Aşağıda verilen afetlerin sadece olduğu yeri etkilemediğini gösteren kanıtlardan hangisi doğrudan veya dolaylı olarak insan müdahalesinin olmadığını gösterir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Yanardağ patlaması sonucu zararlı gaz bulutlarının diğer ülkelerdeki insanları etkilemesi
Olay sonrası kriz yönetiminin ilk evresidir ve arama-kurtarma, ilk yardım gibi sıcak saatlerde yürütülen faaliyetlerden başlayarak hasarların tespit edilmesi ve toplum güvenliğinin sağlanması gibi faaliyetleri içerisinde barındıran afet yönetimi aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Müdahale
Daha esnek kaynak kullanımı Kaynak çeşitliliğinin az olması Kaynak kullanım planlamasının önündeki kısıtların azlığı Yukarıdakilerden hangileri afet öncesi zarar azaltma çalışmaları kapsamında gerçekleşir?
Doğru Cevap: B) I ve III
Aşağıdakilerden hangisi afet yönetiminin hazırlık aşamasında yapılması gerekenlerden çalışmalardan biridir?
Doğru Cevap: C) İl düzeyinde “Afet ve Acil Durum Yönetimi Planlarının” hazırlanması, geliştirilmesi ve güncellenmesi
Plan ve stratejilerin her aşamasında geri dönüşler yapılabileceği düşünüldüğünde; ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel aksaklıklar ile ilgili çeşitli düzeltme ve değişiklikler yapılabilmesi için aşağıdaki plan hazırlama kriterlerinden hangisi yerine getirilmelidir?
Doğru Cevap: B) Zarar azaltma plan sürecinin kayıt altına alınması ve arşivlenmesi
1939 Erzincan Depremi ile başlayan ve 1944 Bolu-Gerede depremi ile biten sismik süreçte peşi sıra meydana gelen depremler aşağıdakilerden hangisinde eksiksiz sıralanmıştır?
Doğru Cevap: A) 1939 Erzincan - 1942 Niksar - 1943 Adapazarı - 1943 Tosya - 1944 Bolu
Aşağıdakilerden hangileri iyileştirme ve yeniden inşa faaliyetlerinin ana hedefleri arasındadır? I. Barınma ihtiyaçlarına kalıcı çözümlerin geliştirilmesi II. Kamu hizmetlerinin, eğitim, sosyal ve ekonomik faaliyetlerin normala döndürülmesi III. Afete uğramış toplulukların hayati ihtiyaçlarının düzenli biçimde sağlanması IV. Merkezi düzeyde afet yönetimi ile ilgili planların hazırlanması, geliştirilmesi ve güncellenmesi
Doğru Cevap: D) I, II ve III
Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü'nü hangi kurum hazırlamıştır?
Doğru Cevap: A) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
Afet yönetimi döngüsünde yer alan hangi iki aşama Risk Yönetimi şeklinde isimlendirilmektedir?
Doğru Cevap: B) Zarar Azaltma ve Hazırlık Aşamaları
Ülke genelinde afet yönetimi ile ilgili faaliyetleri düzenleme, yönlendirme, koordine etme, destekleme ve denetleme rolü aşağıdaki kurumlardan hangisine verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
Aşağıdakilerden hangisi afete hazırlık çalışmalarında yer alan paydaşlardan biri değildir?
Doğru Cevap: E) Kriz masaları
Afetlerin önleme, zarar azaltma,hazırlık, müdahale ve iyileştirme evrelerinin tümünü içeren afet yönetimi bunu hangi özelliğinden almıştır?
Doğru Cevap: A) Bütünleşik olması
I. Deprem II. Sel III. Orman yangınları IV. Tsunami Yukarıda verilen seçeneklerden hangileri doğa kaynaklı afetlerdendir?
Doğru Cevap: C) I-II-IV
Kuraklı Orman yangını Biyolojik kaza Trafik kazaları Yukarıdakilerden hangileri insan kaynaklı afetlere örnek olarak gösterilebilir?
Doğru Cevap: D) II, III ve IV
Aşağıdakilerden hangisi kriz ve acil durum yönetimi için söylenemez ?
Doğru Cevap: C) Acil durum yönetimi süreklidir.
Afetin ortaya çıkardığı zararın büyüklüğü ve yaygın olması neye bağlıdır? I. Afetin şiddetine, II. Etkilediği alanın genişliğine III. Afetten etkilenen toplulukların başedebilme kapasitelerine
Doğru Cevap: E) I,II ve III
Afet yönetiminin, kriz ve acil durum yönetiminden en önemli farkı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Sürekli olmasıdır.
Aşağıdakilerden hangisi afetlerin oluşturduğu birincil etkiler içerisinde yer almaz?
Doğru Cevap: E) Radyoaktif veya kimyasal sızıntıların ve yangınların uzun vadede çevre, ekoloji ve insan yaşamı üzerinde etkileri
Aşağıdakilerden hangisi yapı denetimi süreci ve aşamalarından biri değildir ?
Doğru Cevap: B) Risk analiz aşaması
Aşağıdaki ifade hangi kavramı tanımlamaktadır? Genel olarak afetin oluşturduğu tehlikenin önlenmesi veya bu tehlikenin oluşturduğu risklerin azaltılması ve ortaya büyük kayıpların çıkmasının önüne geçilmesi için yapılması gereken çalışmaların bütününe verilen isim olarak tanımlamak doğru olacaktır.
Doğru Cevap: B) Zarar Azaltma