logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Afet Yönetimi 2

Soru 1:

I. Çin Halk Cumhuriyeti II. İngiltere III.İsveç IV.Kore Cumhuriyeti Yukarıda verilen ülkeler seçeneklerde verilen özelliklerle eşleştirildiğinde hangi seçenek açıkta kalmaktadır?

Soru 2:

Ülke sınırları içinde etki doğurabilecek KBRN tehdit ve tehlikeler karşısında halkın sağlığının ve çevrenin korunması hangi bakanlığın görevleri arasındadır?

Soru 3:

Afet politikalarının belirlenmesi, uygulanması ve yönetimi, proje ve yatırımların yapılabilmesi, kısaca bahsedilen tüm konuların uygulamada gelip dayandığı nokta, __________________ kaynaklarıdır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisinde Hyogo Çerçeve Eylem Planı’yla ilgili uygulamalar temel afet risk faktörlerinin ele alınması, hedeflerin ve eylem önceliklerinin şekillendirilerek, afete dayanıklılığın tüm düzeylerde teşvik edilmesi ihtiyacı ve uygulama için yeterli araçların temini konularında bir dizi eksikliklerin altı çizilmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de en çok gözlenen meteorolojik karakterli afetlerin başında gelmektedir?

Soru 6:

TAMP’ın belirlenen hedeflerinden biri değildir ?

Soru 7:

Meydana getirdiği yıkımlar bakımından aşağıdakilerden hangisi Türkiye için başlıca afet türüdür?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yavaş ilerleyen bir afettir?

Soru 9:

Amerika'da afet yönetimi koordinasyonundan ülke genelinde sorumlu olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Ulusal su politikaları geliştiren kuruluş hangisidir?

Soru 11:

Afet yönetim sistemi yerel, eyalet ve ulusal olmak üzere üç ayaklıdır. Ülkede Ulusal Sismik Önleme Enstitüsü depremlerin izlenmesi ve Yapı Yönetmeliği’nin uygulanmasından sorumludur. Türkiye'deki TÜBİTAK’a eşdeğer Ulusal Bilim ve Teknik Araştırma Merkezi, Sivil Savunma Ofisi, Ulusal Meteoroloji Ajansı, Tarım Risk Ofisi gibi birimlerin ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerle beraber afet zararlarının azaltılması, müdahale ve iyileştirme evrelerinde işbirliği içindedirler. Yukarıda bahsedilen ülke aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi afet yönetimi politikalarının, genel anlamda kısmen zarar azaltıcı önlemleri içerdiği, özellikle Türkiye’de yaşanan büyük depremler sonrasında, zarar azaltma ve hazırlıklı olma amacıyla yapılan bazı yasal düzenlemelerle önemli gelişmeler kaydedilen Cumhuriyet sonrası afet politikaları dönemidir?

Soru 13:

Mevcut ya da kurulması düşünülen bir idari örgütün tipini, yapısını, birimlerin niteliklerini, birimler arasındaki yönetim ilişkileri ile eşgüdüm ve denetim bağlantılarını gösteren çizimlere ne denir?

Soru 14:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi afet yönetim sistemleri açısından gelişmekte olan ülkelerdendir ?

Soru 15:

1990'larda Birleşmiş Milletler yönlendiriciliğinde gerçekleştirilen On Yıl Çalışmaları kapsamında yapılan ikinci faaliyet  hangisidir?

Soru 16:

Federal Acil Durum Yönetimi Kurumu hangi olaydan sonra kurulmuştur?

Soru 17:

Afetlere hazır ve dayanıklı toplumların yaratılması için yapılacak çalışmalar ve verilecek eğitimler hangi seviyeden başlamalıdır?

Soru 18:

I.Doğa kaynaklı afetlerin zararlarını hızlı ve etkili biçimde azaltmak için her ükenin kapasitesini artırmak ve afetten zarar görme potansiyelini belirlemek. II. Can ve mal kayıplarını azaltmak için gereken bilgi açığını kapatmak üzere bilim ve mühendislik alanındaki çalışmaları teşvik etmek. III. Doğa kaynaklı afetleri belirleme, tahmin ve zarar azaltma önlemleriyle ilgili mevcut ve yeni teknik bilgileri yaygınlaştırmak. BM “Doğal Afet Zararlarının Azaltılması Uluslararası On Yılı”nın (IDNDR) amacını gerçekleştirmek için alınan BM Genel Kurulu kararında (1989) yukarıdakilerden hangi konulara dikkat çekilmiştir?

Soru 19:

Belediye teşkilatı olan yerlerde binalarla birlikte alt yapı ve yolların düzenlenmesini kurallara bağlayan Ebniye Kanunu kaç yılında yürürlüğe girmiştir?

Soru 20:

2002 yılında ülkemizde kullanılan DASK sistemini örnek alarak, konutlar için Deprem Sigortası Havuzunu oluşturan ülke aşağıdakilerden hangisidir?