logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Yönetimi 2

Soru 1:

I. Doğa kaynaklı afetler ağır sonuçlar yaratmaya devam etmektedir, büyüklük, karmaşıklık, sıklık ve ekonomik etkileri artmaktadır ve bu afetler sınır tanımamaktadır. II. Afetlere yol açan doğa kaynaklı olaylar çoğu kez insanın kontrolü dışında gelişse de, zarar görebilirlik genel olarak insan faaliyetinin sonucudur. III.Afetlerin ağır sonuçlarından en çok en az gelişmiş ve kalkınmakta olan ülkeler ile tüm ülkelerdeki yoksullar ve sosyal olarak dezavantajlı durumdakiler zarar görmektedir. Yokohama Stratejisi(1994) yukarıdaki temel tespitlerden hangilerine dayanmaktadır?

Soru 2:

Türkiye’de afet kayıpları depremden sonra en fazla hangi konuda görülmektedir?

Soru 3:

20. yüzyılda en fazla can kaybına neden olan kaydedilmiş deprem hangi ülkede gerçekleşmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Taşra Teşkilatını kurmaya yetkilidir?

Soru 5:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda en fazla kaç Bakan müşaviri istihdam edilebilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi mali açıdan sürdürülebilirliği de içeren bir afet yönetim sisteminin bileşenlerinden biri değildir?

Soru 7:

I. Doğa kaynaklı tehlikeler kendiliğinden kaçınılmaz olarak afetlere yol açarlar. II. Afetler doğa kaynaklı tehlikelerin zarar görebilir durumdaki sosyal sistemler üzerindeki etkisinin sonucunda ortaya çıkmazlar. III. Afet risk azaltma kavramının sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı ile ilişkilendirilmesi gereğine ve önemine, buna karşılık afet risk azaltmanın mevcut kalkınma stratejilerinde yeterince yansıtılmadığına da dikkat çekilmiştir Yukarıda BM Genel Kurulu'nda Genel Sekreter tarafından rapora ilişkin verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

Hangi birim Afet Risk Azaltma için kurulan küresel platformdur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetiminde ulusal (merkezi) düzeyde kurumsal paydaşlardan biri değildir?

Soru 10:

Ulusal Acil Durum Yönetim Kurumu (NEMA), Eyalet Acil Durum Yönetim Kurumu (SEMA), Yerel Afet Yönetim Kurumu (LEMA)’nın ortak amacı seçeneklerden hangisidir?

Soru 11:

Afet risk yönetimi kapsamında afet risk belirleme, değerlendirme ve önlem geliştirme çalışmaları merkezi, yerel ve kurumsal düzeyde karar vericiler ve uygulayıcılar için güvenilir, düzenli, uygulanabilir ve güncel bilgi kaynağı oluşturacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu kapsamda seçeneklerden hangisi dikkate alınması gereken başlıca konular ve faaliyet örneklerinden değildir?

Soru 12:

U¨lkemizde meteorolojik karakterli doğal afetler can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Bunlardan _______________ afeti, % 30’luk oranla, ülkemizde en fazla gözlenen afetlerin başında gelmektedir

Soru 13:

I. Ülkede deprem başta olmak üzere kasırga, tayfun, tsunami, nükleer ve insan kaynaklı tehlikeler gözlenmektedir. II. 17 Ocak 1995’te dünyanın o zamanki 6. büyük liman ekonomisine sahip Kobe şehrinde büyük bir deprem meydana gelmiştir. Yukarıda sözü edilen ülke seçeneklerden hangisidir?

Soru 14:

Arazi ıslahı ve sulama sistemler Bitkisel üretim Hayvancılık Su ürünleri Tarım havzaları Tarımsal destekler Arazi toplulaştırma Bitki sağlığı hizmetleri Coğrafi bilgi sistemleri Gıda ve yer hizmetleri Kırsal kalkınma Risk değerlendirme hizmetleri Tarım arazileri değerlendirme Tarım sigortaları Doğal afetler Veterinerlik hizmetleri Yukarıdakilerden hangileri Tarım ve Orman Bakanlığının görev alanları arasında yer alır?

Soru 15:

Sendai Çerçevesi ile ilgili aşağıda belirtilen ifadelerden hangisi söylenebilir?

Soru 16:

________harita, imar planı, jeolojik vejeoteknik etüt, içme suyu, kanalizasyon, her tür- lü arıtma, katı atık, deniz deşarjı, jeotermal ener- ji uygulamaları, belediye hizmet binaları, soğukhava deposu, terminal, köprülü kavşak, işhanı, ha^l,okul, otel, kaplıca ve peyzaj projeleri gibi geniş bir alanda belediyelere yatırım hizmetleri vermekte ve çeşitli finansman ihtiyaçlarını orta ve uzun vadeli olarak temin etmektedir. Yukarıdaki cümle hangisi ile tamamlanmalıdır?

Soru 17:

Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığının merkezden yerele uzanan yönetim anlayışına ne ad verilir?

Soru 18:

Doğa kaynaklı afetleri önleme, hazırlık ve zarar azaltma amacıyla yapılacak çalışmalar için uluslararası düzeyde ilkeler getiren, rehber nitelik taşıyan ilk belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Hangisi Türkiye’de en fazla gözlenen afetlerin başında gelmektedir ?

Soru 20:

Pasifik’teki Ateş Çemberi’nde yer alan ülkelerdendir. Deprem ve tsunami riski ülkenin belli başlı maruz kaldığı iki ana risk faktörüdür. Yukarıda bahsedilen ülke aşağıdakilerden hangisidir?