerinden insanların bir araya gelerek yapması gereken çalışmalardır. Cümlede boşluk kısmına gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Bir toplumun, bir yapının veya hizmetin, tehlike oluştuğunda görebileceği hasar veya zararın olası ölçüsünün belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Afetlerin meydana gelmesinden sonra vali ve kaymakamlar devlete, mahalli idarelere, vakıflara, İktisadi Devlet Teşekkülleri ile bunlara bağlı kurumlara ilişkin her türlü taşınmaz malları; yetmemesi halinde de diğer tüzel kişiler ile gerçek kişilere ait bina vemüştemilatı ile bahçe ve arsa gibi araziyi geçici olarak işgale yetkilidir. Bu yetkinin kullanma süresi afetin sona ermesinden itibaren kaç gündür?

Soru 7:

Riskin matematiksel genel tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetimi sistemi aşamalarının risk yönetimi evresinde yapılan çalışmalardan biridir?

Soru 9:

Birleşmiş Milletler, 1990-1999 yılları arasını ne yılı olarak ilan etmiştir?

Soru 10:

I.Fiziksel zarar görebilirlik II.Sosyal zarar görebilirlik III. Ekonomik zarar görebilirlik IV. Eğitimsel zarar görebilirlik Hangisinin zarar görebilme kavramı içerisinde yer aldığı söylenebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi afetin özelliklerinden değildir ?

Soru 12:

En azından bir tehlikenin ortaya çıkma olasılığının olması Tehlikenin tehdidine maruz kalabilecek bir veya birden fazla varlığın olması Tehlikeye maruz varlıkların zarar görebilir olması Bir yer için riskten bahsedebilmemiz için yukarıdaki unsurlardan hangilerinin varlığı şarttır?

Soru 13:

I. Genellikle yerel imkânlarla baş edilebilen çapta olmalı II. Küçük çapta etkili olmalı III. Toplumun normal hayat ve faaliyetlerini durdurmalı IV. İvedilik gerektiren durum ve hâller olmalı Herhangi bir durum ya da hâlin "acil durum" olarak nitelendirilebilmesi için yukarıdakilerden hangileri olmalıdır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi tatbikatlar için hazırlanan senaryolar kapsamında değildir ?

Soru 15:

Hangisi İnsan topluluklarını ve yerleşim birimlerini za­rar görebilir hale getiren ana faktörlerden değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, tatbikatlar için hazırlanan senaryo başlıkların dışında kalır?

Soru 17:

I. Hedef kitle II. Amaç III. Ölçek IV. Tehlikenin boyutu V. Tehlikenin türü Yukarıdakilerden hangilerine göre senaryo hazırlıklarında ve içeriğinde farklılıklar görülür?

Soru 18:

Ölçülmesi güç, hatta imkânsız olan zarar görebilirlik çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Acil durum veya afet senaryoları kaça ayrılır?

Soru 20:

Birçok acil durum çeşidi vardır. Önemli olan bulunduğunuz işyeri, hastane, okul, kamu kurum ve kuruluşu veya herhangi bir alan için olası yani olma ihtimali olan bir acil durum için .......... hazırlanmasıdır. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?